Σταθμοί Μετρό σε ρόλο καταφυγίων αστέγων

Ενημέρωση 10 Ιανουαρίου:

Μέχρι και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου θα παραμείνουν ανοικτοί κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σταθμοί Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο του Μετρό. Η παράταση 4 ημερών δόθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.


Ενημέρωση 4 Ιανουαρίου:

Ανοικτοί θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σταθμοί Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο του Μετρό από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ώστε να φιλοξενήσουν άστεγους συμπολίτες μας. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα εκτιμηθεί  και εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και νέα παράταση της απόφασης.


Πέντε σταθμοί του Μετρό θα παραμείνουν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια της νύχτας απόψε αλλά και το επόμενο πενθήμερο για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες κατόπιν εντολής του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σπίρτζη. Οι σταθμοί που θα παραμείνουν ανοιχτοί είναι οι εξής: Ομόνοια, Μοναστηράκι, Μεταξουργείο, Συγγρού-Φιξ και Ελαιώνας.

Χθες ο κ. Σπίρτζης αποφάσισε να παραχωρηθεί αρχικά ο σταθμός της Ομόνοιας και σήμερα εξουσιοδότησε τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ να επεκταθεί η φιλοξενία των αστέγων και σε άλλους τέσσερις σταθμούς του δικτύου. Μετά την πάροδο πέντε ημερών θα αποφασιστεί εκ νέου αν θα υπάρξει και περαιτέρω φιλοξενία ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο υποδομών έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για την υποδοχή των αστέγων με την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ έχει προβλεφθεί να υπάρξει και ιατροφαρμακευτική στήριξη για τους ανθρώπους οι οποίοι θα περάσουν τις νύχτες ψύχους στους πέντε σταθμούς του Μετρό.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου, η οποία μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη των αναγκών της φιλοξενίας των άστεγων συμπολιτών μας.

«Είναι η ελάχιστη δυνατή βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που την εποχή της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας βρέθηκαν να είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους υποδεχτούμε, έχοντας εξασφαλίσει όλα αυτά που είναι αναγκαία, ώστε να περάσουν τις νύχτες τους με ασφάλεια και ανθρωπιά», δήλωσε ο  Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

ΣΧΟΛΙΟ

Κανείς δεν μπορεί να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε δράση που έχει ως σκοπό να προσφέρει βοήθεια σε άστεγους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες. Ωστόσο, η πρωτοβουλία του υπουργού Σπίρτζη για τη χρήση σταθμών Μετρό ως καταφύγια αστέγων είναι απλά μία προσπάθεια να καλυφθεί η ανικανότητα άλλων φορέων (υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περιφέρεια Αττικής, δήμος Αθηναίων) που αδυνατούν να προσφέρουν προστασία σε όλους του άστεγους.

Το ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο είναι κατάντια και παρακμή και όχι λόγος για επιβράβευση της ευρηματικότητας και της φιλανθρωπίας του υπουργού υποδομών και μεταφορών.

Και αλήθεια, εκείνο το πανάκριβο λεωφορείο των αστέγων που μετασκεύασε η ΟΣΥ και δώρησε σε ΜΚΟ έχει κάνει ακόμα κανένα δρομολόγιο ή παραμένει ακόμα ακινητοποιημένο;

1 Comment

  1. Πραγματικά θα έπρεπε να ληφθούν δραστικά μέτρα, ουσιαστικά και μόνιμα τα οποία θα βοηθούν τους άπορους και άστεγους συμπολίτες μας να βρουν μία μόνιμη και σταθερή κατοικία ώστε να στεγάζονται και τις 365 ημέρες του χρόνου και όχι μόνο τις λίγες παγερές ημέρες του χειμώνα. Δυστυχώς η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από προηγούμενες κυβερνήσεις στα πλαίσια υλοποίησης της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής που αποτελούσε τον
    μοναδικό φορέα κοινωνικής – στεγαστικής πολιτικής του Ελληνικού κράτους και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στην οποία προχώρησε η παρούσα κυβέρνηση που αποτελεί προϋπόθεση της συνέχισης του μνημονιακού προγράμματος οδήγησε στη όξυνση
    του φαινόμενου των άστεγων το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με σπασμωδικές ενεργείς όπως η προσωρινή φιλοξενία των αστέγων μονό λίγες παγερές νύχτες στις αποβάθρες του μετρό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*