Έπεσαν οι υπογραφές – Στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ενημέρωση 18/1:

Υπεγράφη σήμερα το πρωί η σύμβαση για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie dello Stato Italiane έναντι 45 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, για την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στους Ιταλικούς σιδηρόδρομους ήρθε χτες το βράδυ στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου, Ρενάτο Ματσοντσίνι, μαζί με στελέχη της επιχείρησης.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την διευθέτηση χρεών ύψους 750 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως παράνομη κρατική ενίσχυση.


Την έγκρισή του έδωσε σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσω της πώλησης στον Ιταλικό όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, όλοι οι όροι του ΤΑΙΠΕΔ έγιναν δεκτοί και πλέον μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν δεν μπουν εμπόδια από την κυβέρνηση, αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την πώληση.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις μήνες για να ληφθεί η απόφαση, όταν για την πώληση του 67% του ΟΛΠ, το Ελεγκτικό Συνέδριο έλαβε απόφαση μέσα σε 20 ημέρες.

Στις 14 Ιουλίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανέδειξε την Ferrovie Dello Stato Italiane προτιμητέο ανάδοχο για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά από κατάθεση προσφοράς ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Τώρα ανοίγει ο δρόμος και για την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού). Μετά από συνεχείς παρατάσεις η νέα ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι η 30η Ιανουαρίου 2017. Οι παρατάσεις δόθηκαν μετά από αιτήματα της Ferrovie Dello Stato Italiane που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ΕΕΣΣΤΥ αφού εκκρεμούσε η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αναμένουμε επίσης να ακούσουμε και λεπτομέρειες για τα σχέδια των Ιταλικών Σιδηροδρόμων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφού προς το παρόν οι Ιταλοί κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά (αν και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά και της ΣΤΑΣΥ που προς το παρόν τουλάχιστον δεν πωλείται).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*