Μήνυση σε οδηγούς λεωφορείων για άρνηση μεταφοράς προσφύγων

 

Μήνυση εις βάρος οδηγών της ΟΣΥ υπέβαλε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» λόγω των, όπως υποστηρίζει, επανειλημμένων περιστατικών άρνησης οδηγών λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών να παραλάβουν και να μεταφέρουν, ως οφείλουν, αναγνωρισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, παραβιάζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και με προφανές το ρατσιστικό κίνητρο καθώς στα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνοτικής καταγωγής τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΜΚΟ, η ΕλΕΔΑ ενημερώθηκε για τα περιστατικά αυτά από τα μέλη της που παρέχουν νομική συμβουλευτική στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης του Σκαραμαγκά, οι οποίες για τη μετάβασή τους προς και από τη δομή φιλοξενίας χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και έχουν γίνει μάρτυρες επανειλημμένων κρουσμάτων άρνησης εξυπηρέτησης προσώπων που αναμένουν στη συγκεκριμένη στάση να επιβιβασθούν ή και φραστικά επεισόδια επιθετικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς οδηγών απέναντί τους.

Τα περιστατικά αυτά καταγγέλθηκαν τόσο στον Συνήγορο του Πολίτη όσο και στη διοίκηση του ΟΑΣΑ. Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε την καταγγελλόμενη συμπεριφορά και κρίνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης κατά την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Οργανισμού, η οποία ενδέχεται να έχει ρατσιστικό κίνητρο, με έγγραφό του ζήτησε από τον ΟΑΣΑ να διερευνήσει διεξοδικά τα καταγγελλόμενα και να αποστείλει εγγράφως τις οδηγίες- συστάσεις του προς τους οδηγούς του Οργανισμού και τις απόψεις του ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Αναμένεται το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας που κίνησε η διοίκηση του ΟΑΣΑ κατά του εμπλεκόμενου οδηγού για ένα από τα καταγγελλόμενα περιστατικά και η αντίδρασή του για τα υπόλοιπα.

Η απάντηση του ΟΑΣΑ

Άμεση ήταν η απάντηση του ΟΑΣΑ μέσω ανακοίνωσης του Προέδρου του Δ.Σ. του οργανισμού Τάσου Ταστάνη. Ο κ. Ταστάνης εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για τα ρατσιστικά περιστατικά και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις εναντίον όσων υπαλλήλων του οργανισμού βρεθούν εμπλεκόμενοι σε αυτά. Αναλυτικά η δήλωση:

«Θα ήθελα και προσωπικά αλλά και εκ μέρους της Διοίκησης και του συνόλου των εργαζομένων του Ομίλου να εκφράσω τη λύπη μου και τον αποτροπιασμό μου για τα θλιβερά αυτά περιστατικά.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι, παρότι τέτοια φαινόμενα είναι μεμονωμένα, είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν τιμούν ούτε τον πολιτισμό μας, ούτε τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας. Ερχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ενέργειες και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης που έχουν προβεί η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων και η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, για την ανακούφιση των κατατρεγμένων συνανθρώπων μας που βιώνουν την αναγκαστική ξενιτειά και προσφυγιά. Σε μία περίοδο μάλιστα οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΑΣΑ επί μήνες διέθετε και διαθέτει λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των προσφύγων που κατέφταναν κατά χιλιάδες από τα νησιά μας στον Πειραιά, για την πλατεία Βικτωρίας, για το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και όπου αλλού χρειάστηκε για να μεταβούν, ενώ με δική του πρωτοβουλία τροποποίησε και επέκτεινε τη συγκεκριμένη λεωφορειακή γραμμή όπου σημειώθηκαν τα απαράδεκτα αυτά περιστατικά, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι μετακινήσεις των προσφύγων από και προς το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Δήμου Ελευσίνας.

Διαβεβαιώνω ότι ο ΟΑΣΑ, μέσω της ΟΣΥ η οποία έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, από την πρώτη στιγμή που συνέβησαν αυτά τα απαράδεκτα περιστατικά έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εφαρμοστούν οι κανονισμοί, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις σε όσους ενέχονται και, κυρίως, για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα απαξιωτικής συμπεριφοράς προς συνανθρώπους μας πρόσφυγες, θύματα πολέμου που υποφέρουν και τα οποία προσβάλλουν κατάφωρα τα ανθρωπιστικά και δημοκρατικά αισθήματα της κοινωνίας μας.

Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά, εκφράζοντας το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου ΟΑΣΑ, ότι καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή ρατσιστικών και ξενοφοβικών τέτοιων συμπεριφορών».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*