Η μάχη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου – liveblog

20 Σεπτεμβρίου

Το σταθμό του Προαστιακού στο Κορωπί έβαλαν αυτή τη φορά στο στόχαστρο οι άγνωστοι που καταστρέφουν τα μηχανήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σύμφωνα με το ant1news.gr, άγνωστοι έσπασαν την οθόνη μίας πύλης εισόδου/εξόδου του σταθμού. Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν είχε ακόμα τεθεί σε λειτουργία. (ant1news.gr)


27 Ιουλίου

Άλλη μία επίθεση κουκουλοφόρων, αυτή τη φορά στο σταθμό Περισσός του ΗΣΑΠ σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ομάδα 12 περίπου ατόμων εισέβαλλαν στο στο σταθμό κρατώντας ρόπαλα και βαριοπούλες και έσπασαν ακυρωτικά μηχανήματα και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες,  μια κοπέλα πλησίασε τον σεκιουριτά και του είπε να μην κουνηθεί και να τους αφήσει να τα σπάσουν, διαφορετικά θα επιτεθούν και στον ίδιο. Μετά την επίθεση, οι δράστες έφυγαν ανενόχλητοι. (newsit.gr)


24 Ιουλίου

Επ’ αυτοφώρω συνελήφθη ένας 30χρονος Ιρακινός το απόγευμα της Πέμπτη 20 Ιουλίου ενώ  προκαλούσε φθορές σε δύο ακυρωτικά μηχανήματα σε αποβάθρα του Τραμ στη Νέα Σμύρνη. Ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και εις βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και της αντίστασης. (skai.gr)


 

20 Ιουλίου

Ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία τρεις δράστες που συμμετείχαν στις φθορές ακυρωτικών και αυτόματων μηχανημάτων στο σταθμό Ομόνοια του Μετρό, στις 2 Μαΐου 2017. Οι δράστες αποβιβάστηκαν στον σταθμό της Ομόνοιας και στη συνέχεια με τη χρήση βαριοπούλας έθραυσαν γυάλινη πύλη, επτά ακυρωτικά μηχανήματα νέου τύπου, δύο αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίου και οθόνη ΑΤΜ.

Σε βάρος τους έχουν σχηματισθεί κατά το παρελθόν δικογραφίες για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, των διακεκριμένων φθορών, των επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών κ.α.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων δραστών συνεχίζεται. (astynomia.gr)


6 Ιουλίου

Επίθεση αγνώστων σημειώθηκε σε λεωφορείο της γραμμής 220 στα Ιλίσια. Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 11:30 π.μ. λίγο πριν το τέλος της διαδρομής. Οι άγνωστοι έσπασαν το παρμπρίζ και παράθυρα του λεωφορείου καθώς και ακυρωτικά μηχανήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. (citybus-drivers.blogspot.com)


11 Ιουνίου

Επίθεση αγνώστων στο σταθμό Κεραμεικό του Μετρό σημειώθηκε στις 2:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 11 Ιουνίου. Οι άγνωστοι έσπασαν ακυρωτικά μηχανήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου (πύλες εισόδου/εξόδου), πέταξαν φυλλάδια και τράπηκαν σε φυγή χωρίς να εντοπιστούν. (eleftherostypos.gr)

Επίθεση στον ίδιο σταθμό είχε σημειωθεί και το Μάρτιο του 2016, αυτή τη φορά ξημερώματα Σαββάτου. Αν και πρόκειται για έναν κεντρικό σταθμό φαίνεται ότι παραμένει ουσιαστικά αφύλακτος.


8 Μαΐου

Μετά τις «διακοπές» του Πάσχα επέστρεψαν οι επιθέσεις ομάδων αγνώστων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης πέντε μηχανήματα υπέστησαν φθορές το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον σταθμό ΗΣΑΠ Ειρήνη στο Μαρούσι, ένα ακόμη στον σταθμό των Άνω Πατησίων και τουλάχιστον πέντε ακόμη στην Πλ. Αττικής.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο οδηγός λεωφορείου του ΟΣΥ, της γραμμής 304, που εκτελούσε το δρομολόγιο Νομισματοκοπείο-Αρτέμιδα διαπίστωσε το σπάσιμο οθόνης ενός ακυρωτικού μηχανήματος νέου τύπου, ενώ το ίδιο συνέβη σε λεωφορείο της γραμμής 206 και στο δρομολόγιο Δάφνη-Αγ. Μαρίνα.

