Στον πάγο μπαίνει ξανά η επέκταση του Προαστιακού προς Λαύριο

Δεν θα γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον η επέκταση του Προαστιακού της Αθήνας προς το Λαύριο καθώς η κυβέρνηση απέτυχε στο εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο όπως φαίνεται για τυπικούς λόγους.

Όπως αναφέρει το Βήμα, το αίτημα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» απορρίφθηκε. Συγκεκριμένα, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευγενία Φωτονιάτα  απέρριψε την αίτηση χρηματοδότησης της πράξης «Κατασκευή της προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής από τον κόμβο Κορωπίου έως τον τερματικό σταθμό του Λιμένα Λαυρίου».

Μαζί απορρίφθηκε και αίτηση χρηματοδότησης των μελετών ωρίμασης του έργου που απαιτούσαν συνολική χρηματοδότηση (δημόσια δαπάνη) ύψους 1.054.000 ευρώ. Όσον αφορά την αιτιολογία της απόρριψης αναφέρεται πως  η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο πρώτο στάδιο που αφορούσε τον έλεγχο πληρότητας και επιλεξιμότητάς της διότι δεν δόθηκε η απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων και ΕΣΠΑ (!!)

Μόλις 2 μήνες πριν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης είχε δηλώσει πως ο διαγωνισμός για το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα δημοπρατηθεί η β’ φάση των μελετών για το έργο. Τελικά τίποτα από αυτά δεν χρηματοδοτήθηκε.

Έτσι, ελλείψει χρηματοδότησης το έργο μπαίνει για μία ακόμη φορά στον πάγο.  Η γραμμή αναμενόταν να έχει μήκος 32 χλμ και θα ξεκινούσε αμέσως μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κορωπίου. Θα διέθεται δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (στο Μαρκόπουλο και στο Λιμάνι του Λαυρίου) και 7 στάσεις (Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρόπη, Περιγιάλι Θορικό, Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου). Τo κόστος για το σιδηροδρομικό έργο υπολογίζεται σε 140 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε επίσης: 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*