Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν για τις συγκοινωνίες της Αθήνας – Μέρος 2ο

Λεωφορείο ΟΑΣΑ

Πολλές δεκάδες εκ των συμμετεχόντων στην ετήσια έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, μας έγραψαν λίγα λόγια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και τι θα ήθελαν να δουν να αλλάζει στις συγκοινωνίες της πόλης.

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος των σχολίων αυτών, και σήμερα ακολουθούν τα υπόλοιπα. Όπως γράψαμε:

Προφανώς και δεν είναι δυνατό να συμφωνούν όλοι με κάποια από αυτά τα σχόλια. Άλλωστε, τα αποτελέσματα τις έρευνάς μας δείχνουν ότι για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκφράζεται ένα μεγάλο φάσμα απόψεων. Ωστόσο, τα σχόλια αυτά, είτε είναι γενικόλογα, είτε εστιάζουν σε συγκεκριμένα προβλήματα, είναι χαρακτηριστικά των απόψεων των Αθηναίων για τις αστικές συγκοινωνίες.

Σε λίγες μέρες θα δημοσιευτούν και τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας για τις συγκοινωνίες τις Αθήνας. Μείνετε συντονισμένοι στο athenstransport.com!

 

 

  • Θεωρώ πολύ σημαντικά: 1) την αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων καθότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, 2) τον εκσυγχρονισμό όλων των ΜΜΜ (ασφάλεια, ταχύτητα, άνεση) με πρώτο τον ΗΣΑΠ και τελευταίο το Μετρό, 3) την κάλυψη όλο και μεγαλύτερου εύρους της πόλης με νυχτερινή συγκοινωνία (00:00-05:00), τη στιγμή που η νυχτερινή ζωή της πόλης είναι τόσο έντονη.
  • Να είναι συνεπή, συχνότερα δρομολόγια, επέκταση ωραρίου έως τις 02.00- 03.00 πμ τις καθημερινές αλλά κ την Κυριακή
  • Πρέπει στο αστικό δίκτυο του ΟΑΣΑ να ενταχθούν αρμονικά και οι κατά τόπους δημοτικές συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου της Αττικής και το αστικό δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου το οποίο πρέπει να επεκταθεί μέχρι και τον Άγιο Στέφανο στην προαστιακή γραμμή της Χαλκίδας .
  • Η μουσική θα πρέπει να υπάρχει, αλλά να είναι καλύτερα επιλεγμένη για την περίπτωση. Προτιμώ έντεχνη ορχηστρική ελληνική μουσική.
  • Να αυξηθεί στα 2 ευρώ τουλάχιστον το απλό εισιτήριο και να μειωθούν οι κάρτες γιατί σε όλο τον κόσμο επιδοτούνται οι συχνοί χρήστες και πληρώνουν περισσότερο οι περιστασιακοί . Αλλά η αγορά κάρτας πρέπει να γίνει εύκολη γιατί τώρα είναι προβληματική με λίγα σημεία αγοράς.
  • Πρέπει να μπουν μπάρες όπως σε όλες τις πόλεις στην Ευρώπη με αυτό τον τρόπο θα ακυρώνονται τα εισιτήρια και θα ανοίγουν οι μπάρες όπως παντού, στο Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη κλπ….
  • Θα πρέπει να υπάρχει συγχρονισμός μεταξύ κάποιων λεωφορειακών γραμμών ειδικά των κεντρικών με τις τοπικές που δεν έχουν συχνά δρομολόγια. (Δηλαδή να μπορεί ο επιβάτης να αποβιβαστεί και να επιβιβαστεί γρήγορα από το ένα λεωφορείο στο άλλο). Πχ Α8 με την τοπική Ηρακλείου (642).
  • Αυτό που αμέσως μου έρχεται είναι η διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων σε εργάσιμες μέρες! Το θεωρώ απαράδεκτο.
  • Νέος σχεδιασμός όλων των διαδρόμων. Υπάρχουν περιοχές που δεν συνδέονται αν και είναι γειτονικές (πχ: Παγκράτι με Νέο Κόσμο, Δάφνη).
  • Θέλει ανανέωση ο στόλος των οχημάτων (λεωφορεία/τρόλεϊ) και του μετρό οι συρμοί όπως και του ηλεκτρικού , συντήρηση οι σταθμοί και φυσικά να ξεκινήσει η επέκταση του μετρό γραμμή 4.
  • Αν η παροχή του WIFI είναι προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού σχετικά με την μετακίνησή τους και την ενημέρωσή τους, καλώς να παρέχεται. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος αυτό το έξοδο (εγκατάστασης και λειτουργίας) να το πληρώσουν κάποιοι πολίτες που δεν θα το χρησιμοποιούν για κάποιους άλλους που θα το χρησιμοποιούν για να μπαίνουν στο facebook κτλ….