Επίθεση με πέτρες δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα λεωφορείο του ΟΣΥ, της γραμμής 150 με δρομολόγιο Καματερό-Αγ. Ανάργυροι, με τους δράστες να σπάζουν τα πλαϊνά τζάμια του οχήματος χωρίς να καταγραφούν τραυματισμοί. Κάτι αντίστοιχο συνέβη σε συρμό του ΗΣΑΠ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κηφισιά-Πειραιάς, με τους δράστες να σπάζουν τα τζάμια σε δύο βαγόνια. (protothema.gr)


7 Απριλίου

Εισβολή ομάδας τριάντα περίπου ατόμων στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Άγ. Ιωάννη Ρέντη σημειώθηκε στις 4:30 τα ξημερώματα. Μέλη της ομάδας πέταξαν φέιγ βολάν υπέρ των δωρεάν μετακινήσεων. Η αστυνομία προχώρησε σε 22 προσαγωγές. (naftemporiki.gr)


6 Απριλίου

Επίθεση στο σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΑ Τάσου Ταστάνη σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτη από ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών. Οι άγνωστοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους και πέταξαν φέιγ βολάν. Παρόμοια επίθεση κατά του κ. Ταστάνη και της οικογένειάς του είχε συμβεί στις 4 Δεκεμβρίου 2016.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει τις απειλές, τον προπηλακισμό και την επίθεση στον σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΑ Τάσου Ταστάνη. Ιδιαίτερα το τελευταίο, προσιδιάζει μόνο σε φασιστικές λογικές και πρακτικές».  Αναφέρει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τάσος Ταστάνης πέφτει θύμα τέτοιων βιαιοτήτων, από ανθρώπους που εξυπηρετούν σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα και δεν έχουν καμιά σχέση με κοινωνικές διεκδικήσεις». (skai.gr)


1 Απριλίου

Επίθεση στο σταθμό Μετρό της Ομόνοιας σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Ομάδα άγνωστων ατόμων κατέστρεψε 7 ακυρωτικά μηχανήματα νέου τύπου στις 16:10. Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, από διάφορες συλλογικότητες, με αίτημα την δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι δράστες διέφυγαν χωρίς να συλληφθούν. (in.gr)


24 Μαρτίου 

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι τρεις συλληφθέντες – ύποπτοι για βανδαλισμούς λεωφορείων στο Περιστέρι. Οι τρεις νεαροί έλαβαν προθεσμία και θα δικαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. (tovima.gr)

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης ομάδα αγνώστων πραγματοποίησε επίθεση σε Τρόλεϊ στην οδό Πατησίων. Στις 18:45 και ενώ το Τρόλεϊ έκανε προβλεπόμενη στάση στην οδό Πατησίων και Αντωνιάδου, πέντε άτομα μπήκαν στο Τρόλεϊ, μοίρασαν φυλλάδια υπέρ των συλληφθέντων στο Περιστέρι και έγραψαν συνθήματα στο εξωτερικό του οχήματος. Στη συνέχεια έφυγαν από το σημείο χωρίς να συλληφθούν. (newpost.gr)


Πέμπτη 23 Μαρτίου

Τρία άτομα συνελήφθησαν χτες στο Περιστέρι, κατά τη διάρκεια ερευνών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ για τον εντοπισμό ατόμων που προκάλεσαν ζημιές σε δύο ακυρωτικά μηχανήματα λεωφορείου. Τα τρία άτομα συνελήφθησαν όταν οι αστυνομικοί τους είδαν να γράφουν συνθήματα στους τοίχους ενός σχολείου, και μετά τον έλεγχο που έγινε στην τσάντα του ενός βρέθηκε ένα σημείωμα με δρομολόγια λεωφορείων. (ethnos.gr)


Τρίτη 21 Μαρτίου

Από την περασμένη Πέμπτη έως την Κυριακή, ομάδες ατόμων, «ζευγάρια» (άνδρας-γυναίκα), ανήλικοι, προέβησαν σε 35 αφαιρέσεις ή φθορές ακυρωτικών μηχανημάτων λεωφορείων με επαναφορτιζόμενα κατσαβίδια. Από τις 13:30 έως τις 17:30 του περασμένου Σαββάτου, καταγράφηκαν επιθέσεις σε πέντε λεωφορεία του ΟΣΥ στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου οι ομάδες των νεαρών αφαίρεσαν συνολικά πέντε ακυρωτικά μηχανήματα και έσπασαν τις οθόνες άλλων πέντε. Δύο από τις επιθέσεις έγιναν σε λεωφορεία που εκτελούσαν το δρομολόγιο Ζωγράφου-Γαλάτσι της γραμμής «608», στην οδό Ακαδημίας, ένα ακόμη στην ίδια οδό της γραμμής 732 με δρομολόγιο Αγ. Φανούριος-Βύρωνας, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη λεωφορείο της γραμμής «021» με δρομολόγιο Κάνιγγος-Γκύζη και ένα ακόμη της γραμμής «19» στην οδό Μπουμπουλίνας με δρομολόγιο Β. Ηράκλειο-Μετρό Χαλανδρίου.

