Έρευνα Athens Transport 2016 – Οι απόψεις των Αθηναίων για τις Συγκοινωνίες της Αθήνας

Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος των αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ζητήσαμε από τους αναγνώστες μας να αξιολογήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, και να μας πουν τη γνώμη τους για αυτά. Σε τρεις περίπου εβδομάδες συμπληρώθηκαν περίπου 770 ερωτηματολόγια, αριθμός αρκετά μεγάλος για να μας δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα.

Συνοπτικά, τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας:

  • 39%: Η κατάσταση στις συγκοινωνίες τον τελευταίο χρόνο αλλάζει προς το χειρότερο. 26,1%: Η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο.
  • 44,3%: «αρκετά ικανοποιημένοι» από την τηλεματική των Λεωφορείων και Τρόλεϊ. Μόνο το 9,8% «πολύ ικανοποιημένοι».
  • 54%: Χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες στον ίδιο βαθμό σε σχέση με πέρυσι. 31,5%: Τις χρησιμοποιούν περισσότερο από πέρυσι.
  • 83,8%: Η εισιτηριοδιαφυγή είναι πρόβλημα για τις συγκοινωνίες. 69,3%: Δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων. 25,4%: Τον τελευταίο χρόνο επιβιβάστηκε σε μέσο χωρίς εισιτήριο/κάρτα. 24,5%: Δίνουν το επικυρωμένο εισιτήριό τους σε άλλους επιβάτες. 
  • 76,3%: Συμφωνούν με την δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων.
  • 86%: Θέλουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αν και το 30,8% έχει επιφυλάξεις. 84,6%: Θέλουν μπάρες σε Μετρό και Προαστιακό αν και το 18,7% έχει επιφυλάξεις.  
  • Μόνο το 14,9% έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή TfA Tickets. Το 39,1% αυτών την χρησιμοποιεί αποκλειστικά για να αγοράζει εισιτήρια.
  • 68,1% των επιβατών του Προαστιακού συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το 54,7% περιμένει την κατάσταση να αλλάξει προς το καλύτερο. Το 58,2% συμφωνεί με μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
  • 49,9%: Αρνητική εντύπωση για τους συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας. 44,4%: Αρνητική εντύπωση για τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη. 31,3%: Θετική εντύπωση για τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες.
  • 55,4%: Δεν έχει πρόβλημα με το να ακούγεται κλασική και έντεχνη μουσική μέσα στα λεωφορεία. 50,1% «πολύ σημαντικό» να παρέχεται WiFi σε Λεωφορεία και Μετρό. 

Δείτε την αξιολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας για το 2016

Σήμερα, στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης, θα δούμε αναλυτικά τις απαντήσεις των αναγνωστών μας για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το κόμιστρο και την έλευση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την εισιτηριοδιαφυγή και τους ελέγχους εισιτηρίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών.

Ακολουθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας, χωρισμένα σε 10 ενότητες:

  1. Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας
  2. Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες της Αθήνας
  3. Αγορά εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου (TfA Tickets)
  4. Ηλεκτρονικό εισιτήριο και μπάρες στο Μετρό
  5. Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων
  6. Τηλεματική των Λεωφορείων και Τρόλεϊ
  7. Προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας
  8. Αξιολόγηση προσώπων και φορέων
  9. Ιδιωτικοποιήσεις στις συγκοινωνίες
  10. Διαδίκτυο και άλλες υπηρεσίες

1.  Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας

Έρευνα Athens Transport 2016 Β

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν (74,8%) δηλώνει πως οι δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας είναι κύρια επιλογή μετακίνησης. Για το 12,6% οι συγκοινωνίες αποτελούν εναλλακτική επιλογή, ενώ το 12,1 συνδυάζει διάφορα μέσα για τη μετακίνησή του.

