Και νέα παράταση στο διαγωνισμό για τη γραμμή 4 του Μετρό

Το τμήμα Α της γραμμής 4 του Μετρό και οι μελλοντικές επεκτάσεις (κλικ για μεγέθυνση)

Από παράταση σε παράταση πάει, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Η προθεσμία υποβολής Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος παρατάθηκε από την Αττικό Μετρό ως τις 31 Ιουλίου «κατόπιν αιτημάτων ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων».

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού, που αφορά μόνο την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) προκηρύχθηκε στις 10 Απριλίου και είχε ως αρχική προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια δόθηκε νέα παράταση έως τις 17 Ιουλίου και πάλι κατόπιν αιτήματος εταιριών, ενώ, όπως είχαμε από τότε γράψει, πιθανή ήταν και δεύτερη παράταση όπως και τελικά έγινε.

Μετά την προεπιλογή των εταιρειών και κοινοπραξιών θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού δεν αναμένεται πριν τα τέλη του 2018 και αυτό αν δεν υπάρξουν υπερβολικές καθυστερήσεις λόγω δικαστικών προσφυγών από τις εμπλεκόμενες εταιρείες ή τρίτους.

Ακόμα όμως και αν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την κατασκευή της γραμμής δεν αναμένεται αν πρώτα δεν εξασφαλισθεί ο προϋπολογισμός του έργου από την κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αποτύχει να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση αν και κατά καιρούς διαρρέεται πως η χρηματοδότηση είναι κοντά.

Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4

Κύριο αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η κατασκευή του ο Α’ τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (Άλσος Βεΐκου – Γουδί). Πρόκειται για τμήμα μήκους 12,9 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο περιλαμβάνει 14 υπόγειους σταθμούς και 10 ενδιάμεσα και τερματικά φρεάτια.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.450.000.000 (ένα δισεκατομμύριο και τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ), χωρίς ΦΠΑ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει δαπάνες για αρχαιολογικές εργασίες, παρακάμψεις δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας, απρόβλεπτα και αναθεώρηση, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός του έργου θα καθοριστεί στα τεύχη του β’ σταδίου του διαγωνισμού.

Δείτε επίσης:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*