Νέο χρονοδιάγραμμα: Από τον Αύγουστο η πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Για τον Αύγουστο μετατίθεται η πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας, σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του έργου το οποίο πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό, εξακολουθεί να είναι η θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την προσωποποίηση των νέων ATH.ENA CARD που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η ολοκλήρωση της 3ης και τελευταίας φάσης του έργου θα γίνει σε 2 υπο-φάσεις:

  • Η πρώτη αφορά τις εργασίες εγκατάστασης των ΑΜΕΚ (Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών) της ΟΣΥ, τις εργασίες στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό, την εγκατάσταση εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 4 σταθμούς του Προαστιακού (Αεροδρόμιο, Κορωπί, Κάντζα, Παλλήνη) και τον έλεγχο λειτουργικότητας των συσκευών πώλησης με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 31 Μαΐου ώστε να παραδοθούν προς χρήση από την 1η Ιουνίου 2017.
  • Η δεύτερη και τελική φάση αφορά τον λοιπό εξοπλισμό του Προαστιακού, των Λεωφορείων της ΟΣΥ και του Τραμ, τους ελέγχους λειτουργικότητας που αφορούν τη διασύνδεση του συστήματος με την τηλεματική ΟΣΥ & Τραμ, τη διασύνδεση των συστημάτων ERP (Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης) με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τη δυνατότητα προσωποποίησης των καρτών και τη διασύνδεση με το σύστημα συλλογής κομίστρου της Αττικό Μετρό και με τα υποσυστήματα των γραμμών 2 & 3 (Bacs, CCTV, Πυρανίχνευση, ωρολόγια). Οι εργασίες αυτές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 31 Ιουλίου ώστε να παραδοθούν προς χρήση από την 1η Αυγούστου 2017.

Η δυνατότητα έκδοσης προσωποποιημένων καρτών, δεν θα μπορέσει όμως να γίνει πραγματικότητα αν προηγουμένως δεν δοθεί η θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΑΣΑ προτίθεται να κάνει πίσω ζητώντας λιγότερα προσωπικά στοιχεία από τους επιβάτες που θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε έκδοση των νέων ATH.ENA CARD. Με αυτό τον τρόπο όμως μάλλον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης της κάρτας σε περίπτωσης απώλειας, με αποτέλεσμα να χάνεται το χρηματικό υπόλοιπο του κατόχου της.

Χάνουν λεφτά οι συγκοινωνίες από τη μη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Η καθυστέρηση εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει αντίκτυπο και στα οικονομικά των συγκοινωνιών. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, έσοδα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των εταιριών αστικών συγκοινωνιών για το 2017. Τα έσοδα αυτά αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο όμως να έρχεται στο δεύτερο μισό της χρονιάς, η πρόβλεψη αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη καθώς τα έσοδα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού κύκλου εργασιών των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερα από 10.000 τεμάχια ηλεκτρονικών εισιτηρίων (ATH.ENA TICKET) έχουν πωληθεί τους τελευταίους δύο μήνες, με την πλειοψηφία αυτών να έχουν εκδοθεί από τα μηχανήματα που βρίσκονται στην αφετηρία των λεωφορειακών γραμμών στο αεροδρόμιο. Προς το παρόν, λειτουργούν ελάχιστα μηχανήματα και στη γραμμή του ΗΣΑΠ από όπου είναι δυνατή η έκδοση και «φόρτωση» μόνο ημερήσιων και πενθήμερων εισιτηρίων, ενώ λείπει η δυνατότητα έκδοσης του πιο δημοφιλούς ενιαίου εισιτηρίου αλλά και των εισιτηρίων μειωμένης τιμής.

Ταυτόχρονα όμως λεφτά χάνονται και από τα παλιά χάρτινα εισιτήρια. Η πλειοψηφία των λεωφορείων που κυκλοφορούν έχουν μόνο 1 ή 2 ακυρωτικά μηχανήματα παλαιού τύπου σε λειτουργία, με αποτέλεσμα η επικύρωση εισιτηρίων τις ώρες αιχμής ακόμα και από επιβάτες που θέλουν να ακυρώσουν το εισιτήριό τους να μην είναι δυνατή λόγω της πολυκοσμίας.

Την ίδια στιγμή, τα νέου τύπου επικυρωτικά μηχανήματα καθώς και οι μπάρες που έχουν τοποθετηθεί στους σταθμούς του Μετρό παραμένουν ουσιαστικά σε αχρηστία, γίνοντας έρμαια επιθέσεων ομάδων αγνώστων που έχουν βάλει στο στόχαστρο το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Δείτε επίσης:

Φωτο: in.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*