  • Υπάρχει μεγάλη εισιτηριοδιαφυγή και δεν γίνεται έλεγχος. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού υπάρχουν πύλες για να ακυρώνονται τα εισιτήρια και να ανοίγουν, εδώ με την κατασκευή του μετρό το 2004 δεν το έκαναν, και όταν το ρώτησα σε αρμοδίους μου είπαν ότι είναι στα σχέδια να γίνουν, άλλος αργότερα είπε ότι είναι στις αποθήκες. Ένα άλλο θέμα είναι ότι μπαίνουν πολλοί ζητιάνοι ιδίως στον ηλεκτρικό και ρομά χωρίς εισιτήριο βέβαια. Χρειάζεται σημαντική βελτίωση στα μέτρα των ευρωπαϊκών πόλεων, κάποτε πριν πολλά χρόνια στο Λονδίνο (υπάρχουν και τώρα) σε κάθε στάση λεωφορείου υπάρχουν τα ωράρια σε λεπτά και εάν έλθει νωρίτερα το μέσον τότε αργεί ώστε να είναι στην ώρα του. Το ίδιο ισχύει και στην Ελβετία. Δεν υπάρχουν τα γραψίματα μέσα στο Μετρό στο εξωτερικό όπως εδώ στον ηλεκτρικό και εάν γίνουν επεμβαίνουν άμεσα υπηρεσίες και τα σβήνουν.
  • – Θα έπρεπε η χρέωση του εισιτηρίου να είναι ανάλογη με την απόσταση που διανύει ο επιβάτης
    – Θα έπρεπε, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να επιτρέπεται η μεταφορά-συνοδεία μεγαλόσωμων κατοικίδιων (σκύλων).
  • Όσον αφορά στην τηλεματική κι αυτό αφορά τρόλεϊ και λεωφορεία, είναι πολύ δυσάρεστο όταν δεν εμφανίζεται καθόλου στην οθόνη η άφιξη του επόμενου μέσου κι αυτό μπορεί να κρατήσει κάμποσα λεπτά.
  • Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ είναι πλέον πολύ παλιάς κατασκευής, με αποτέλεσμα να παθαίνουν πολύ συχνά βλάβες και να δημιουργούνται προβλήματα στις μετακινήσεις.
  • Οι στάσεις εργασίας και οι απεργίες είναι τεράστιο πρόβλημα. Επίσης οι βραδινές διαδρομές ανάλογα με τον οδηγό μπορεί να είναι επικίνδυνες (λόγω ταχύτητας ). Τα Σαββατοκύριακα θα έπρεπε την νύχτα να επεκταθούν τα ωράρια λειτουργίας λεωφορείων.
  • Να γίνει σωστή σύνδεση μεταξύ των δρομολογίων Μετρό, Ηλεκτρικού, Προαστιακού, Λεωφορείων, Τρόλεϊ και Τραμ και επίσης να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση του Προαστιακού γιατί είναι απαράδεκτες οι υπηρεσίες που παρέχει. Να παραμείνουν δημόσια τα Μετρό, Ηλεκτρικός και Λεωφορεία-Τρόλεϊ. Ακόμα να πάψουν οι απεργίες σε ώρες μαζικής μετακίνησης (ειδικά της καθημερινές), να υπάρξει περισσότερη προστασία και να γίνει εντατικότερος καθαρισμός, σταθμών, συρμών και οχημάτων των συγκοινωνιών (πλην μετρό που είναι σε πολύ καλή κατάσταση με τις παρούσες συνθήκες.) Τέλος να βελτιωθεί η συμπεριφορά των οδηγών Λεωφορείων και Τρόλεϊ και να εκτελούν τα δρομολόγια στην ώρα τους.
  • Βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Βελτίωση των στάσεών του. Παροχή υπηρεσιών αντίστοιχη με τις γραμμές 2-3 του Μετρό. Ωράριο λειτουργίας τουλάχιστον ίδιο με τις παραπάνω γραμμές, air condition και καθαριότητα εφόσον το κόστος του εισιτηρίου είναι ίδιο. Απαραίτητος έλεγχος εισιτηρίων με ταυτόχρονη μείωση του κόστους, αποτέλεσμα αυτού θα είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η μείωση όπως κάποιος επιφανειακά θα προέβλεπε. Ποτέ απεργίες, άλλα μέτρα για αντίδραση απέναντι στην πώληση και όχι με θύματα τους πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν.
  • Μείωση τιμής εισιτηρίου και καρτών, περισσότερα νυχτερινά δρομολόγια από περισσότερα μέσα. Πιο συχνά δρομολόγια σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, πιο συχνά δρομολόγια σε ώρες αιχμής.
