Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016

am_peiraias_progress_oct16_lg

Παράταση ως το 2020 πήρε και επίσημα η ολοκλήρωση των έργων της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά. Αιτία οι καθυστερήσεις που «μάζεψε» το έργο κατά τους προηγούμενους μήνες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στο τμήμα μεταξύ των σταθμών Νίκαια και Μανιάτικα όπου το σαθρό υπέδαφος που συνάντησε ο μετροπόντικας έχει φέρει μείωση στην ταχύτητας εκσκαφής. Η Αττικό Μετρό μάλιστα ανέθεσε σε εμπειρογνώμονα μηχανικό με έδρα τις ΗΠΑ την εξεύρεση λύσης για τη συνέχιση των έργων. Η άφιξη του μετροπόντικα στα Μανιάτικα, που αναμενόταν ως το τέλος του καλοκαιριού, φαίνεται πως θα καθυστερήσει για λίγους μήνες ακόμα με το πιο αισιόδοξο σενάριο να κάνει λόγο για άφιξη του μετροπόντικα στον πρώτο σταθμό εντός των ορίων του δήμου Πειραιά στις αρχές του 2017.

Καθυστερήσεις έχουμε και στον σταθμό μετεπιβίβασης στο λιμάνι του Πειραιά, κυρίως λόγω της ανάγκης επανασχεδιασμού του σταθμού εξαιτίας της εγγύτητάς του με τη θάλασσα. Αν και οι κύριες εργασίες εκσκαφής του σταθμού αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2017, προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία δεδομένης της καθυστέρησης με την οποία θα φτάσει ο μετροπόντικας.

Αντίθετα, με καλούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα στους υπόλοιπους σταθμούς της επέκτασης όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες τοιχοποιίας και κατασκευής δαπέδων.

am_peiraias_progress_sept16_lg

Η πορεία των εργασιών της επέκτασης το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του  2016, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Φρέαρ Κομνηνού: Ολοκληρώθηκε η εργοταξιακή εγκατάσταση ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης.
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες επίχωσης.
  • Φρέαρ Ταξιαρχών: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και σκυροδέτηση της πλάκας θεμελίωσης.
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες γεμισμάτων, βιομηχανικών και λοιπών ειδικών δαπέδων.
  • Σταθμός Νίκαια: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής μη φέρουσας εσωτερικής τοιχοποιίας, επιχρισμάτων τοιχοποιίας στο επίπεδο Η/Μ ορόφου, βάσεων έδρασης μηχανημάτων στους τεχνικούς χώρους 3.1.3., 3.1.4., 3.1 -1, 3.11a-1 στα επίπεδα Η/Μ πλάκας και της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής βιομηχανικών δαπέδων στο επίπεδο της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων του σταθμού. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή μόνιμης επένδυσης του κυρίως σταθμού (Β΄φάση): κατασκευή εξωτερικών περιμετρικών τοιχίων από το επίπεδο Η/Μ της πλάκας έως το επίπεδο της πλάκας οροφής, περιμετρικά των αξόνων B-D και 14-15, και κατασκευή περιμετρικών στηθαίων άνωθεν της πλάκας οροφής του κυρίως σταθμού.
    Στη βόρεια είσοδο, ολοκληρώθηκε η υδατοστεγάνωση της πλάκας θεμελίωσης και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης του C&C εισόδων του σταθμού, με την τοποθέτηση σιδηρού οπλισμού για την κατασκευή εξωτερικών περιμετρικών τοιχίων της πρόσβασης 3.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Έχει ολοκληρωθεί η αρχαιολογική ανασκαφή. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης 14ου επιπέδου (περιοχή εκβαθύνσεων) του κυρίως κτηρίου του σταθμού.
    Στην κύρια σήραγγα του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης εγκάρσιων οριζόντιων τμημάτων των σηράγγων πρόσβασης της κύριας σήραγγας και της κάτω εγκάρσιας σήραγγας πρόσβασης ανελκυστήρων.
    Στην έξοδο διαφυγής, στην οδό Γυθείου, και στο νότιο φρέαρ αερισμού του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εργοταξιακής κατάληψης και περίφραξης.