Από την πρώτη μέρα τοποθέτησης ακυρωτικών μηχανημάτων νέου τύπου, περίπου 180 από αυτά έχουν αφαιρεθεί ή καταστραφεί, με το κόστος να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ. Υπήρχε πρόταση για την τοποθέτησή τους στο εμπρόσθιο μέρος του οχήματος με πλέγμα προστασίας, η οποία όμως απορρίφθηκε εξαιτίας του κόστους.

Σύμφωνα με το thetoc.gr, αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής αναζητούν το κεντρικό στρατηγείο και τους 2-3 καθοδηγητές ηλικίας περίπου 35 ετών ων ομάδων καταστροφής και αφαίρεσης ακυρωτικών μηχανημάτων επιχειρούν να εντοπίσουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, αναζητώντας του κρίκους επικοινωνίας ανάμεσα στους «επικεφαλής» και τους «ομαδάρχες». (thetoc.gr)


Πέμπτη 26 Μαρτίου

Σπίρτζης: Οι εταιρείες σεκιούριτι φταίνε για τους βανδαλισμούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Καταγγελία πως οι βανδαλισμοί σε ακυρωτικά μηχανήματα στα λεωφορεία και τους σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχουν να κάνουν με τις εταιρείες σεκιούριτι που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των μέσων μαζικής μεταφοράς και όχι με πολιτικές ομάδες ή χούλιγκαν έκανε στη Βουλή ο υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως είπε ο υπουργός, οι καταστροφές στα ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων δεν οφείλονται κατά κύριο λόγο σε «ομάδες πολίτικου χαρακτήρα ή χούλιγκαν αλλά σε ομάδες συμφερόντων που εμφανίστηκαν μετά την απόφασή του να αναλάβει την φύλαξη των σταθμών του Μετρό και του ΗΣΑΠ η Ελληνική Αστυνομία και όχι ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης».


Τρίτη 14 Μαρτίου

Επίθεση σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο 407 Σταθμός Νομισματοκοπείο – Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Τρεις νεαροί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους σταμάτησαν το λεωφορείο στις 23:15 στην οδό Αρτέμιδος στην Αγία Παρασκευή. Αφού κατέβασαν τον έναν και μοναδικό επιβάτη, αχρήστευσαν το ακυρωτικό μηχάνημα νέου τύπου. Και σε αυτή την περίπτωση οι δράστες τράπηκαν σε φυγή χωρίς να έχει αποτέλεσμα η επέμβαση της αστυνομίας. (ethnos.gr)


Παρασκευή 10 Μαρτίου

Σε 1.033.686 ευρώ ανέρχεται το κόστος των βανδαλισμών τρόλεϊ, λεωφορείων και μηχανημάτων επικύρωσης εισιτηρίων μέσα σε 10 μόλις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή, ο Υπουργός Υποδομών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Από τα έγγραφα του Χρήστου Σπίρτζη, προκύπτει ότι από το Μάιο του 2015 έως σήμερα έχουν πυρποληθεί συνολικά 5 τρόλεϊ με κόστος ζημιάς 1.000.000 ευρώ, με την ΟΣΥ Α.Ε. να έχει λάβει αποζημίωση 350.000 ευρώ από την Ασφαλιστική Εταιρία για τα 2 εξ αυτών, ενώ εν αναμονή τελεί για την αποζημίωση 3 ακόμη με τη ζημιά να υπολογίζεται στις 650.000 ευρώ.

Κατά την ίδια περίοδο ολοσχερώς καταστράφηκε επίσης συνέπεια εμπρησμού ένα λεωφορείο, με τη ζημιά να υπολογίζεται στις 15.000 ευρώ και την αποζημίωση να βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Παράλληλα, 18.686 ευρώ εκτιμάται ότι στοίχισε η επισκευή σε 216 παλαιού τύπου επικυρωτικές συσκευές εισιτηρίων, 25 τηλεχειριστήρια και 31 καλωδιώσεις εξοπλισμού επικύρωσης, που υπέστησαν δολιοφθορά και για τα οποία η διαδικασία αποζημίωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Άγνωστο παραμένει ακόμη το κόστος από την κλοπή εξαρτημάτων του νέου εξοπλισμού για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς αυτός αποτελεί ακόμη δικαιοδοσία της αναδόχου εταιρίας και δεν έχει παραδοθεί επισήμως στην ΟΣΥ. (gazzetta.gr)


Τετάρτη 8 Μαρτίου

Δύο ακυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορείο στην περιοχή της Γλυφάδας κατέστρεψαν άγνωστοι αργά το βράδυ. Τρεις άγνωστοι δράστες επιβιβάστηκαν, στις 23:30, σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Γλυφάδα – Βάρη και αφού απείλησαν τον οδηγό με μαχαίρι, κατέστρεψαν δύο ακυρωτικά μηχανήματα. Οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή ενώ, για ακόμη μία φορά, οι έρευνες της αστυνομίας δεν έφεραν αποτέλεσμα. (ant1news.gr)


