Πρόστιμο στην ΣΤΑΣΥ για παράβαση εισαγγελικής εντολής

Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ΣΤΑ.ΣΥ. καθώς η εταιρία αρνήθηκε, αν και υπήρχε εισαγγελική εντολή, να δώσει σε ΑΜΕΑ (άτομο με αναπηρία) επιβάτη του Μετρό υλικό από τις κάμερες σταθμού που αποδείκνυε ότι υπέστη αδικαιολόγητα και απρόκλητα προσβλητική λεκτική παρενόχληση από αστυνομικό.

Ο θιγόμενος επιβάτης προσέφυγε στην αρχή στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 κατά της άρνησης της ΣΤΑΣΥ να του παραδώσει το υλικό από τις κάμερες. Μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, είχε ήδη υποβάλει αίτημα προς την ΣΤΑΣΥ, ζητώντας υλικό βιντεοσκόπησης από συγκεκριμένο χώρο συγκεκριμένου σταθμού για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ακολούθως, εκδόθηκε εισαγγελική παραγγελία σχετικά με τη χορήγηση αντιγράφου της μαγνητοσκόπησης, με κάλυψη εικόνων τρίτων προσώπων. Ο επιβάτης μάλιστα απέστειλε και φωτογραφία του για να διευκολύνει το έργο της ΣΤΑΣΥ.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέστειλε έγγραφο στην ΣΤΑΣΥ το οποίο έμεινε αναπάντητο. Μόνο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία υπαλλήλου της αρχής, η ΣΤΑΣΥ απάντησε πως δεν μπορεί να χορηγήσει το αρχειακό υλικό καθώς δεν έχει την τεχνική δυνατότητα κάλυψη της εικόνας τρίτων προσώπων.

Σε υπόμνημα της ΣΤΑΣΥ που κατατέθηκε στην αρχή, η εταιρία υποστηρίζει πως αρνείται να υπακούσει την εισαγγελική εντολή καθώς το υλικό μαγνητοσκόπησης δεν έχει καταγράψει κάποια επιθετική ή βίαιη κίνηση αστυνομικού εναντίον επιβάτη του Μετρό (αν και ο νόμος δεν υποχρεώνει την ύπαρξη κάποια αξιόποινης πράξης προκειμένου να παραδοθεί το υλικό), καθώς και ότι η εταιρεία δεν διαθέτει κάποιο λογισμικό που να επιτρέπει τη θόλωση προσώπων.

Με την 16/2017 απόφαση, η Αρχή έκρινε πως η ΣΤΑΣΥ όφειλε να παραχωρήσει το υλικό βιντεοσκόπησης στον επιβάτη, πως καθυστέρησε παραπάνω από ένα μήνα να απαντήσει στον επιβάτη και πως δεν κοινοποίησε στην αρχή τους λόγους απόρριψης του αιτήματος.

Κατόπιν αυτών, επιβληθεί πρόστιμο αξίας 10.000 ευρώ στην ΣΤΑΣΥ ενώ η εταιρία διατάχθηκε να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα του επιβάτη και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε μελλοντικά να είναι σε θέση να ικανοποιήσει παρόμοια αιτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί εδώ και καιρό η υπόθεση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για το οποίο η Αρχή έχει προς το παρόν αρνηθεί να δώσει θετική γνωμοδότηση λόγω θεμάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*