Το 30,1% απάντησε πως πραγματοποιεί περισσότερες από 14 διαδρομές ανά εβδομάδα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή περισσότερες από δύο ανά ημέρα. Το 29,3% πραγματοποιεί από 10 έως 14 διαδρομές, και το 23,6% από 5 έως και 10 διαδρομές. Τέλος, το 15,2% απάντησε πως πραγματοποιεί το πολύ έως και 4 διαδρομές την εβδομάδα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι καθώς η πλειοψηφία όσων απάντησαν στην έρευνα είναι αναγνώστες του athenstransport.com, χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες της Αθήνας σε βαθμό μεγαλύτερο από τον μέσο κάτοικο της Αθήνας. Επομένως και τα αποτελέσματα της έρευνας αντιπροσωπεύουν κυρίως αναγνώστες της ιστοσελίδας μας/συχνούς χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και όχι όλους τους Αθηναίους γενικότερα.

Έρευνα Athens Transport 2016 Γ

Περισσότεροι από τους μισούς (54%) απάντησαν πως φέτος χρησιμοποίησαν τις αστικές συγκοινωνίες το ίδιο σε σχέση με πέρυσι. Το 31,5% απάντησε πως τις χρησιμοποίησε περισσότερο από πέρυσι, ενώ το 13,5% τις χρησιμοποίησε λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Τα αποτελέσματα αυτά δεν διαφέρουν σε σχέση με αυτά της προηγούμενης χρονιάς.

Εκτός από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το 40,3% απάντησε πως χρησιμοποιεί Ι.Χ. αυτοκίνητο. Το 13,5% χρησιμοποιεί ταξί, το 4,7% ποδήλατο, και το 4,3% μηχανή. Το 36,7% απάντησε πως δεν χρησιμοποιεί κανένα άλλο μέσο εκτός από τα ΜΜΜ και μετακινείται με τα πόδια.

2.  Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες της Αθήνας

Έρευνα Athens Transport 2016 Δ

Το 46,1% απάντησε πως χρησιμοποιεί μηνιαίες κάρτες για την μετακίνησή του με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Το μεγάλο ποσοστό δικαιολογείται από τον μεγάλο αριθμό μετακινήσεων που πραγματοποιεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, όπως είδαμε προηγουμένως. Το 28% χρησιμοποιεί ενιαίο εισιτήριο. Ετήσια κάρτα απάντησε πως χρησιμοποιεί το 7,6%, ενώ τριμηνιαία ή εξαμηνιαία κάρτα μόλις το 2,1%. Τέλος το 1,6% απάντησε πως χρησιμοποιεί εισιτήριο 5 ημερών.

Το ποσοστό όσων απάντησαν πως δεν πληρώνουν εισιτήριο έφτασε το 14,6% φέτος, από 11% πέρυσι, και 3% το 2015. Το 17% εξάλλου απάντησε πως είναι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ κλπ). Πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 12,5%. Το 61,9% των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι δικαιούχοι ολόκληρου εισιτηρίου και το 20,1% δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου.

Έρευνα Athens Transport 2016 Ε

Περίπου 3 στους 4 (76,3%), απάντησαν πως συμφωνούν με το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων ενώ το 23,7% διαφωνεί. Πρόκειται για σημαντική αύξηση όσων διαφωνούν, αφού πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 13,5%. (Το 7,8% είχε επιλέξει την επιλογή ‘Δεν ξέρω’ η οποία δεν ήταν διαθέσιμη φέτος).

Έρευνα Athens Transport 2016 ΣΤ

Όσον αφορά την αγορά εισιτηρίων και καρτών του ΟΑΣΑ από τα εκδοτήρια με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, μόνο το 15,9% εκμεταλλεύεται αυτή τη δυνατότητα αν και το 49,4% εκφράζει ενδιαφέρον. Αν και έχει σημειωθεί διπλασιασμός του ποσοστού όσων χρησιμοποιούν πιστωτική/χρεωστική κάρτα (πέρυσι ήταν 7,8%), το ποσοστό όσων δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα παραμένει υψηλό, προφανώς εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης από τους συγκοινωνιακούς φορείς. Το 32,7% πάντως δεν ενδιαφέρεται για την αγορά εισιτηρίων ή καρτών με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες (από 40,4% πέρυσι).