Σάββατο 4 Μαρτίου

Έξι ακυρωτικά μηχανήματα κατέστρεψαν άγνωστοι στο σταθμό Μοναστηράκι του ΗΣΑΠ, αργά το βράδυ του Σαββάτου Ομάδα 2ο κουκουλοφόρων επιτέθηκαν κρατώντας ρόπαλα και λοστούς προκαλώντας ζημιές στα ακυρωτικά μηχανήματα. Αν και ο σταθμός Μοναστηράκι είναι ένας από τους λίγους σταθμούς του Μετρό στους οποίους υπάρχει μόνιμη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. (skai.gr)


Πέμπτη 2 Μαρτίου

Επτά ακυρωτικά μηχανήματα σε δύο λεωφορεία στην περιοχή του Ζωγράφου κατέστρεψαν άγνωστοι νωρίς το μεσημέρι. Η αρχή έγινε γύρω στη 1 το μεσημέρι όταν άγνωστοι κατέβασαν από ένα σταθμευμένο αρθρωτό λεωφορείο τους επιβάτες και τον οδηγό τους, μπήκαν μέσα και έσπασαν 4 επικυρωτικά μηχανήματα. Την ίδια ώρα περίπου, ομάδα αγνώστων επιβιβάστηκε στην ίδια περιοχή, στη στάση «Γαρδένια», σε άλλο αρθρωτό λεωφορείο και με ηλεκτρικά τρυπάνια έκανε τρύπες στα επικυρωτικά μηχανήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου χωρίς να το αντιληφθεί ο οδηγός. Συνολικά καταστράφηκαν επτά ακυρωτικά, πέντε εκ των οποίων νέου τύπου. (kathimerini.gr)


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου

Με κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι «Πυρήνες Λυσσασμένων Λαθρεπιβατών» ανέλαβαν την ευθύνη για φθορές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου σε ακυρωτικά μηχανήματα κάμερες σε λεωφορεία των γραμμών 054,747,021 και Β5, σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας. (tovima.gr)


Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

Λίγες μέρες μετα τη “καταδρομική” επίθεση άγνωστων που έσπασαν τα νέα ακυρώτικα μηχανήματα που τοποθετήθηκαν στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο και αφου αμέσως επισκευάστηκαν, άγνωστοι πάλι έσπασαν τα ίδια επισκευαστικά μηχανήματα κατά τις βραδινές ώρες. (pireaspiraeus.gr)


Σάββατο 18 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2017 έχουν καταγραφεί 28 βανδαλισμοί και 47 κλοπές ακυρωτικών μηχανημάτων, αξίας περίπου 22.000 ευρώ. Τον τελευταίο χρόνο έχουν καεί πέντε τρόλεϊ συνολικής αξίας 2.460.000 ευρώ και δύο λεωφορεία με κόστος 300.000 ευρώ. Το κάθε ακυρωτικό μηχάνημα νέου τύπου κοστίζει 1.100€.

Η εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει φθορές σε 80 ακυρωτικά λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ (οι 30 εκ των οποίων από την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, φθορές σε 40 πύλες εισόδου-εξόδου σε σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ (11 από την 1η Φεβρουαρίου), και φθορές σε 6 εκδοτικά μηχανήματα.

Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών αυτών από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών, η εφημερίδα το Βήμα αναφέρει:

Όπως σημειώνεται από στελέχη των δυο υπουργείων «το να βάλεις ένστολο σε κάθε λεωφορείο, τρόλεϊ ή σταθμό του Μετρό δεν είναι εφικτό ενώ μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα από το σκοπό της παρουσίας τους. Υπάρχουν σκέψεις για να μπουν ορισμένοι αστυνομικοί με πολιτικά σε κάποια λεωφορεία και τρόλεϊ που διέρχονται από περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα επιθέσεων ενώ για τους σταθμούς έχει προβλεφθεί και εφαρμόζεται σχέδιο αυξημένης επιτήρησης από αστυνομικούς που περιπολούν όπως από στελέχη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.»

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για «μεμονωμένες περιπτώσεις» εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει ανομία». Αντιθέτως, ο πρόεδρος των τεχνικών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ, Αποστόλης Ραφτόπουλος μίλησε για ένα «αναρχοκρατούμενο κράτος χωρίς καμία ασφάλεια», προειδοποιώντας ότι αν δεν αντιδράσει άμεσα η πολιτεία, τα μέσα θα απαξιωθούν και πολύ πολίτες θα φοβούνται να τα χρησιμοποιήσουν.