  • Κινούμαι καθημερινά με τα ΜΜΜ και χρησιμοποιώ τον Προαστιακό σε συνδυασμό με το Μετρό από και προς Αεροδρόμιο. Μου είναι αδιανόητο πως με 5 τρένα την ώρα (Προαστιακός και Μετρό) δε μπορεί να υπάρξει καλύτερη κατανομή ώστε η αναμονή να μη φτάνει τα 20 λεπτά σε περιπτώσεις. Υπάρχει μετρό από Δ.Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο ακριβώς στην ώρα και προαστιακός και 3. Αποτέλεσμα: έχεις χάσει και τα 2 γιατί πολλές φορές το μετρό αργεί οπότε είσαι στο επόμενο δρομολόγιο και για να μην αργήσει ο προαστιακός φεύγει νωρίτερα. Και έχεις ένα μετρό που κάθεται στις γραμμές που αλλάζει το ρεύμα (μου έχει τύχει να περιμένω και 15 λεπτά σε αυτό το σημείο) και τον προαστιακό να περνάει από πάνω νωρίτερα. Και επειδή φεύγουν αυτά τα τρένα νωρίτερα το επόμενο μπορεί να είναι σε 10-30 λεπτά. Οι πινακίδες του Προαστιακού δεν είναι δείχνουν αντιπροσωπευτικά την ώρα άφιξης των τρένων απλά λένε μόνο την προγραμματισμένη ώρα άφιξης. Όσον αφορά την τηλεματική μου έχει τύχει πολλές φορές να μην αναγράφονται δρομολόγια λεωφορείων ειδικά σε λεωφορεία γραμμών που έχουν πιο μικρά δρομολόγια. Μέσα στο καλοκαίρι μερικά δρομολόγια δεν περνούσαν ποτέ. Χρησιμοποιώ τα 237 και 140.
  • Υπάρχουν περιοχές όπως το Γαλάτσι , Νέα Σμύρνη , Ζωγράφου που δεν έχουν καθόλου συχνά λεωφορεία ή τρόλεϊ , και αυτά που υπάρχουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αποβατικού κοινού, υπάρχει μεγάλη αναμονή συνωστισμός και κλοπές. Και φυσικά οι συχνές απεργίες και στάσεις . Με το να δίνετε 1 ευρό δεν καλύπτει κάποιον που πήρε ταξί για να πάει Φάληρο Κηφισιά για την δουλειά του, η στις στάσεις εργασία που δεν καλύπτουν καν ένα ποσό (κοροϊδία φυσικά) και τέλος η πολύ κακή συμπεριφορά τόσο τον οδηγών όσο και αρκετών ανθρώπων σε γκισέ .
  • Να επιτρέπονται τα ζώα, να επανέλθει η επέκταση του ωραρίου του ΗΣΑΠ για Παρασκευή και Σάββατο και κυρίως τουλάχιστον να τηρούνται τα υπάρχοντα δρομολόγια!
  • Η κατάσταση με τα λεωφορεία είναι άθλια (δρομολόγια). Ειδικά τα απογεύματα-βράδια και τις Κυριακές κάνουμε την προσευχή μας για να εμφανιστεί λεωφορείο.
  • Θα έπρεπε το ωράριο λειτουργίας να επεκταθεί κατά πολύ!! Τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα να είναι μέχρι τις 03:00-03:30.
  • Επιτέλους ένας ενιαίος ΣΩΣΤΟΣ ενιαίος χάρτης για όλα τα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς Μετρό /Τραμ /Προαστιακό. Με καθαρή και ενιαία σηματολογία με εταιρική ταυτότητα όπως υπάρχει παντού στην Ευρώπη.
  • Να επιτρέπεται η είσοδος ποδηλάτων και από την 1η πόρτα του συρμού (και όχι μόνο από την τελευταία). Οι συρμοί του ΗΣΑΠ να έχουν σταθερό αριθμό βαγονιών και όχι κυμαινόμενο.
  • 1. Η συχνότητα δρομολογίων των λεωφορείων και του Προαστιακού ανεπαρκής (θυμίζει 10ετία 1970)
    2. Οι συρμοί του Προαστιακού βρίθουν από βαποράκια και χρήστες (Α. Λιόσια – Πλακεντίας).
    3. Οι σταθμοί του Προαστιακού δεν διαθέτουν ηχοπετάσματα και σύστημα μεγαφώνων ικανό να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε κατάσταση ανάγκης.
    4. Μεγάλα τμήματα του λεκανοπεδίου Αττικής δεν καλύπτονται με μέσα σταθερής τροχιάς.
