Μέρες καύσωνα στις συγκοινωνίες της Αθήνας

«Απέφυγε τις συγκοινωνίες.» Είναι μια προτροπή που δεν περιλαμβάνεται στις λίστες με τους τρόπους αντιμετώπισης του καύσωνα αλλά εμπεδώνεται ολοένα και περισσότερο από τους Αθηναίους. Αλίμονο βέβαια σε αυτούς που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες καθημερινά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυσχεραίνουν έτσι κι αλλιώς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όποιο σημείο του κόσμου και να βρίσκεσαι. Το πρόβλημα στην Αθήνα, είναι ότι αφενός υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με τις συγκοινωνιακές υποδομές και αφετέρου ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς δεν έχουν τον απαιτούμενο επαγγελματισμό και την ευαισθησία να βοηθήσουν τους επιβάτες τις μέρες αυτές.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα λεωφορεία. Υποτίθεται ότι όλα τα οχήματα που κινούνται αυτές τις μέρες πρέπει να έχουν κλιματισμό σε λειτουργία ώστε να εξακολουθούν να ονομάζονται λεωφορεία και όχι «κινητές σάουνες». Επειδή οι κανονισμοί και το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα διαφέρουν, και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχει ζητήσει από τους οδηγούς λεωφορείων εδώ και εβδομάδες να μην παραλαμβάνουν οχήματα αν αυτά έχουν χαλασμένο κλιματισμό. Ούτε αυτό όμως δεν επαρκεί και έτσι καθημερινά κυκλοφορούν λεωφορεία χωρίς κλιματισμό! Σίγουρα δεν είναι ευθύνη των οδηγών καθώς αν η επιλογή σου είναι λεωφορείο χωρίς ρόδες (είπαμε λεφτά για ανταλλακτικά δεν υπάρχουν) ή λεωφορείο χωρίς κλιματισμό, μάλλον θα επιλέξεις το δεύτερο.

Έλα όμως που υπάρχει και η υπέροχη εφεύρεση που ακούει στο όνομα «θερινό πρόγραμμα δρομολογίων». Για μία περίοδο δυόμιση τουλάχιστον μηνών, τα ήδη πετσοκομμένα δρομολόγια πετσοκόβονται κι άλλο με αποτέλεσμα οι επιβάτες να περνούν ακόμη περισσότερο χρόνο στις ευάερες και ευήλιες στάσεις.  (Αλήθεια, υπάρχει άλλη δημόσια υπηρεσία που υπολειτουργεί επί δυόμιση μήνες κάθε καλοκαίρι;)

Και στο Μετρό όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο συνήθης ύποπτος, όπως και κάθε καλοκαίρι, ακούει στο όνομα «συρμός πρώτης γενιάς». Οι παλαιότεροι δηλαδή συρμοί του Μετρό που κυκλοφορούν χωρίς κλιματισμό επειδή κάποια επιτροπή της Αττικό Μετρό τη δεκαετία του 1990 αποφάσισε ότι ο κλιματισμός μέσα στο Μετρό θα είναι περιττή πολυτέλεια. Αν και η λογική λέει ότι οι συρμοί αυτοί δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν καθόλου όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές το παράδοξο είναι ότι κάθε Ιούλιο και Αύγουστο φαίνεται σαν να κυκλοφορούν περισσότεροι συρμοί πρώτοι γενιάς από τους νεότερους. Όχι ότι ο κλιματισμός λειτουργεί πάντα στους υπόλοιπους. Μόλις χτες πετύχαμε συρμό του Αεροδρομίου με τον κλιματισμό εκτός λειτουργίας.

Πέρα όμως από τις υλικές ελλείψεις, οι υπεύθυνοι στις συγκοινωνίες αδιαφορούν για την εξυπηρέτηση των επιβατών τις δύσκολες αυτές μέρες. Πότε υπήρξαν ανακοινώσεις και ενημέρωση σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης του καύσωνα; Πότε λήφθηκε κάποιο μέτρο (όπως η αυτονόητη απαγόρευση κυκλοφορίας λεωφορείων ή συρμών του μετρό χωρίς κλιματισμό) τις μέρες αυτές; Σκοπός δεν είναι να ξοδευτούν χρήματα αλλά να αποδειχθεί ότι υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον για την διευκόλυνση των επιβατών. Δυστυχώς όμως, όπως και ο κλιματισμός, και αυτό φαίνεται να είναι πολυτέλεια.

Υ.Γ. Οι συστάσεις για την αντιμετώπιση του καύσωνα από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*