φωτο: newsbeast.gr

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου

Στις 18:15 άγνωστοι ακινητοποίησαν έξω από την ΑΣΟΕΕ έξι τρόλεϊ και πέντε λεωφορεία τα οποία έβαψαν με σπρέι. Στο ένα λεωφορείο, μάλιστα, προκάλεσαν φθορές σε τρία ακυρωτικά μηχανήματα παλαιού τύπου, στα οποία τοποθέτησαν στη σχισμή της επικύρωσης του εισιτηρίου ταινίες και κόλλες.

Ακολούθως άγνωστοι έκαναν γκράφιτι σε δύο ακόμη τρόλεϊ επί της οδού Μαυρομματαίων στο Πεδίον του Αρεως.

Επόμενος στόχος έγινε ένα ακόμη λεωφορείο στην οδό Δαβάκη στο Ιλιον, όπου άγνωστοι έσπασαν ακυρωτικό μηχάνημα που είχε τοποθετεί πρόσφατα. Οι επιθέσεις έληξαν με την καταστροφή τριών ακυρωτικών μηχανημάτων νέου τύπου σε λεωφορείο στο Γαλάτσι. (ethnos.gr)

Το βράδυ της Τετάρτης, δύο άτομα επιτέθηκαν σε λεωφορείο της γραμμής 021 στην πλατεία Κάνιγγος προκαλώντας φθορές σε ακυρωτικό μηχάνημα. (naftemporiki.gr)

Στις 1:10 τα ξημερώματα, άγνωστοι επιτέθηκαν στο σταθμό Νέο Φάληρο των ΗΣΑΠ και προκάλεσαν φθορές σε 8 ακυρωτικά μηχανήματα του σταθμού. (kathimerini.gr)


Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου

Επίθεση από κουκουλοφόρους με βαριοπούλες δέχτηκε τρόλεϊ νωρίς το πρωί στην λεωφόρο Γαλατσίου. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στις 5:40 το πρωί σε τρόλεϊ που κινούταν επί της λεωφόρου Δροσοπούλου, την ώρα που μέσα σε αυτό βρίσκοταν δεκάδες επιβάτες. Αφού ακινητοποίησαν το όχημα έσπασαν τις πόρτες με τις βαριοπούλες του. (ant1news.gr)

Εν τω μεταξύ, με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η συμμορία των βανδάλων που επιτέθηκαν σε οχήματα αφαιρώντας ακυρωτικά μηχανήματα, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Παρουσίασαν μάλιστα και μία φωτογραφία με τα ακυρωτικά ως λάφυρο (newsit.gr)

Μέσω της ίδιας ιστοσελίδας, αυτοαποκαλούμενη «ομάδα απείθαρχων μαθητών» ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή της του νέου εκδοτικού μηχανήματος στην στάση «Πλατεία Βεργωτή» του Τραμ. (iefimerida.gr)


Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

Στις 19:30 το απόγευμα, ομάδα αγνώστων πέταξε έναν κάδο απορριμάτων σε εν κινήσει τρόλεϊ στην Λεωφόρο Παπανδρέου στο κέντρο του Χαλανδρίου. Από την επίθεση, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην πόρτα του τρόλεϊ αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας από τους επιβάτες. (newpost.gr)


Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

Απίστευτος ερασιτεχνισμός του ΟΑΣΑ: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών

Στις 30 Ιανουαρίου 2017, με την υπ αριθμόν 1/2017 γνωμοδότησή της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ζητώντας από τον ΟΑΣΑ να υποβάλλει νέα γνωστοποίηση απαντώντας σε σημαντικά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων που προκύπτουν από τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

ΟΑΣΑ: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο εξασφαλίζει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ανώνυμη μετακίνηση

Με ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΑ απάντησε πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο εξασφαλίζει πλήρως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την ανώνυμη μετακίνηση


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου

Ξεκίνησε, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η πρώτη φάση προσαρμογής για τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

Την ίδια μέρα, περίπου 40 άτομα μπήκαν σε λεωφορεία που ήταν σταθμευμένα στις αφετηρίες των γραμμών 220 και 608 στου Ζωγράφου, και αφού κατέβασαν τους οδηγούς, με ηλεκτρικά κατσαβίδια αφαίρεσαν 14 καινούργια και 7 παλιά ακυρωτικά μηχανήματα. (kathimerini.gr)

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, 60 ήταν τα άτομα που επιτέθηκαν στου Ζωγράφου, ενώ άλλα 40 άτομα προκάλεσαν φθορές σε ακυρωτικά μηχανήματα σε δύο ακόμη λεωφορεία στα Ιλίσια.


Τετάρτη 25 Ιανουαρίου

«Ομάδα αγνώστων βγήκε από την Πανεπιστημιούπολη στο τέρμα Ζωγράφου εισέβαλε σε λεωφορείο και έσπασε τέσσερα ακυρωτικά μηχανήματα» (naftermporiki.gr)


Δευτέρα 23 Ιανουαρίου

Σταθμός Βικτώρια:


Δευτέρα 16 Ιανουαρίου

Απροετοίμαστος ο ΟΑΣΑ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Ενώ οι σταθμοί του Μετρό κλείνουν σταδιακά κάθε Σαββατοκύριακο για την εγκατάσταση των πυλών εισόδου και εξόδου που θα χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το επιβατικό κοινό των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας βρίσκεται ακόμα στο σκοτάδι σχετικά με νέο σύστημα εισιτηρίου που θα τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες.