  • Θα πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερες νυχτερινές γραμμές που να καλύπτουν βασικές/κομβικές περιοχές της Αθήνας καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης να επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων ζώων στα ΜΜΜ βάσει των κανόνων ασφαλείας που τηρούνται σε όλη την ΕΕ (είτε ειδικά καλάθια μεταφοράς, είτε φίμωτρο, είσοδος στο πρώτο ή στο τελευταίο βαγόνι πχ κλπ). Θα πρέπει επίσης να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι όσον αφορά στην επικύρωση των εισιτηρίων (θεωρώ βέβαια ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ πρωτίστως να μετακινούνται οι άνεργοι δωρεάν – πόσο μάλλον όταν πχ όλοι οι ένστολοι μετακινούνται δωρεάν και ίσως όχι λόγω ανάγκης) έτσι ώστε οι παραβάτες να μην μπαίνουν στη διαδικασία να το ξαναπράξουν. Επιπλέον κάποιες διαδρομές “ειδικών συνθηκών” (πχ λεωφορεία που μεταφέρουν φοιτητές σε Πανεπιστήμια, ή ειδικές διαδρομές προς κεντρικά σημεία, ή σταθμούς μετρό) να αυξηθούν τις ώρες αιχμής τους (πχ το πρωί και το απόγευμα που η ανάγκη μετακίνησης είναι πολύ μεγαλύτερη).
  • Να βρεθεί τρόπος ώστε το εισιτήριο να είναι ανάλογο της διανυόμενης απόστασης. Το κόμιστρο του 1,40 είτε είναι πρόκειται για 1 στάση, είτε για 15 είναι λάθος προσέγγιση.
  • Κάκιστη συμπεριφορά ΑΡΚΕΤΩΝ οδηγών. Ελλιπής πληροφόρηση του G.P.S. θέσεως των λεωφορείων.
  • Ο προαστιακός ιδίως Αθήνα – Χαλκίδα χρειάζεται βελτίωση σε όλους τους τομείς. Καθόλου ικανοποιημένος.
  • 1. Έστω να υπάρχει δεύτερο δρομολόγιο ανά ώρα στο Προαστιακό ως Μαγούλα ή ακόμα καλύτερα να φτάνουν εκεί τα 2 του αεροδρομίου + το 1 από σταθμό Λαρίσης κι όχι να τελειώνουν στα Άνω Λιόσια.
    2. Ο ηλεκτρικός να παρατείνει τα δρομολόγια Παρασκευή-Σάββατο ως τις 2πμ.
    3. Τα δρομολόγια του 855-881 να συντονιστούν με τις αφιξοαναχωρήσεις του προαστιακού Ασπροπύργου. Οι οδηγοί λεωφορείων βλέπουν τρένο και πατάνε γκάζι να φύγουν αντί να περιμένουν 1-2 λεπτά να πάρουν κόσμο!!! Ακόμα καλύτερα να μεταφερθούν εκεί οι τοπικές αφετηρίες και να γίνουν κυκλικές οι διαδρομές, χώρος υπάρχει. Να τοποθετηθεί τηλεματική πινακίδα και να απομακρυνθούν τα κοπάδια σκυλιών που ορμάνε στο κόσμο.
    4. Τραγική κατάσταση με την επαιτεία των τσιγγάνων και των ναρκομανών ειδικά σε προαστιακό.
    5. Τα μέλη των διοικήσεων σας να μπουν έστω μια μέρα στα 878-879 στο κομμάτι από Αστυνομία Ασπροπύργου ως Άνω Λιόσια με εμφανή ρολόι στο χέρι και τσάντα μεταφοράς υπολογιστή. Αν φτάσουν αρτιμελείς και χωρίς απώλειες στο προορισμό τους είναι απλή τύχη !!!
    6. Πιέστε τους -ανίκανους- τοπικούς φορείς να υποστηρίζουν τον προαστιακό με τις όποιες τοπικές τους συγκοινωνίες. Θα εκπλαγείτε με την ανυπαρξία τους.
    7. Βάλτε περισσότερες νυχτερινές διαδρομές.
  • Η στάση του Προαστιακού στα  Άνω Λιόσια είναι γεμάτη με τοξικομανείς και κάποιοι από αυτούς κάνουν χρήση και μέσα στις τουαλέτες των τρένων.
  • Τα λεωφορεία είναι σαραβαλα και παντοτε γεμάτα σε βαθμο που νιώθω οτι παραβιάζονται η ιδιωτικότητα και η προσωπική μου υγιεινή. Δεν υπάρχουν διαδρομές στα προάστια που να εξυπηρετούν φοιτητές ή άτομα που εργάζονται μακρυά από την κατοικία τους. Οι γραμμές τραίνου και μετρό είναι λίγες και στοχευμένες και δεν εξυπηρετούν απόλυτα τις ανάγκες μας.
