ΣΤΑΣΥ: Στις εταιρείες security η φύλαξη του Μετρό έως ότου αναλάβει η ΕΛΑΣ

Συμβάσεις με εταιρείες security για την φύλαξη των χώρων του Μετρό θα συνεχίσει να υπογράφει η ΣΤΑΣΥ έως ότου ληφθεί απόφαση για την φύλαξη του Μετρό από την Αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αυτό τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του ΟΑΣΑ και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, προκειμένου να αναλάβει η ΕΛΑΣ τη φύλαξη των σταθμών του δικτύου της.

Έως ότου όμως υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΛΑΣ (στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πότε προβλέπεται να γίνει αυτό), η ΣΤΑΣΥ είναι υποχρεωμένη να υπογράφει συμβάσεις μικρής διάρκειας με ιδιωτικές εταιρείες security για την φύλαξη των σταθμών του Μετρό.

Όσον αφορά το τεράστιο κόστος των συμβάσεων με τις ιδιωτικές εταιρείες, η  ΣΤΑΣΥ επισημαίνει πως ο ύψος όλων των συμβάσεων που υπογράφονται (μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας) καθορίζεται με βάση τον συνολικό αριθμό των εργατοωρών που απασχολούνται οι υπάλληλοι φύλαξης, αλλά και από το μέγεθος των συνολικών εγκαταστάσεων της ΣΤΑΣΥ, οι οποίες αναπτύσσονται σε έκταση άνω των 200.000 τ.μ. Το συμβατικό κόστος, είτε πρόκειται για συμβάσεις μακράς είτε μικρής διάρκειας, προσδιορίζεται από τα εν γένει δεδομένα της αγοράς, αλλά και από το εύρος της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και των αναδόχων και βασίζεται στην τιμή της εργατοώρας η οποία παραμένει σταθερή και προσδιορίζεται από τις τιμές του Υπουργείου Εργασίας.

Τέλος, η ΣΤΑΣΥ υποστηρίζει πως φροντίζει να εξασφαλίζει, σε όλες τις συμβάσεις, μία από τις χαμηλότερες τιμές της ελληνικής αγοράς.

Αν και η αστυνομία προβλέπεται να αναλάβει την φύλαξη των χώρων του Μετρό, η φύλαξη των αμαξοστασίων της ΣΤΑΣΥ θα συνεχίσει να γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες security, καθώς η ΕΛΑΣ από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις δεν προβλέπεται να αναλάβει και αυτό το έργο. Πρόσφατα μάλιστα υπεγράφη σύμβαση διάρκειας ενός έτους και ύψους περίπου 750.000 ευρώ, με εταιρεία security, για την 24ωρη φύλαξη των αμαξοστασίων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης έχει ήδη από πέρυσι προαναγγείλει ότι η φύλαξη των χώρων του Μετρό θα περάσει από τις εταιρείες security στην Ελληνική Αστυνομία. Για να δικαιολογήσει την απόφασή του, πρόσφατα ισχυρίστηκε (χωρίς αποδείξεις) πως οι εταιρείες security έχουν σχέση με τους βανδαλισμούς που τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Καθώς τα τελευταία χρόνια η αστυνομία υποστήριζε πως δεν έχει αρκετό προσωπικό προκειμένου να αναλάβει τη φύλαξη των σταθμών του Μετρό, πρέπει να απαντηθεί και το από ποιες υπηρεσίες θα προέλθουν οι αστυνομικοί που θα φυλάξουν το Μετρό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*