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον Προαστιακό

Η δυνατότητα χρησιμοποίησης του ίδιου εισιτηρίου ή κάρτας από όσους μετεπιβιβάζονται προς και από τον Προαστιακό θα γίνει σύντομα παρελθόν αν δεν βρεθεί λύση. Αναλυτικά


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενόψει του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, με την υπογραφή συμφώνου μεταξύ μνημονίου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ του ΟΑΣΑ και της ελληνικής αστυνομίας αποφάσισαν οι εμπλεκόμενοι φορείς.


Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Μετά από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο, η ΕΛ.ΑΣ. έλαβε επιτέλους την απόφαση να τοποθετήσει μία διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Πατησίων κατά τις βραδινές ώρες.

Επίσης, όπως μεταδίδει η εφημερίδα το Βήμα, μόνο δύο τρόλεϊ πυρπολήθηκαν από κουκουλοφόρους το βράδυ της Δευτέρας. Το τρίτο πήρε φωτιά όταν προσέκρουσε πάνω στο δεύτερο. Ο οδηγός του το είχε εγκαταλείψει ξεχνώντας να βάλει το χειρόφρενο με αποτέλεσμα να κινηθεί μόνο του. Το περιστατικό θυμίζει το ατύχημα που σημειώθηκε στο κέντρο του Πειραιά την προηγούμενη εβδομάδα.

Προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. μετά την πυρπόληση τριών τρόλεϊ στην οδό Πατησίων σε απόσταση αναπνοής από το Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Δευτέρας.
Τα δύο από αυτά μάλιστα είχαν επιβάτες, καθώς εκτελούσαν τακτικό δρομολόγιο, αλλά ομάδα κουκουλοφόρων τα σταμάτησε, κατέβασαν τον κόσμο και τους έβαλαν φωτιά. Το τρίτο τρόλεϊ ακολουθούσε χωρίς επιβάτες και ο οδηγός του όταν είδε την επίθεση το εγκατέλειψε, αλλά δεν το ασφάλισε καλά, με αποτέλεσμα να κυλήσει και να πέσει πάνω στο προπορευόμενο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες και να υποστεί και αυτό σοβαρές ζημιές.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι ελήφθη απόφαση να τοποθετηθεί τις βραδινές ώρες διμοιρία των ΜΑΤ έτσι ώστε η παρουσία να λειτουργεί αποτρεπτικά και να μην επαναληφθούν παρόμοιες επιθέσεις.

 


Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΟΑΣΑ, ΟΣΥ: Κάποιοι έχουν στοχοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες για άγνωστους λόγους

«Ύποπτες ενέργειες που φανερώνουν ότι κάποιοι έχουν στοχοποιήσει τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, με άγνωστα προς το παρόν κίνητρα και ελατήρια» χαρακτηρίζουν οι διοικήσεις των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ τις επιθέσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τον εμπρησμό τριών τρόλεϊ το βράδυ της Δευτέρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση


Σε 10 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία για το χτεσινοβραδινό εμπρησμό τριών Τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο.

Την ευθύνη για δύο επιθέσεις  που στρέφονται κατά των νέου μέτρου με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις πύλες εισόδου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανέλαβε ομάδα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου. Πρόκειται για τις επιθέσεις με πέτρες και μπογιές στα γραφεία της εταιρείας CH Theodossis SA στην Καλλιθέα  που έχει αναλάβει την τοποθέτηση των πυλών στις 3 Δεκεμβρίου, και την επίθεση με βαριοπούλες στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο ΚΑΤ στις 16 Δεκεμβρίου. Το κείμενο καταλήγει με τις φράσεις ««Πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών – Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους/ες».

Βανδαλισμοί σημειώθηκαν και στο σταθμό Μαρούσι του ΗΣΑΠ το βράδυ την προηγούμενη Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου. Το ίδιο βράδυ.

Ανακοίνωση και από το Ποτάμι για τις επιθέσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

Το δόγμα Τόσκα “ας τους να καίνε, κάποια στιγμή θα βαρεθούν” πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, τουλάχιστον όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αν συνεχίσουν σε τέτοιους ρυθμούς (τρία Mέσα έκαψαν χθες) σε λίγο δεν θα έχει μείνει τίποτα να κάψουν. Δεν ξέρουμε αν ο υπουργός βρίσκεται στην Αθήνα αυτό τον καιρό, ούτε αν ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι έχει Υπουργό. Αλλά φαίνεται πως δεν νιώθουν ούτε ντροπή γι΄αυτή την κατάσταση, ούτε τον ελάχιστο σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων.