  • Η εισιτηριοδαφυγή θα υπάρχει όσο οι άνθρωποι δεν έχουν την ευχέρια να πληρώνουν εισιτήρια. Θες να πληρώνουν όλοι εισιτήρια;Ακολούθησε το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Βελτίωσε την οικονομία σου, δώσε τους λεφτά με το τσουβάλι (κατώτατος μισθός 10 δολάρια την ώρα από Ιανουάριο του 2017) για να έχεις μετά το δικαίωμα να απαιτείς από όλους να συμβάλλουν στην βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών. Όσο τους δίνεις λεφτά για να μπορούν απλώς να επιβιώσουν μην περιμένεις ότι θα πληρώσουν και εισιτήριο. Δεν είναι εφικτή μια τέτοια απαίτηση. Τέλος, δεν νοιάζει κανέναν αν στα μέσα μαζικής μεταφοράς παίζει έντεχνη ή κλασσική μουσική. Αυτό που μας νοιάζει είναι να υπάρχουν συχνότερα δρομολόγια ώστε να μην περιμένουμε 40 λεπτά και 1 ώρα για να πάμε στον προορισμό μας, κάτι που συνεπάγεται και μεγάλο συνωστισμό και να μην βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα ψυχολογικής (κυρίως) αλλά και σωματικής (δευτερευόντως) βίας από επιβάτες προς άλλους επιβάτες (επισημάνσεις προς λεωφορεία και τρόλεϊ). Ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε!
  • Να απαγορεύουν στον κόσμο όπως παλιά να μπαίνουν με καφέ, αναψυκτικά κτλ. για να διατηρούνται οσο γίνεται πιο καθαρά. Είμαστε υπεύθυνοι όλοι για την άθλια κατάσταση όσον αφορά την καθαριότητα.
  • Για διαδρομές 5 λεπτών μπορεί να κάνουμε 45λεπτα. Δεν εξυπηρετούνται πολλές περιοχές με λεωφορείο.
  • Να γίνει μια έρευνα ποια δρομολόγια χρειάζονται ενίσχυση , διότι δεν είναι δυνατόν καθημερινά να πηγαίνει ο κόσμος σαν σαρδέλες στην εργασία του.
  • Καλύτερος σχεδιασμός γραμμών για τα λεωφορεία και νέα οχήματα.  Τραμ με παράθυρα ή καλύτερο εξαερισμό έστω το καλοκαίρι. 24ωρη λειτουργιά μετρό, ηλεκτρικού, τραμ Παρασκευή και Σάββατο και ίδια ώρα λήξης δρομολογίων ηλεκτρικού και μετρό.
  • Το μεγαλύτερο θέμα των αθηναϊκών ΜΜΜ δεν το επισημάνατε όμως: η έλλειψη ικανοποιητικού δικτύου νυχτερινών γραμμών σε καθημερινή βάση και ενισχυμένων τα Σαββατοκύριακα.
  • Βαλτε μπάρες και βαλτε περισσότερος πραγματικό έλεγχο. Ή ιδιωτική φύλαξη πρέπει να μπορεί να επιβληθεί όπου προβλέπεται. Αυτά για αρχή. Βλέπω καλές αλλαγές αλλά δυστυχώς με ταχύτητα παρόμοια με παλιά ατάκα διαφήμισης: “φεεεεεετα”
  • Τήρηση δρομολογίων, αύξηση διάρκειας εισιτηρίου, γραμμή 218 ανά σχεδόν μια ώρα και μετά γράφουν τους επιβάτες με ληγμένα εισιτήρια. Συγνώμη μα δεν φταίνε εκείνοι για τα ελάχιστα δρομολόγια. Να δίνεις 1.40 αλλά να αξίζει φίλοι μου.
  • Πρέπει βρεθεί μία λύση με τους επαίτες που βρίσκονται όλη μέρα σε προαστιακό, ηλεκτρικό, μετρό.
  • Συστηματικότερος έλεγχος εισιτηρίων επιβατών, μείωση κομίστρου, έλεγχος για τους επαίτες ειδικά στον ηλεκτρικό, διεύρυνση ωραρίου ηλεκτρικού μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα.
  • Να υπάρξει περιορισμός συνομιλιών στα κινητά λόγω ηχητικής ενόχλησης του κοινού και ενημέρωση για την απαγόρευση μεταφοράς και κατανάλωσης ποτών και καφέδων εντός των οχημάτων.
