Σπίρτζης: Μόνο ηλεκτρονικά εισιτήρια ως το τέλος του χρόνου

Την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας μέσα στον Αύγουστο και την αποκλειστική χρήση του ως το τέλος του χρόνου προανήγγηλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 την προηγούμενη Πέμπτη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο και από το Σεπτέμβριο να έχουμε μόνο ηλεκτρονικό εισιτήριο. «Ελπίζω ότι μετακινούμαστε μόνο ένα δίμηνο και άρα μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε αρχίσει αποκλειστικά να υπάρχει μόνο το ηλεκτρονικό εισιτήριο», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στην πραγματικότητα βέβαια η «δοκιμαστική λειτουργία» (μάλλον έχει ξεχαστεί από υπουργείο και ΟΑΣΑ ως παταγώδης αποτυχία) ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Το πρώτο χρονοδιάγραμμα του έργου ανέφερε πως η πλήρης λειτουργία θα επέλθει στο τέλος του 2016. Σύμφωνα με το τελευταίο επίσημο χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση των εργασιών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα γίνει σε 2 φάσεις: η πρώτη θα ολοκληρωνόταν ως την 30η Ιουνίου (έχει ήδη γίνει) και η δεύτερη αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την 31 Ιουλίου.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται πως θα μπορούσε να τηρηθεί, αν και κάποιες διαδικασίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη και μέσα στον Αύγουστο. Σε όλο αυτό βέβαια υπάρχει ένας σημαντικός αστερίσκος που ακούει στο όνομα “προσωπικά δεδομένα”.

Πέρα από τις εργασίες στις οποίες έχουμε ήδη αναφερθεί, τις τελευταίες μέρες ο ΟΑΣΑ ενέκρινε πίστωση ύψους 1.240.000 ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών (ATHENA TICKET και ΑΤΗΕΝΑ CARD). Επίσης, υπεγράφη σύμβαση για την εκτύπωση 100.000 ενημερωτικών φυλλαδίων για το ηλεκτρονικό εισιτήριο τα οποία θα διανεμηθούν στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση του ιστοτόπου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η αντικατάσταση των καρτών απεριορίστων διαδρομών με ηλεκτρονικές και αγορά νέων. Η σελίδα είχε βγει στον αέρα τον περασμένο Φεβρουάριο με στόχο η έναρξη της διαδικασίας να γίνει το Μάρτιο. Στη συνέχεια όμως προέκυψε το πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών.

Αυτός είναι και ο αστερίσκος όλης της διαδικασίας. Τίποτα δεν θα γίνει αν ο ΟΑΣΑ δεν λάβει πρώτα τη θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που θα πιστοποιεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών θα παραμείνουν προστατευμένα. Αν και η ευθύνη ανήκει κυρίως στον ΟΑΣΑ που δεν φρόντισε ώστε αυτή η (υποτίθεται τυπική) διαδικασία να είχε ολοκληρωθεί ήδη από πέρυσι, η αλήθεια είναι πως η ανεξάρτητη αρχή έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά (αντίθετα, άλλες αποφάσεις, όπως αυτή για τα POS των δικηγόρων, βγήκε σε λίγες μόλις εβδομάδες). Στελέχη του ΟΑΣΑ πάντως έχουν αφήσει να εννοηθεί πως η απόφαση της αρχής αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Δείτε επίσης:

1 Comment

  1. Αν δεν κλείσουν οι μπάρες φίλτατε είτε χάρτινο εισιτήριο δίνετε,είτε ηλεκτρονικό,είτε δακτυλικό αποτύπωμα όποιος θέλει μπαίνει και θα μπαίνει τσάμπα,ενώ όποιος πληρώνει θα πληρώνει.Οι μπάρες έχουν τη σημασία να μην μπαίνει κανένας τσάμπα.Γι’ αυτό δεν τις φτιάξατε άλλωστε; Γι’ αυτό δεν τις χρυσοπληρώσαμε; Για ποιο λόγο ακριβώς δεν τις κλείνετε; Δεν θα σας πουν νεοφιλελεύθερους,μη φοβάστε! Ο κόσμος έχει ξυπνήσει και θα σας ξαποστείλει με την πρώτη ευκαιρία,γι’αυτό να φοβάστε!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*