Σπίρτζης: Από τον Απρίλιο (και βλέπουμε…) το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας δεν θα είναι τελικά έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2017, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, γίνεται προσπάθεια ώστε το σύστημα να τεθεί σε λειτουργία από τον Απρίλιο. Για τον πρώτο καιρό θα είναι δυνατή η παράλληλη χρήση τόσου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου όσο και των χάρτινων εισιτηρίων έτσι ώστε οι κάτοχοι των παλιών εισιτηρίων να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν, και να υπάρξει ενημέρωση των επιβατών για το ηλεκτρονικό εισιτήριο καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού.

Εκτός του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα ο Προαστιακός της Αθήνας. Όπως δήλωσε ο  υπουργός, η τοποθέτηση του εξοπλισμού του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον Προαστιακό θα είναι αντικείμενο νέου διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή και θα περιλαμβάνει γενικά το ticketing του σιδηροδρόμου (οι δημοσιογράφοι δεν αντέκρουσαν τα επιχειρήματα του υπουργού με το γεγονός ότι στη σύμβαση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου περιλαμβάνεται ήδη και ο Προαστιακός).


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Τρία καμμένα Τρόλεϊ στο Πολυτεχνείο -Επίθεση και σε σταθμό ΗΣΑΠ

Στην πυρά παραδόθηκαν τρία Τρόλεϊ στην οδό Πατησίων το βράδυ της Δευτέρας. Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ομάδα νεαρών σταμάτησε τα τρία οχήματα, κατέβασαν κάτω τους επιβάτες και αφού περιέλουσαν τα τζάμια με εύφλεκτο υλικό πέταξαν βόμβες μολότοφ και τα πυρπόλησαν.

Την ίδια στιγμή, άγνωστοι προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, δύο μόλις μέρες μετά από παρόμοια επίθεση στο σταθμό ΚΑΤ.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, φθορές σε ακυρωτικά μηχανήματα σημειώθηκαν στις 21:50 και στο σταθμό Ειρήνη, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.


Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Νέα επίθεση κουκουλοφόρων σε σταθμό του ΗΣΑΠ σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Ομάδα 10 κουκουλοφόρων επιτέθηκαν στον σταθμό ΚΑΤ λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ προξενώντας ζημιές με βαριοπούλες. Οι δράστες έσπασαν τέσσερα καινούρια μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και οκτώ πύλες εισόδου/εξόδου που θα χρησιμοποιούταν για την λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ανήμπορος να αντιδράσει ο υπάλληλος της εταιρίας security, όπως και οι επιβάτες που περίμεναν τους συρμούς στην πλατφόρμα, παρακολουθούσαν έντρομοι τους κουκουλοφόρους να τα κάνoυν γης μαδιάμ και να “εξαφανίζονται” προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι επικοινώνησαν με το kifissia24.gr, οι αναρχικοί φεύγοντας πέταξαν φυλλάδια, υπογράφοντας ως Αναρχική Ομάδα “Σαμποτάζ”.

Η επίθεση στο σταθμό ΚΑΤ του ΗΣΑΠ έρχεται 3 εβδομάδες μετά από παρόμοια επίθεση στο σταθμό Ειρήνη. Αξιοπερίεργο είναι ότι και οι δύο επιθέσεις σημειώθηκαν σε σταθμούς που βρίσκονται στο Μαρούσι.

Όπως έχουμε προβλέψει, παρόμοιες επιθέσεις θα συνεχιστούν εφόσον δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία των δημόσιων συγκοινωνιών της Αθήνας. Είναι προφανές πλέον ότι κάθε ευρώ που δίνεται σε εταιρίες σεκιούριτι πάει χαμένο λόγω της αδυναμίας των εταιριών αυτών να προστατέψουν το δίκτυο του Μετρό.


Επίθεση κουκουλοφόρων στο σπίτι του προέδρου του ΔΣ του ΟΑΣΑ Τάσου Ταστάνη στη Γλυφάδα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου. Οι κουκουλοφόροι έσπασαν το αυτοκίνητό του, έγραψαν συνθήματα και πέταξαν μπογιές.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο βανδαλισμός στις μπάρες του Μετρό ξεκίνησε. Ξαφνιάζεται κανείς;

Στις πύλες εισόδου και εξόδου που έχουν τοποθετηθεί στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης ομάδες φιλάθλων μετά από αγώνα στο ΟΑΚΑ, κάνοντάς τες γυαλιά καρφιά. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν καν το νεότερο αφού σήμερα, σύμφωνα με αναγνώστη του Athens Transport, βανδαλισμένες είναι και οι μπάρες στο σταθμό Άγιος Ελευθέριος, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί μόλις πριν από τρεις ημέρες.