  • Είμαι τακτική επιβάτης του Προαστιακού από Κιάτο-Πλακεντίας και θεωρώ κοροϊδία να περιμένεις καλύτερη ποιότητα ζωής με την αποκέντρωση και να ξέρεις ότι αν χάσεις το τρένο θα περιμένεις 1 ώρα. Θα μπορούσε τις ώρες εργασίας (6 και 7 το πρωί και 4 και 5 το απόγευμα) να έχει τρένο κάθε μισή ώρα αντί για μια. Επίσης είναι ντροπή εμείς που πληρώνουμε 150 ευρώ το μήνα για κάρτα Προαστιακού να πληρώνουμε έξτρα 30 ευρώ το μήνα για μετρό και να μην περιλαμβάνεται έστω το μετρό στην κάρτα των 150 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στο τμήμα από Μαγούλα-Πλακεντίας (αστικός ιστός) πληρώνουμε τη συγκεκριμένη διαδρομή 2 φορές! Μια με την κάρτα του Προαστιακού και μια με του Μετρό! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
  • Συντονίστε τις ηλεκτρονικές πινακίδες για τα λεωφορεία/τρόλλευ. ΜΗΝ αυξήσετε άλλο την τιμή του εισητηρίου. Δεν χρειαζόταν μουσική στα ΜΜΜ, υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα να επιλυθούν!
  • Θα ήθελα η τροχαία να επιτηρεί πολύ πιο συχνά και να προβαίνει σε αυστηρές κυρώσεις στους οδηγούς που παρεμποδίζουν με το όχημά τους τη διέλευση των γραμμών. Η ακρόαση κλασικής μουσικής για την οποία ερωτήθηκα παραπάνω, είναι κατα τη γνώμη μου άκαιρη και ακατάλληλη. Μουσική με την οποία έχει οικειότητα ο περισσότερος κόσμος, όπως παραδοσιακή ελληνική και ελληνική ποπ, ροκ και έντεχνη θα έκαναν την αναμονή και τη μετακίνηση πολύ πιο ευχάριστες! Επίσης, οι οθόνες που πληροφορούν για την ώρα διέλευσης του μέσου (και άρα την ώρα αναμονής) είναι εξαιρετική ιδέα και θα ήθελα να τις δω σε όλες τις στάσεις της Αθήνας! Τέλος, η συμπεριφορά των ελεγκτών είναι κάθε φορά απαράδεκτη και ενδεικτική σαδιστικών τάσεων. Θα πρότεινα τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων, λαμβάνοντας υπόψιν την πολύ κακή οικονομική κατάσταση των περισσότερων πολιτών που κυκλοφορούν με ΜΜΜ, ώστε να μειωθεί και η εισιτηριοδιαφυγή.
  • Κραυγαλέο παράδειγμα μη σωστής εξυπηρέτησης επιβατών το λεωφορείο Κηφισός Αεροδρόμιο Χ93. Παλιά λεωφορεία, οδηγοί με όχι καλή γνώση αγγλικών,όχι συχνά δρομολόγια, παρότι εξυπηρετεί 2 σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων.
  • Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ιδίως με τα λεωφορεία (δρομολόγια, κάλυψη περιοχών, συνέπεια, συμπεριφορά κ.λ.π), μη περιμένετε μείωση της, αναγκαίας σήμερα, κίνησης των Ι.Χ.αυτοκινήτων στην πόλη, αλλά και τα προάστια!
  • Ουσιαστικά μόνο το μετρό αξίζει αλλά και σε αυτό πρέπει επειγόντως να αυξηθούν τα δρομολόγια καθημερινές και ΣΚ,να μπουν μπάρες και ηλεκτρονικό εισιτήριο αλλά και να υπάρχει αστυνόμευση εντός και εκτός των συρμών. Σε λεωφορεία/τρόλεϊ είσοδος μόνο από μπροστά και ηλεκτρονικό εισιτήριο επίσης. Το τραμ θεωρώ ότι απλά πιάνει χώρο, θα μπορούσαμε να έχουμε αντί γι αυτό καμπόσους ακόμα σταθμούς μετρό. Τέλος πιστεύω ότι απαιτείται ιδιωτικοποίηση άμεσα, εφόσον το κράτος απέτυχε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει σοβαρές δημόσιες συγκοινωνίες, θυσιάζοντας τις στο βωμό του ρουσφετιού και της κακοδιαχείρισης. Ιδιαίτερα η τελευταία κυβέρνηση είναι η αθλιότερη όλων και σε αυτόν τον τομέα και πρέπει να φύγει χθες αν είναι δυνατόν.
  • Η ένωση βορείων – νοτίων προαστίων είναι αναγκαία. Σε ώρες αιχμής τα μέσα που συνδέονται με κέντρο και λεωφόρους ΠΑΡΑΛΥΟΥΝ
  • Υπάρχουν άτομα που κλέβουν ακόμα και μέσα από τις τσάντες μας και για αυτό θα πρέπει να μας προφυλάξετε από αυτό! Δεν μας περισσεύουν τα χρήματα!
