Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2017

Φρέαρ Δεληγιάννη, πηγή: Αττικό Μετρό

Και επισήμως τμηματική παράδοση. Αυτή είναι η λύση της Αττικό Μετρό στις καθυστερήσεις που καταγράφει το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά. Σύμφωνα με το υπερ-αισιόδοξο σενάριο, οι τρεις πρώτοι σταθμοί της επέκτασης  (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) θα παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι υπόλοιποι τρεις σταθμοί (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) αναμένεται να λειτουργήσουν στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Όπως γράψαμε αναλυτικά και την περασμένη Δευτέρα, τα έργα της επέκτασης έχουν συνολικά μαζέψει καθυστερήσεις τριών ετών εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, διαχειριστικών λαθών, νομικών εμπλοκών και παρεμβάσεων φορέων της περιοχής. Από τα 5,5 περίπου χρόνια που αναμενόταν να διαρκέσουν τα έργα της επέκτασης όταν υπεγράφη η σύμβαση το 2012, σήμερα το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι τα έργα να διαρκέσουν συνολικά 9 χρόνια. Αν φυσικά δεν προκύψουν καινούρια προβλήματα στην πορεία.

Για την ιστορία, το τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε πριν λίγες εβδομάδες ήταν η εύρεση πυρομαχικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο σταθμό που κατασκευάζεται στο λιμάνι του Πειραιά. Και μη χειρότερα για το σταθμό του Πειραιά, που έχει εξελιχθεί στο πιο προβληματικό τμήμα του έργου.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, το ποσοστό προόδου όλων των εργασιών της επέκτασης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 50%. Το ποσοστό διάνοιξης της σήραγγας μέσω TBM (την περασμένη εβδομάδα ο μετροπόντικας έφτασε στο σταθμό Μανιάτικα) βρίσκεται στο 67%, το ποσοστό προόδου εργασιών πολιτικού μηχανικού βρίσκεται και αυτό στο 67%, και τέλος, το ποσοστό προόδου ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών βρίσκεται στο 12%.

Σταθμός Δημοτικό Θέατρο, πηγή: Αττικό Μετρό

Η πορεία των εργασιών της επέκτασης τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του  2017, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Στη σήραγγα διπλής τροχιάς από την έναρξη της επέκτασης έως το φρέαρ εισόδου του ΤΒΜ, έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή της σήραγγας προς Αγία Μαρίνα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υδατοστεγάνωση της σήραγγας.
  • Φρέαρ Κομνηνού: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης του φρέατος ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης της συνδετήριας σήραγγας.
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες γεμισμάτων των κλιμακοστασίων 5 και 6 και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες βαφής του.
  • Σταθμός Νίκαια: Στον κυρίως σταθμό, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ελαιοχρωματισμών στους τεχνικούς χώρους στο επίπεδο -3 της πλάκας των αποβαθρών καθώς και στο επίπεδο -4 των σιδηροτροχιών του κυρίως Σταθμού. Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες εποξειδικών βαφών βιομηχανικών δαπέδων σε επιμέρους τεχνικούς χώρους του σταθμού.
    Στη βόρεια είσοδο του κυρίως σταθμού, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή εξωτερικών περιμετρικών τοιχίων της πρόσβασης 2 του C &C εισόδων.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα και τα φρέατα εξαερισμού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής – προσωρινής αντιστήριξης, στο φρέαρ του κυρίως σταθμού και την περιοχή των εμβαθύνσεων. Επίσης, ολοκληρώθηκε η κατασκευή προσωρινού αντλιοστασίου.
    Στην κύρια σήραγγα του σταθμού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες γείωσης και υδατοστεγάνωσης καθώς και μόνιμης επένδυσης ανάστροφου τόξου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνιμης επένδυσης τοιχίων, σιδερώματος θόλου – ανέγερσης καλουπιού θόλου καθώς και μόνιμης επένδυσης σήραγγας Η/Μ και περιοχής εκβάθυνσης της σήραγγας.
  • Σταθμός Πειραιάς: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαίρεσης οδηγών τοίχων, των οποίων οι διαφραγματικοί έχουν ολοκληρωθεί. Σε εξέλιξη (Ιανουάριος) βρίσκονται οι εργασίες jet grouting στο νότιο μέτωπο καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης ελαιοδιαχωριστή στον χώρο του ΗΣΑΠ.
  • Φρέαρ Ρολόι: Σε εξέλιξη (Ιανουάριος) βρίσκεται η κατασκευή παράκαμψης αγωγού όμβριων υδάτων.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ικριωμάτων, ξυλοτύπων, σκυροδετήσεως μείωσης ανοίγματος για την έξοδο του ΤΒΜ ανατολικά του σταθμού, πλάκες διακίνησης επιβατών, Η/Μ και οροφής.
    Στο φρέαρ αερισμού, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή προσωρινής αντιστήριξης έως -6,00 (5ο επίπεδο).
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς ΠΑ.ΠΕΙ., σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού καθώς και οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την έναρξη υδατοστεγανώσεων.
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς Δημοτικό Θέατρο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σκυροδέτησης μόνιμης επένδυσης ανάστροφου τόξου (63/63μ.), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η υδατοστεγάνωση του θόλου
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο: Σε εξέλιξη βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή υπολειπόμενου περιγράμματος φρέατος και περιγράμματος βάσης οικοδομικού γερανού.
    Στη σήραγγα αερισμού φρέατος Πανεπιστήμιο, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη Α΄φάση (Top) 20/32μ. και Β΄φάση (Invert) 19/32μ.
  • Η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 68%.