Αν κάποιος νομίζει ότι αυτού του είδους οι βανδαλισμοί θα σταματήσουν εδώ αν δεν αλλάξει κάτι, είναι βαθιά νυχτωμένος. Οι επιθέσεις σε σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ τους τελευταίους μήνες από ομάδες μπαχαλάκηδων είναι μόνο το προοίμιο αυτού που θα επακολουθήσει. Στο στόχαστρο των ατόμων αυτών μπαίνουν κατά κύριο λόγο τα ακυρωτικά μηχανήματα και τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, άρα και οι μπάρες και ο λοιπός εξοπλισμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα συνεχίσουν να είναι ο νούμερο 1 στόχος. (Ο σταθμός της Ειρήνης στο ΟΑΚΑ έχει βεβαρυμένο ιστορικό. Μάλιστα, προηγούμενη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε προειδοποιήσει ότι ο σταθμός θα κλείνει τις μέρες των αγώνων αν συνεχίσουν οι βανδαλισμοί).

Η ελλιπής ασφάλεια στο δίκτυο του Μετρό είναι ένα πρόβλημα για το οποίο έχουμε γράψει σε αυτό το blog επανειλημμένως, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε τέτοια περιστατικά να επαναλαμβάνονται. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο και οι εργαζόμενοι των συγκοινωνιών το γνωρίζουν αφού στο στόχαστρο συχνά μπαίνουν και οι ίδιοι. Παρόλα αυτά, οι διοικήσεις, μαζί με τη σημερινή κυβέρνηση εξακολουθούν να κάνουν τα στραβά μάτια. Λύσεις έχουν προταθεί, δηλώσεις κατά καιρούς έχουν γίνει αλλά στο τέλος τίποτα δεν αλλάζει.

Ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης έχει παραδεχτεί πως οι πανάκριβες υπηρεσίες που προσφέρουν οι security που φυλάνε τους σταθμούς είναι ελλιπείς (τα χρήματα φυσικά πηγαίνουν στις εταιρίες, και όχι στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους). Η αντικατάστασή τους από αστυνομικούς έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες αλλά μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Η επανασύσταση ενός σώματος ασφαλείας από εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ έχει και αυτή ανακοινωθεί αλλά και πάλι τίποτα δεν έχει γίνει.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πυλών εισόδου και εξόδου σε όλους τους σταθμούς του ΗΣΑΠ. Στους σταθμούς του Μετρό, η εγκατάσταση θα ακολουθήσει μέσα στο 2017. Το ότι κανείς, ούτε η ανάδοχος εταιρία του έργου αλλά ούτε και η ΣΤΑΣΥ δεν έθεσε ως προδιαγραφή το 100% του εξοπλισμού να αποτελείται από άθραυστα υλικά είναι τουλάχιστον δείγμα ανικανότητας, αν όχι προσχεδιασμένη απόπειρα κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Τα τελευταία 5 χρόνια, κάθε φορά που γράφαμε κάτι σχετικά με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, πάντα βρισκόταν κάποιος να σχολιάσει «καλά όλα αυτά, αλλά θα τα σπάσουν από την πρώτη μέρα».

Από εδώ και πέρα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αισθάνεται έκπληξη για κάθε νέο βανδαλισμό που θα έρθει. Και όσο οι διοικήσεις των συγκοινωνιών, η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν κάνουν κάτι για να τους αποτρέψουν, θα μας επιτρέψουν να τους θεωρούμε συνενόχους.

Φωτο: capital.gr

4 Comments

  1. Ντροπή τους… Και τώρα που το κάνανε αυτό τι καταλάβανε; Ουτε και εγώ γουστάρω να πληρώνω για τις μεταφορές μου, όμως δεν βγαίνω να τα σπάσω όλα με το έτσι θέλω. Και το χειρότερο είναι πως τα άτομα που το κάνανε θα είναι κοντά στην ηλικία μου και αναρωτιέμαι με τι ανατροφή και παιδεία βγαίνουν και τα κάνουν αυτά..

  2. Πιστεώω ότι δεν συντρέχει ιδίαιτερος λόγος ανησυχίας, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς πρόκειται για λίγα και μεμονομένα περιστατικά. Ωστόσο το φαινόμενο χρειάζεται παρακλούθηση διότι δεν είναι εντελώς απίθανο να αυξηθούν τα περιστατικά αυτά , σε μία τέτοια περίπτωση το φαινόμενο θα είναι ανησυχικό, καλό είναι πάντως να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

  3. Καλός και ο διαγωνισμός φωτογραφίας του ΟΑΣΑ, αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα θα ήταν μια παραλλαγή του με έπαθλο ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών σε όποιον πιάσει αυτούς που τα σπάνε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*