  • Επιβαλλόμενες νέες συγκοινωνιακές γραμμές:
    1.Επαναλειτουργία λεωφορείου οδού Δοϊράνης περιοχής Νέας Κυψέλης (παλαιά λεωφορειακή γραμμή 036 που μπορεί να πάρει αριθμό 037) με αφετηρία της στη διασταύρωση των οδών Μούσκου, Περιφερειακού Αττικού Άλσους, Μάρκου Δράκου και Δοϊράνης (λόφος Πατάτσου) και σύνδεση της με τον σταθμό μετρό Πανόρμου στη νέα της μορφή. Η γραμμή αυτή είναι στα σχέδια του ΟΑΣΑ και πρέπει να υλοποιηθεί καθώς η περιοχή είναι πολυπληθής. Εναλλακτικά πρέπει να επεκταθεί η λεωφορειακή γραμμή 022 της Νέας Κυψέλης ώστε να φθάσει στο τέρμα της οδού Δοϊράνης (λόφος Πατάτσου).
    2. Τροποποίηση σχεδιαζόμενης και υπό δημοπράτηση γραμμής 4 του μετρό, ώστε να περιληφθεί επιπλέον σταθμός μετρό στο πάρκο Πάρνηθος, (διασταύρωση οδών Πάρνηθος, Αγίας Γλυκερίας, Κοκκερέλ και Αριάδνης) όπως προβλεπόταν από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο σταθμός είναι αναγκαίος καθώς η περιοχή είναι πολυπληθής.
  • Όσο αφορά την μετακίνηση με λεωφορεία, θα μπορούσαν οι στάσεις αναμονής να είναι πιο καθαρές, επαρκώς προστατευμένες από τα καιρικά φαινόμενα. Επίσης τα δρομολόγια να είναι συχνότερα, ιδιαίτερα σε περιοχές του λεκανοπεδίου που δεν είναι τόσο κεντρικές και δεν καλύπτονται από τα μέσα σταθερής τροχιάς. Τέλος, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης του στόλου κάποιων πεπαλαιωμένων πια οχημάτων, τουλάχιστον να είναι επαρκώς καθαρά και έγκαιρα τεχνικά συντηρημένα.
  • Επειδή η Αθήνα είναι μία τεράστια πόλη και έχει πάρα πολλή κίνηση και οι περισσότεροι οδηγοί ΙΧ κάνουν ό,τι τους κατέβει (παρανομίες κλπ.), εκτός από το μετρό και ίσως το τραμ, δυστυχώς όλα τα άλλα ΜΜΜ έχουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους. Δεν είναι εύκολο να τηρηθεί το ωράριό τους με όλα τα παραπάνω που συμβαίνουν. Η προσπάθεια είναι καλή, αλλά η πράξη απέχει.
  • Συχνότερη παρουσία security στις αποβάθρες του μετρό, λειτουργεί αποτρεπτικά.
  • Να ξαναγίνουν όσο καλές ήταν όταν είχαμε τους Ολυμπιακους Αγώνες – τότε ήταν πολύ καλύτερες και ήμασταν περήφανοι που οι φόροι μας είχαν πιάσει επιτέλους τόπο. Μέσα σε 6 μίνες ήταν πάλι χειρότερες, ειδικά ο προαστιακός.
  • Ενίοτε περνούν λεωφορεία από στάσεις χωρίς να εμφανίζεται ότι αυτά έρχονται. Επίσης, έχω παρατηρήσει να μην γίνονται όλα τα δρομολόγια στη γραμμή 813.
  • Επειδή σχεδόν καθημερινά αλλάζω 3 συγκοινωνίες για να μετακινηθώ με τον προαστιακό, συχνά χάνω το δρομολόγιό μου λόγω μεγάλης καθυστέρησης και μη τήρησης δρομολογίων, κυρίως τρόλεϊ. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος σε ώρες αιχμής είναι ασφυκτικός από τον κόσμο.
  • Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη με τις συγκοινωνίες. Τα δρομολόγια είναι αραιά με αποτέλεσμα να στριμώχνεται ο κόσμος στα μέσα, να μην νιώθει ασφαλής άλλα και να μην μπορεί να αναπνεύσει. Πολλές φορές που έχουν υπάρξει προβλήματα (έχει σταματησει το τραίνο σε σταθμό) δεν έχει υπάρξει ενημέρωση.
  • Έλεος με τις συνεχόμενες απεργίες! Ελεος πραγματικά! Καθόλου κοντά στον πολίτη! Επίσης χρειάζεται να διορθωθούν τα ωράρια στα λεωφορεία. Πχ. το 036 είναι βασανιστικό! Το μόνο λεωφορείο που ενώνει το Γαλάτσι με το Μετρό της Πανόρμου και που το περιμένουν δεκάδες πολίτες κάθε μέρα, μπορεί να έρθει και μετά από 40′ λεπτά αναμονής! Απαράδεκτοι είναι.