  • Φρέαρ Ρολόι: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διεύρυνσης της εργοταξιακής περίφραξης για την κατασκευή παράκαμψης δικτύου αποχέτευσης.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ξυλότυπων, οπλισμών και σκυροδετήσεων τοιχίων και υποστυλωμάτων από το επίπεδο Η/Μ ορόφου (-1) έως το επίπεδο οροφής.
    Στο υπόγειο τμήμα του σταθμού, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σκυροδέτησης θόλου (πρόοδος 12/46μ.).
    Στην είσοδο της πλατείας Κοραή καθώς και στην είσοδο της πλατείας Μπακογιάννη, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης έως το τελικό επίπεδο.
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς ΠΑ.ΠΕΙ, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή Γ΄φάσης (BENCH), με πρόοδο εκσκαφής 128,61/140μ.
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς Δημοτικό Θέατρο, ολοκληρώθηκε η εκσκαφή Δ΄φάσης (INVERT), 63/63μ.
  • Φρέαρ Δημοτικού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή προσωρινής αντιστήριξης έως τη 3η σειρά αντηρίδων.
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης για το τελικό επίπεδο.
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής παράκαμψης δικτύου Ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ).
  • Η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 61,50%.

 

Πρόοδος επέκτασης Τραμ

Από τα μέσα ως τα τέλη του 2017 υπολογίζει τώρα η Αττικό Μετρό πως θα ολοκληρωθούν τα έργα της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Όταν τα έργα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2013, το χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για ολοκλήρωσή των έργων σε 25 μήνες, δηλαδή ως τα τέλη του 2015. Οι χαμηλοί ρυθμοί όμως με τους οποίες προχώρησαν τα έργα (εν μέρει εξαιτίας αρχαιολογικών ανασκαφών και του μεγάλου αριθμού των εμπλεκόμενων φορέων) οδήγησαν σε σχεδόν διπλασιασμό της διάρκειάς τους.

Σήμερα, ενώ τα έργα προχωρούν με τις σιδηροτροχιές να έχουν ήδη στρωθεί σε τμήμα της γραμμής, εκκρεμούν ακόμη αρχαιολογικές εργασίες επί της οδού Βασ. Γεωργίου.

Τραμ Σεπτέμβριος 2016

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών της επέκτασης έχει ως εξής:

  • Στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, ολοκληρώθηκε η μετατόπιση αγωγού ομβρίων στην περιοχή από Καραολή Δημητρίου μέχρι Μυρτιδιωτίσσης ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται χωματουργικές εργασίες τροχιοδρόμου στην ίδια περιοχή.
  • Στην οδό Μικράς Ασίας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου από τη γέφυρα Παπανδρέου μέχρι την είσοδο στην Γρ. Λαμπράκη (μετά την αναστροφή), εκτός περιοχής pocket. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου στη γέφυρα Παπανδρέου όπου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες επιδομής. Επίσης, ολοκληρώθηκε ο αστικός σχεδιασμός στην περιοχή καθώς και στη στάση Μ. Ασίας.
  • Στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετατόπισης ΟΚΩ, οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στο απέναντι πεζοδρόμιο καθώς και οι εργασίες τροχιοδρόμου και αστικού σχεδιασμού του προσκείμενου πεζοδρομίου (συμπεριλαμβανομένων των στάσεων Λαμπράκη και Ευαγγελιστρίας) από την αναστροφή Λαμπράκη μέχρι τη Βενιζέλου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής της στάσης Δεληγιάννη. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου από την οδό Βενιζέλου έως τη Βασ. Γεωργίου καθώς και οι εργασίες αστικού σχεδιασμού του προσκείμενου πεζοδρομίου στην περιοχή.
  • Στην οδό Βασ. Γεωργίου, εφαρμόστηκαν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο υπόλοιπο της οδού (Ηρώων Πολυτεχνείου έως Εθνικής Αντιστάσεως). Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στο απέναντι πεζοδρόμιο και οι εργασίες μετατόπισης αγωγού ομβρίων, στον κόμβο Β. Γεωργίου και Εθν. Αντιστάσεως ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται λοιπές εργασίες ΟΚΩ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου και αστικού σχεδιασμού από την οδό Γρ. Λαμπράκη έως την οδό Πραξιτέλους. Από την οδό Πραξιτέλους έως την Ηρώων Πολυτεχνείου βρίσκεται σε εξέλιξη αρχαιολογική ανασκαφή.
  • Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μετατόπισης ΟΚΩ καθώς και οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου από την οδό Ιπποδαμείας μέχρι την οδό Τσαμαδού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τροχιοδρόμου στην περιοχή. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στο απέναντι πεζοδρόμιο.
  • Στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μετατόπισης ΟΚΩ (περιοχή από γέφυρα Λαμπράκη – Τζαβέλλα).
  • Στη στάση ΣΕΦ και την πλατεία Αλικάκου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου και ανακατασκευής της στάσης.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*