Τρίτη παράταση στο διαγωνισμό για τη γραμμή 4 του Μετρό

Και τρίτη παράταση δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στο διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή).

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού, που περιλαμβάνει την κατάθεση φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος  προκηρύχθηκε στις 10 Απριλίου και είχε ως αρχική προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια δόθηκε παράταση έως τις 17 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος εταιριών, για να δοθεί και δεύτερη παράταση και πάλι μετά από αίτημα εταιρειών ως τις 31 Ιουλίου.

Με την τρίτη κατά σειρά παράταση η νέα προθεσμία υποβολής φακέλων είναι ως την Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης πάντως δήλωσε πρόσφατα πως ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017 και τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Ακόμα όμως και αν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την κατασκευή της γραμμής δεν αναμένεται αν πρώτα δεν εξασφαλισθεί ο προϋπολογισμός του έργου από την κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αποτύχει να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση αν και κατά καιρούς διαρρέεται πως η χρηματοδότηση είναι κοντά.

Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4

Κύριο αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η κατασκευή του ο Α’ τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (Άλσος Βεΐκου – Γουδί). Πρόκειται για τμήμα μήκους 12,9 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο περιλαμβάνει 14 υπόγειους σταθμούς και 10 ενδιάμεσα και τερματικά φρεάτια.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.450.000.000 (ένα δισεκατομμύριο και τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ), χωρίς ΦΠΑ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει δαπάνες για αρχαιολογικές εργασίες, παρακάμψεις δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας, απρόβλεπτα και αναθεώρηση, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός του έργου θα καθοριστεί στα τεύχη του β’ σταδίου του διαγωνισμού.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*