Επέκταση Μετρό στον Πειραιά: Τμηματική παράδοση από το 2019 προωθεί η Αττικό Μετρό

Σταθμός Αγία Βαρβάρα. Πηγή: Αττικό Μετρό

Σχεδιασμό για τμηματική παράδοση της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα ως τον Πειραιά προωθεί η Αττικό Μετρό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θεόδωρος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με φορείς της δυτικής Αττικής την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος,  στα σχέδια της Αττικό Μετρό είναι η παράδοση των τριών πρώτων σταθμών της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι υπόλοιποι τρεις σταθμοί της επέκτασης (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) αναμένεται να λειτουργήσουν στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Τα έργα της επέκτασης προς τον Πειραιά έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής πολλές καθυστερήσεις με κύρια αίτια διάφορα τεχνικά προβλήματα, τις οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών (capital controls κλπ), αλλά και τις διαδικασίες με τις οποίες γίνονται τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν η καθήλωση του μετροπόντικα της επέκτασης το 2015 που έφερε όλο το έργο σχεδόν ένα χρόνο πίσω. Όταν τα έργα ξεκίνησαν τον 2012, το χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για ολοκλήρωση σε 60 μήνες, δηλαδή μέσα στο 2017. Τώρα η ολοκλήρωσή του τοποθετείται -στην καλύτερη περίπτωση- στα τέλη του 2020.

Η τμηματική παράδοση της επέκτασης, που έχει κυκλοφορήσει από πέρυσι ως σενάριο από την Αττικό Μετρό, αν και ακούγεται ως θετική εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα μία απλή υπόθεση. Παρόλο που οι τρεις πρώτοι σταθμοί βρίσκονται σε κατασκευαστικά προχωρημένο στάδιο, η ολοκλήρωση της κατασκευής τους δεν είναι δυνατή (σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες) αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η πλήρης διάνοιξη της σήραγγας ως το σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου (επειδή η ήδη κατασκευασμένη σήραγγα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των υλικών εκσκαφής), κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί πριν το 2019. Επίσης, η τμηματική λειτουργία της επέκτασης συνεπάγεται με επιπλέον κόστος για την Αττικό Μετρό αφού τόσο στις μελέτες όσο και στην εργολαβία του έργου προβλέπεται η λειτουργία της επέκτασης ταυτόχρονα σε όλο το μήκος της. Έτσι, τα οφέλη από την τμηματική παράδοση μπορεί τελικά να είναι μικρότερα από ότι πιστεύεται.

Αυτή τη στιγμή έχουν κατασκευαστεί περίπου τα 2/3 της σήραγγας της επέκτασης με τον μετροπόντικα να βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο μεταξύ των σταθμών Νίκαια και Μανιάτικα, κινούμενος με πολύ μικρή ταχύτητα λόγω του υπεδάφους της περιοχής, μην έχοντας καταφέρει ακόμα να καλύψει την απόσταση των 842 μέτρων που χωρίζουν τους δύο σταθμούς. Προβλήματα υπάρχουν και στον δυσκολότερο κατασκευαστικά σταθμό της επέκτασης, τον σταθμό του Πειραιά, όπου αν και οι κύριες εργασίες κατασκευής δεν έχουν καν ξεκινήσει, η εύρεση μίας βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τον προηγούμενο μήνα, προκάλεσε επιπλέον καθυστέρηση στα έργα.

Όπως όλα δείχνουν, η επέκταση της γραμμής 3 θα μας απασχολήσει για πολλά περισσότερα χρόνια από όσα περιμέναμε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*