  • Πρέπει να γίνει επειγόντως κάτι. Η καθημερινή ταλαιπωρία είναι τεράστια για τα βόρεια προάστια. Πχ εγώ από Μαρούσι για Κατεχάκη/δουλειά κάνω 1 ώρα. Προαστιακός πολύ αραιά δρομολόγια με καθυστερήσεις και λεωφορεία δε βολεύουν και χάνονται δρομολόγια και απαράδεκτη συμπεριφορά.
  • Να τηρούνται τα δρομολόγια! Ειδικά στα λεωφορεία η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Πχ να περιμένεις 45′ και 50′ γραμμές όπως 140, 892, 504, 622, 815, 719, 101, 217, 700, 800, 820, 879 και πόσα ακόμα. Επίσης, θεωρώ πολύ ελλιπή τα νυχτερινά λεωφορεία. Βασικές λεωφόροι όπως Ποσειδώνος, Θηβών, Μεσογείων κ.α. δεν καλύπτονται από νυχτερινές γραμμές με αποτέλεσμα περιοχές όπως Άλιμος/Μπραχάμι/Παλαιό Φάληρο, Αιγάλεω/Ρέντης/Κορυδαλλός/Ίλιον/ και μεγάλο μέρος του Περιστερίου (πλην της περιοχής του Αγ. Αντωνίου που εξυπηρετείται από το 790), Χαλάνδρι, Χολαργός, Αγ. Παρασκευή, Μελίσσια να μένουν τελείως ξεκρέμαστα. Θα πρότεινα γραμμές όπως το Α1, 703, Β5 να γίνουν 24ωρες και οι συχνότητες των υπαρχουσών νυχτερινών γραμμών να αυξηθούν (του 500 και του 790 είναι αστείες)
  • Ανασχεδιασμός και επέκταση του χάρτη αστικών συγκοινωνιών,ανανέωση του στόλου τους, ειδικά στα λεωφορεία, μείωση του κόστους μετακίνησης, αύξηση δρομολογίων.
  • Απαιτείται, η εφαρμογή μέτρων προτεραιότητας για λεωφορεία-τρόλεϊ (γερανοί για παράνομη στάθμευση κλπ), γιατί παρόλο που μειώθηκε η κίνηση, υπάρχουν στιγμές που παρεμποδίζονται τα οχήματα της ΟΣΥ.
  • Το καλοκαίρι θα έπρεπε οι οδηγοί να φροντίζουν ώστε τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά ώστε να αποδίδουν τα κλιματιστικά και να μην τσακώνονται οι επιβάτες! Και το φθινόπωρο, όταν έχει ήλιο και 15 βαθμούς Κελσίου και το λεωφορείο είναι γεμάτο δεν θα έπρεπε να βάζουν θέρμανση! Επίσης είναι απαράδεκτο εκτός από αδιανόητο, να καπνίζουν οι οδηγοί! Όπως επίσης και να μιλούν στο κινητό τους!
  • Είναι βασικό να τηρούνται τα δρομολόγια ειδικά τις ώρες που ο κόσμος μετακινείται για την δουλειά του. Δεν είναι σωστό να περιμένει κανείς μέσα στο κρύο ή την ζέστη μισάωρα για να έρθει το λεωφορείο. Να ληφθούν μέτρα και για κάποια προβληματικά στη συμπεριφορά τους άτομα και τους επαίτες στα ΜΜΜ.
  • Με δυσαρεστεί που Παρασκευή και Σάββατο βράδυ τα δρομολόγια των συγκοινωνιών, και κυρίως του μετρό, είναι τόσο αραιά. Δεν δικαιολογείται από το πλήθος των επιβατών. Όλος ο κόσμος βγαίνει για διασκέδαση και επικρατεί συνωστισμός στις πλατφόρμες και στους συρμούς. Επίσης οι απεργίες με ταλαιπωρούν διαχρονικά. Κυρίως με δυσαρεστεί που δεν έχω κάποιο feedback σαν πολίτης με επίσημα στοιχεία στο ότι αποδίδουν με κάποιο ουσιαστικό τρόπο. Αν γίνονταν και οι συγκοινωνίες βελτιώνονταν, θα τις επικροτούσα. Τώρα απλά μένω με την εντύπωση πως κάποιοι απλά λουφάρουν σε βάρος μου, είναι δεν είναι αλήθεια.
  • Κόψτε τις απεργίες επιτέλους, αν θέλετε μερικές ακόμα μέρες ξεκούρασης τον μήνα πάρτε τις από την άδειά σας.

Δείτε επίσης:

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*