 

3.  Αγορά εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου (TfA Tickets)

 Έρευνα Athens Transport 2016 Ζ

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57,3%) απάντησε πως παρόλο που γνωρίζει την εφαρμογή TfA Tickets που επιτρέπει την αγορά και επικύρωση εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου, δεν την έχει χρησιμοποιήσει. Το 15,3% απάντησε πως δεν την γνωρίζει αλλά ενδιαφέρεται να την χρησιμοποιήσει, και μόνο το 14,9% την γνωρίζει και την έχει χρησιμοποιήσει. Τέλος, το 12,6% δεν την γνωρίζει και δεν ενδιαφέρεται να την χρησιμοποιήσει.

Τα αποτελέσματα αυτά διαφέρουν ελάχιστα σε σχέση με πέρυσι, με μικρή αύξηση όσων απάντησαν πως έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή (από 13,3% σε 14,9%) ενώ αμετάβλητο είναι το ποσοστό όσων απάντησαν πως δεν γνωρίζουν την εφαρμογή (27,9%). Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της, φαίνεται πως η εφαρμογή TfA Tickets δεν έχει φέρει κάποια σημαντική μεταβολή στον τρόπο που οι Αθηναίοι αγοράζουν εισιτήρια.

Έρευνα Athens Transport 2016 Η

Από όσους έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Tfa Tickets (14,9% επί του συνόλου), το 39,1% απάντησε πως αγοράζει εισιτήρια πάντα ή σχεδόν πάντα μέσω της εφαρμογής. Το 30,4% χρησιμοποιεί την εφαρμογή μόνο όταν δεν μπορεί να βρει χάρτινα εισιτήρια, ενώ το 22,6% την έχει χρησιμοποιήσει μόνο από περιέργεια.

Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες της εφαρμογής (54,8%) δηλώνουν «αρκετά ικανοποιημένοι», ενώ το 21,7% δηλώνουν «πολύ ικανοποιημένοι». «Λίγο ικανοποιημένοι» απάντησαν πως είναι το 17,4%, και «καθόλου ικανοποιημένοι» μόνο το 3,5%.

4. Ηλεκτρονικό εισιτήριο και μπάρες στο Μετρό

Έρευνα Athens Transport 2016 Θ

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53,4%), απάντησαν πως είναι ενημερωμένοι σχετικά με την επερχόμενη κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας και την αντικατάστασή του με πλαστικές κάρτες. Σημαντικό είναι το ποσοστό (38,5%) όσων απάντησαν πως έχουν ακούσει κάτι αλλά δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, ενώ το 17,5% απάντησαν πως είναι ενημερωμένοι.

Η πλειοψηφία (55,2%) συμφωνεί με τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό (30,8%), αν και συμφωνεί, εκφράζει επιφυλάξεις. Τέλος, το 10,6% διαφωνεί με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Στην περυσινή έρευνα, το 28,7% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει πως δεν θα το ενδιέφερε η πληρωμή του κομίστρου μέσω προπληρωμένων πλαστικών καρτών.

Έρευνα Athens Transport 2016 Ι

Περίπου 2 στους τρεις (65,9%) από όσους απάντησαν στην έρευνα συμφωνούν με την τοποθέτηση πυλών εισόδου και εξόδου (μπάρες) στους σταθμούς Μετρό και Προαστιακού. Το 18,7% αν και συμφωνεί, εκφράζει επιφυλάξεις, ενώ το 14,3% διαφωνεί με τις μπάρες. Πέρυσι, το ποσοστό όσων απάντησαν πως «πρέπει να τοποθετηθούν μπάρες» έφτανε το 65,6%, ενώ το 20,3% απάντησε πως «δεν πρέπει να τοποθετηθούν μπάρες».

5.  Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων

Έρευνα Athens Transport 2016 ΙΑ

Ένα αυξανόμενο ποσοστό ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη πως η εισιτηριοδιαφυγή αποτελεί πρόβλημα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Φέτος το ποσοστό αυτό είναι 83,8%, από 77,9% πέρυσι. Το 12,8% πιστεύει πως η εισιτηριοδιαφυγή δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 17,1%.