 

Πρόοδος επέκτασης Τραμ

Όλο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που θέλει την ολοκλήρωση των έργων της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά μέσα στο 2017. Η επέκταση του Τραμ είναι άλλη μία πονεμένη ιστορία για την Αττικό Μετρό με συνεχόμενες καθυστερήσεις, επισήμως λόγω των πολλών φορέων που εμπλέκονται στο έργο. Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση των έργων σε 25 μήνες (ως το Δεκέμβριο του 2015) ενώ προς το παρόν μετράμε 15 μήνες καθυστέρησης.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών της επέκτασης του Τραμ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017 έχει ως εξής:

  • Στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της στάσης Καραϊσκάκη και το κλιμακοστάσιο διασύνδεσής της με την υπόγεια πεζοδιάβαση. Επίσης, ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου από τη στάση Ν. Φάληρο μέχρι την οδό Καραολή. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επιδομής του τροχιοδρόμου από την οδό Καραολή μέχρι τη γέφυρα Παπανδρέου.
  • Στη γέφυρα Παπανδρέου και την οδό Μικράς Ασίας, σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου (ενθυλάκωση σιδηροτροχιών) καθώς και οι εκκρεμότητες στην περιοχή του pocket και τη μετάβαση από τη γέφυρα Παπανδρέου στην οδό Μικράς Ασίας. Προγραμματίζεται άμεση έναρξη (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κατασκευή) του πολυκάναλου.
  • Στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται οι εργασίες οδοφωτισμού. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου από την αναστροφή Λαμπράκη μέχρι την οδό Βενιζέλου ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τροχιοδρόμου από την οδό Βενιζέλου μέχρι τη Βασ. Γεωργίου (έχει ολοκληρωθεί η επιδομή της κύριας γραμμής και βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης οι εργασίες στην περιοχή pocket καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης σιδηροτροχιών στην κύρια γραμμή και το pocket).
  • Στην οδό Βασ. Γεωργίου, σε εξέλιξη βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή στις περιοχές τροχιοδρόμου από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι τη Φίλωνος και στη θέση κατασκευής του Υ/Σ (στο Ρολόι). Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τροχιοδρόμου από την οδό Αλκιβιάδου μέχρι τη διάβαση στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.
  • Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ΟΚΩ στον κόμβο με την οδό Β. Γεωργίου. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αστικού σχεδιασμού της στάσης Αγίας Τριάδας και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής της στάσης Ιπποδαμείας. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή επιδομής τροχιοδρόμου από την οδό Γεωργίου έως την Ιπποδαμείας.
  • Στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής των στάσεων Ανδρούτσου και Ομηρίδου Σκυλίτση.
  • Στην Ακτή Ποσειδώνος, ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

 

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*