Εργαζόμενοι ΣΤΑΣΥ: Χωρίς σχεδιασμό η υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

 

Η υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου γίνεται με «ασκήσεις επί χάρτου», χωρίς σχεδιασμό και με πολλές σπατάλες, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ. Με επιστολή που απευθύνεται στις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο που επιχειρείται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η διατύπωση από μέρος των εργαζομένων παρατηρήσεων προκαλεί την αντίδραση του ΟΑΣΑ και του ιδιώτη αναδόχου του έργου, οι οποίοι υπό τον φόβο της περαιτέρω δημοσιοποίησής τους, «τρέχουν» να αποκαταστήσουν τις όποιες ελλείψεις, κάτι που όπως αναφέρεται δεν είναι πρακτική σοβαρού προγραμματισμού μετάβασης σε ένα τόσο σημαντικό σύστημα.

Ως παράδειγμα των δυσλειτουργιών της μέχρι σήμερα λειτουργίας του συστήματος, αναφέρεται πως ενώ υπάρχει η δυνατότητα αγοράς και χρήσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, οι ελεγκτές εισιτηρίων δεν έχουν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα ελέγχου τους.

Γίνεται επίσης λόγος για ελλιπή ενημέρωση του επιβατικού κοινού σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, και για κίνδυνο εξοπλισμός αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ να βρεθεί στα αζήτητα όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Οι εργαζόμενοι, που όπως αναφέρουν τάσσονται υπέρ της λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου καθώς μέσω αυτού δύναται να διασφαλιστούν τα έσοδα των εταιρειών και να μειωθεί η εισιτηριοδιαφυγή, ζητούν να μην κατηγορηθούν οι ίδιοι σε περιπτώσεις αστοχιών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και να κληθούν σε διάλογο προκειμένου να εισακουστούν οι προτάσεις τους.

Όπως αναφέρεται σε άλλη ανακοίνωση του σωματείου, τα θέματα τα οποία έχουν συναποφασιστεί με τις διοικήσεις των συγκοινωνιών είναι τα εξής:

  •  Η έκδοση του «απλού», παλαιού τύπου, εισιτηρίου να γίνεται σε χωριστή θυρίδα, από την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
  •  Να αυξηθούν τα είδη των εισιτηρίων, αξίας άνω των 4,5€, που πωλούνται στα εκδοτήρια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
  •  Να καταγραφούν, τις επόμενες μέρες, τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν, ιδιαίτερα κάτω από τις νέες συνθήκες λειτουργίας.
  •  Να υπάρχει παρουσία τεχνικού της αναδόχου σε όλα τα εκδοτήρια ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση σε οποιαδήποτε αστοχία προκύψει.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ προς τις διοικήσεις των συγκοινωνιών:

Κύριοι ,

Επανερχόμαστε στο θέμα της πιλοτικής εφαρμογής του «ηλεκτρονικού εισιτήριου», με επόμενο βήμα τη γενίκευση της χρήση του σε όλο το δίκτυο των Σταθερών Συγκοινωνιών.

Σε όλες μας τις παρεμβάσεις- γραπτές και προφορικές – στηρίξαμε και εξακολουθούμε να στηρίζουμε το εγχείρημα, διότι πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει, στη διασφάλιση των εσόδων της Εταιρείας, με τον περιορισμό της «εισιτηριοδιαφυγής», ώστε να βελτιωθούν οι παροχές υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό και ταυτόχρονα να ενισχυθεί το κοινωνικό της έργο, με την στήριξη των ανέργων, των νέων και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Ωστόσο, μέχρι τώρα διαπιστώνουμε, με ανησυχία, ότι η υλοποίηση αυτού του έργου επιχειρείται να γίνει βάσει… ασκήσεων επί χάρτου και ερήμην των εργαζόμενων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σοβαρής δυσλειτουργίας αποτελεί το γεγονός ότι ο επιβάτης που έχει αγοράσει και έχει επικυρώσει το εισιτήριο, σε περίπτωση ελέγχου, δεν μπορεί να αποδείξει τη νομιμότητα της μετακίνησής του….

Είναι αλήθεια ότι η διατύπωση, από μέρους μας, παρατηρήσεων «πυροδοτεί», κατά κανόνα, την αντίδραση του αναδόχου του έργου ή του ΟΑΣΑ, οι οποίοι υπό τον φόβο της περαιτέρω δημοσιοποίησής τους, «τρέχουν» να αποκαταστήσουν τις όποιες ελλείψεις. Όμως, αυτό δεν είναι πρακτική σοβαρού προγραμματισμού μετάβασης σε ένα τόσο σημαντικό σύστημα για την Εταιρεία μας.

Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο, επειδή βήματα του σχεδιασμού δεν ακολουθηθήκαν, με παράδειγμα την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης του επιβατικού κοινού μέσω καταχωρήσεων στο τύπο και τηλεοπτικών σποτ.

Επειδή όλα τα προηγούμενα χρόνια, μετά από τέτοιες αποσπασματικές κινήσεις, έχουμε δει εξοπλισμούς αξίας πολλών εκατομμυρίων να έχουν πεταχτεί σαν άχρηστοι πριν ακόμα βγουν από τις συσκευασίες τους, δηλώνουμε ξεκάθαρα δεν είμαστε, σε καμία περίπτωση, διατεθειμένοι να ανεχτούμε χρήματα του ελληνικού λαού να έχουν και πάλι την ίδια τύχη.

Γι’ αυτό επανερχόμαστε και τονίζουμε ότι πρέπει :
√ να σταματήσουν επιτέλους οι αποσπασματικές και ατελέσφορες κινήσεις δίκην ασκήσεων επί χάρτου
√ να σταματήσουν οι άστοχες ανακοινώσεις-αποφάσεις που δημιουργούν σύγχυση και αδιέξοδα

Οι εργαζόμενοι έχουν τη γνώση, την θέληση και την εμπειρία να λειτουργήσει αποτελεσματικά το «ηλεκτρονικό εισιτήριο», προς όφελος του επιβατικού κοινού.

Για τις όποιες αστοχίες εντοπίζονται στο πειραματικό στάδιο του νέου συστήματος ή και μετά τη πλήρη εφαρμογή του, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιρρίπτονται ευθύνες σε εργαζόμενους ή να αναζητούνται προσχήματα περί άρνησης των εργαζομένων για την εφαρμογή του συστήματος.

Όπως σας έχουμε δηλώσει, προφορικά και με αλλεπάλληλα έγγραφα, οι εργαζόμενοι έχουν προτάσεις για την ομαλή μετάβαση λειτουργίας του «ηλεκτρονικού εισιτηρίου». Δεν έχετε παρά να μας καλέσετε σε διάλογο και να τις ακούσετε.

Σε αντίθετη περίπτωση, αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη της αποτυχίας του νέου συστήματος και των συνεπειών της στην Εταιρεία.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*