Έρευνα Athens Transport 2016 ΙΒ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ερωτήματα για το κατά πόσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμμετέχουν με τη συμπεριφορά τους στην διατήρηση του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής. Το 62,5% απάντησε πως τον τελευταίο χρόνο δεν έχει επιβιβαστεί σε μέσο μαζικής μεταφοράς χωρίς εισιτήριο ή κάρτα (εφόσον δεν δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση). Ένας στους πέντε (20%) απάντησαν πως έχουν επιβιβαστεί σε μέσο χωρίς να πληρώσουν «λίγες φορές» κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 5,4% το έχει κάνει «αρκετές φορές». Το 11,8% απάντησε πως είναι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης.

Όσον αφορά την παραχώρηση επικυρωμένου εισιτηρίου σε άλλους επιβάτες, το 32,6% απάντησε πως δεν το κάνει καθώς θεωρεί πως δεν είναι σωστό, αλλά περίπου ένας στους τέσσερις (24,5%) απάντησαν πως παραχωρούν το επικυρωμένο εισιτήριό τους σε άλλους επιβάτες. Το 39,6% απάντησε πως δεν χρησιμοποιεί εισιτήρια.

Έρευνα Athens Transport 2016 ΙΓ

Το μέτρο της εισόδου επιβατών από την μπροστινή πόρτα των Λεωφορείων και Τρόλεϊ έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά με εξαίρεση της γραμμές του Αεροδρομίου, οι οδηγοί αρνούνται να το εφαρμόσουν. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (47,8%) πιστεύει πως πρόκειται για σωστό μέτρο και πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις γραμμές. (Πέρυσι, το ποσοστό αυτό ήταν 40%). Το 23,6% ενώ θεωρεί πως είναι σωστό μέτρο πιστεύει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις γραμμές. Τέλος, το 21,9% λέει πως είναι λάθος μέτρο (από 27,4% πέρυσι). Το 6,6% δεν εκφράζει γνώμη.

Έρευνα Athens Transport 2016 ΙΔ

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (69,3%), πιστεύει πως δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων και καρτών στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά, από 58,5% πέρυσι. Το 19,3% πιστεύει πως γίνονται αρκετοί έλεγχοι (από 29,6% πέρυσι), ενώ το 4,2% πιστεύει πως γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από όσους χρειάζονται. Το 7,3% δεν εκφράζει γνώμη.

Περίπου τρεις στους τέσσερις απάντησαν έχουν υποστεί έλεγχο κομίστρου (ζητήθηκε το δικό τους εισιτήριο ή κάρτα) κατά τον τελευταίο χρόνο. Το 29,6% απάντησε πως αυτό συνέβη κατά τον τελευταίο μήνα, το 29,4% το τελευταίο εξάμηνο, και το 15,2% τον τελευταίο χρόνο. Το 20,3% απάντησε πως δεν έχει ζητηθεί το εισιτήριό τους κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 4,9% απάντησε πως δεν τους έχει τύχει ποτέ έλεγχος εισιτηρίου.

 

6.  Τηλεματική των Λεωφορείων και Τρόλεϊ

Έρευνα Athens Transport 2016 ΙΕ

Η πλήρης λειτουργία του συστήματος της τηλεματικής επήλθε μέσα στη χρονιά, πόσο ικανοποιημένο είναι όμως το επιβατικό κοινό;

Το 44,3% των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι «αρκετά ικανοποιημένοι», το 23,6% πως απάντησαν πως είναι «ούτε πολύ, ούτε και λίγο ικανοποιημένοι», ενώ το 15,1% απάντησαν πως είναι «λίγο ικανοποιημένοι». Μόλις το 9,8% απάντησαν πως είναι «πολύ ικανοποιημένοι» από την μέχρι σήμερα λειτουργία του συστήματος της τηλεματικής. Τέλος, ποσοστό 5,3% απάντησε πως δεν είναι «καθόλου ικανοποιημένοι» από τη λειτουργία της τηλεματικής.

Όσον αφορά τις λειτουργίες της τηλεματικής που έχουν χρησιμοποιήσει οι επιβάτες των Λεωφορείων και Τρόλεϊ, το 89,6% απάντησε πως έχει χρησιμοποιήσει τις οθόνες στις στάσεις (έξυπνες στάσεις), το 60,8% την εφαρμογή OASA Telematics για smartphones και tablets, το 57,6% την ιστοσελίδα telematics.oasa.gr, και το 52,9% την ηχητική αναγγελία στάσεων μέσα στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ.

Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις σχετικά με την τηλεματική εμφανίστηκαν μόνο στους επιβάτες που απάντησαν πως έχουν χρησιμοποιήσει τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ περισσότερες από δύο φορές κατά τον τελευταίο χρόνο.

7.  Προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας

Έρευνα Athens Transport 2016 ΙΣΤ

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (39,6%) εμφανίζονται απαισιόδοξοι υποστηρίζοντας πως η κατάσταση στις συγκοινωνίες τις Αθήνας τον τελευταίο χρόνο αλλάζει προς το χειρότερο. Εξίσου μεγάλο ποσοστό (31,5%) πιστεύει πως η κατάσταση παραμένει ίδια. Μόνο το 26,1% πιστεύει πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο. Πρόκειται για εικόνα παρόμοια με αυτή της προηγούμενης χρονιάς, όταν το 2014  η εικόνα ήταν αντίστροφη, με την πλειοψηφία να πιστεύει πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες, περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής: «δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια» (71,7%), «η μετακίνηση δεν είναι άνετη (συνωστισμός κλπ)» (67,9%), «δεν τηρούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια» (63,6%), «πολλοί επιβάτες δεν πληρώνουν εισιτήριο» (49,3%), «υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας» (46%), «γίνονται συχνά απεργίες» (43,6%), «δεν καλύπτεται επαρκώς η περιοχή/διαδρομή που με ενδιαφέρει» (35,8%),  «δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση» (34,5%). Με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν: «το εισιτήριο είναι ακριβό» (34,1%), «οι μετακινήσεις είναι αργές» (33,2%), «δεν με εξυπηρετεί το ωράριο λειτουργίας» (33%),  «δεν αισθάνομαι ασφάλεια κατά τη μετακίνηση» (28,9%), και «οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν συμπεριφέρονται με σωστό τρόπο» (26,8%).

 

8.  Αξιολόγηση προσώπων και φορέων

Έρευνα Athens Transport 2016 ΙΖ.

Η πλειοψηφία (44,4%) έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση για τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη. Το 25,1% έχει ουδέτερη εντύπωση, ενώ μόνο το 11,2% έχει θετική ή μάλλον θετική εντύπωση. Το 19,3% δεν εκφράζει γνώμη.

Οι μισοί περίπου από όσους απάντησαν (49.9%) έχουν αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση από τους συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Το 26,1% έχει ουδέτερη εντύπωση, και το 9,9% θετική εντύπωση. Το 14,1% δεν εκφράζει γνώμη.

Ουδέτερη εντύπωση έχει το 36% για τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Το 31,3% έχει θετική ή μάλλον θετική εντύπωση, και το 28,3% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση. Το 4,1% δεν έχει άποψη.

 

9.  Ιδιωτικοποιήσεις στις συγκοινωνίες

Έρευνα Athens Transport 2016 ΙΗ

Για να αποτυπωθούν οι απόψεις σχετικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσω της πώλησής της στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους, απευθύναμε την ίδια ερώτηση ξεχωριστά στους επιβάτες του Προαστιακού (όσους απάντησαν πως πραγματοποίησαν παραπάνω από δύο δρομολόγια με τον Προαστιακό τον τελευταίο χρόνο) και τους μη επιβάτες του Προαστιακού.

Η πλειοψηφία των επιβατών του Προαστιακού (68,1%) συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έστω και με επιφυλάξεις. Με την ιδιωτικοποίηση διαφωνεί το 22,4%, ενώ το 9,4% δεν εκφράζει άποψη.

Περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες του Προαστιακού (54,7%), πιστεύουν πως μετά την ιδιωτικοποίηση η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο. Το 16,3% πιστεύει πως η κατάσταση θα αλλάξει προς το χειρότερο, ενώ το 13,3% λέει πως η κατάσταση θα μείνει ίδια. Το 15,7% δεν έχει γνώμη.

Έρευνα Athens Transport 2016 ΙΘ

Όσοι δήλωσαν μη επιβάτες του Προαστιακού έχουν λίγο διαφορετική γνώμη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αν και πάλι η πλειοψηφία (61,8%) συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση έστω και με επιφυλάξεις, το ποσοστό όσων διαφωνούν με αυτή είναι μεγαλύτερο (24,8%). Τέλος, το 13,5% δεν εκφράζει άποψη.

Έρευνα Athens Transport 2016 Κ

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μελλοντικής ιδιωτικοποίησης κάποιου άλλου μέσου (π.χ. γραμμών Λεωφορείων, Μετρό κλπ), ποσοστό 58,2% θα συμφωνούσε με μία τέτοια ιδιωτικοποίηση, έστω και με επιφυλάξεις. Το 33,7% θα διαφωνούσε με την ιδιωτικοποίηση, ενώ το 8,1% δεν εκφέρει άποψη. Πέρυσι, το ποσοστό όσων θα συμφωνούσαν με μία ιδιωτικοποίηση έστω και με επιφυλάξεις έφτανε το 49,1% ενώ το 38,1% θα διαφωνούσε.

Ερωτώμενοι για το πώς πιστεύουν πως θα έχει εξελιχθεί η κατάσταση σε 5 χρόνια από σήμερα, οι μισοί περίπου (49,9%) προβλέπουν πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας θα έχουν μερικώς ιδιωτικοποιηθεί. Το 16,1% πιστεύουν πως θα έχουν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί, ενώ το 15,1% πιστεύει πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας θα είναι ακόμα δημόσια. Το 19% δεν εκφράζει άποψη.

 

10.  Διαδίκτυο και άλλες υπηρεσίες

Έρευνα Athens Transport 2016 ΚΑ

Ποσοστό 33,5% δηλώνει «ούτε πολύ, ούτε λίγο ικανοποιημένο» από τη διαδικτυακή παρουσία των Συγκοινωνιών Αθηνών και των ιστοσελίδων oasa.gr, stasy.gr, osy.gr. Το 29,3% δηλώνει «ικανοποιημένο», ενώ το 20,7% «ελάχιστα ικανοποιημένο». «Καθόλου ικανοποιημένο» δηλώνει το 7,8%, ενώ «πολύ ικανοποιημένο» είναι μόλις το 4,2%. Τα ποσοστά είναι λίγο χειρότερα σε σχέση με πέρυσι, όταν «αρκετά ικανοποιημένο» δήλωνε το 33,2% και «πολύ ικανοποιημένο» το 6%.

«Πολύ σημαντικό» είναι να υπάρχει παρουσία των Συγκοινωνιών Αθηνών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ) σύμφωνα με το 44,8% των ερωτηθέντων. Για το 30,8% η παρουσία στα social media είναι «αρκετά σημαντική», ενώ «λίγο σημαντική» είναι για το 14,4%, και καθόλου σημαντική για το 7,5%. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Έρευνα Athens Transport 2016 KB

Οι μισοί ερωτηθέντες (50,1%) θεωρούν πως η παροχή wifi εντός των σταθμών του Μετρό και των Λεωφορείων είναι «πολύ σημαντική», με το 27% να θεωρεί πως είναι «αρκετά σημαντική». «Λίγο σημαντική» είναι για το 17,1% και «καθόλου σημαντική» για το 5,5%.

Έρευνα Athens Transport 2016 ΚΓ

Η τελευταία ερώτηση έχει να κάνει με την πρόσφατη πρωτοβουλία του ΟΑΣΑ για ακρόαση κλασικής και έντεχνης μουσικής μέσα στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Αν και το 42,% των ερωτηθέντων επέλεξε την επιλογή «Μόνο αυτό μας έλειπε. Κακή ιδέα», φαίνεται πως η πλειοψηφία είναι θετική απέναντι στην πρωτοβουλία. Το 39,4% επέλεξε «Δεν τρελαίνομαι αλλά δεν με πειράζει κιόλας», και το 16% «Τέλεια! Ανυπομονώ να ακούσω την μουσική».

Δείτε την αξιολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας για το 2016

 

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης τι έγραψαν οι αναγνώστες μας για τις συγκοινωνίες της Αθήνας σε δύο μέρη:

  1. Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν για τις συγκοινωνίες της Αθήνας – Μέρος 1ο
  2. Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν για τις συγκοινωνίες της Αθήνας – Μέρος 2ο

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*