Τελικά ποιος κάνει κουμάντο στις συγκοινωνίες;

Περιστατικό πρώτο:

Την Κυριακή 18 Ιουνίου οδηγός λεωφορείου στη γραμμή 235 αποφασίζει να μη διέλθει από την οδό Γ. Ζωγράφου, διακόπτοντας το δρομολόγιο και κατεβάζοντας τους επιβάτες. Μετά από συνεννόηση, το ίδιο αποφασίζει να κάνει και ο δεύτερος οδηγός της γραμμής. Αν και ακούγεται περίεργο, οι οδηγοί απλά επέλεξαν να ακολουθήσουν τον Κ.Ο.Κ. Για να διέλθουν τα λεωφορεία από το δρόμο αυτό, θα έπρεπε να προσπεράσουν τα παρανόμως παρκαρισμένα οχήματα και να πατήσουν πάνω στη διπλή διαχωριστική γραμμή μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα. Θα έπρεπε δηλαδή να παρανομήσουν προκειμένου να εκτελέσουν το δρομολόγιό τους.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 19 Ιουνίου το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ κάνει γνωστή την απόφασή του για τροποποίηση της διαδρομής της λεωφορειακής γραμμής 235 ώστε αυτή να μη διέρχεται από την οδό Γ. Ζωγράφου έως ότου δοθεί λύσει στο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης.

Ο ΟΑΣΑ δεν παίρνει κάποια θέση στο ζήτημα. Δύο μέρες αργότερα ανακοινώνεται μέσω της εφαρμογής της τηλεματικής (αλλά όχι μέσω του site) η «προσωρινή» τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής, ανακοίνωση που σήμερα έχει αφαιρεθεί.

Περιστατικό δεύτερο:

Από τις αρχές του καλοκαιριού υπάρχουν άρθρα στον τύπο (να ένα από τα πρώτα στο Athens Transport) για την έλλειψη κλιματισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Λίγο πριν τον καύσωνα της προηγούμενης εβδομάδας τα άρθρα αυξάνονται καθώς όπως φαίνεται υπάρχουν συρμοί σε Μετρό και ΗΣΑΠ που αν και έπρεπε να είχαν κλιματισμό σε λειτουργία, αυτός δεν λειτουργεί λόγω βλάβης. Την Τετάρτη 28 Ιουνίου γράφουμε για την κατάσταση που επικρατεί στις συγκοινωνίες ενόψει του καύσωνα.

Την ίδια ημέρα το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ βγάζει μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση μέσω της οποίας επιρρίπτει τις ευθύνες για τις βλάβες στον κλιματισμό του ΗΣΑΠ στον ανάδοχο που εγκατέστησε το σύστημα πριν μία περίπου δεκαετία και επισημαίνει πως «εργαζόμενοι και διοίκηση» εργάζονται ώστε οι βλάβες να αποκατασταθούν σύντομα. Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης πως οι βλάβες στους αεροδρομιακούς συρμούς Μετρό έχουν αποκατασταθεί.

Η ΣΤΑΣΥ δεν βγάζει καμία ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση του κλιματισμού στους συρμούς της.

Περιστατικό τρίτο:

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανακοινώνει την απόφασή του για τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμή 735 ώστε να μην μπαίνει μέσα στη Φυλή αλλά να διέρχεται από τον περιφερειακό. Αιτία ένα περιστατικό επίθεσης σε λεωφορείο που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα. Τέτοια περιστατικά δυστυχώς συμβαίνουν συχνά στην περιοχή-άβατο για το κράτος.

Ο ΟΑΣΑ δεν βγάζει κάποια ανακοίνωση για την τροποποίηση του δρομολογίου. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 29 Ιουνίου, ο ΟΑΣΑ στέλνει επιστολή προς την ΟΣΥ η οποία κοινοποιείται και στο Σωματείο εργαζομένων ΟΑΣΑ, μέσω της οποίας δηλώνει ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Φυλής ο οποίος δεσμεύτηκε πως από την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα υπάρχει αστυνομική παρουσία στην περιοχή όπου σημειώθηκε το περιστατικό. Ο ΟΑΣΑ παρακαλεί (!!!) για την επαναφορά του δρομολογίου.

Τω όντι, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ αναφέρει την πραγματοποίηση της συνάντησης και σημειώνει «παίρνουμε την πρωτοβουλία ως συνδικάτο να επαναφέρουμε τη λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής 735».

—-

Στα παραπάνω τρία περιστατικά, βλέπουμε τα συνδικάτα των εργαζομένων σε ΟΑΣΑ και ΣΤΑΣΥ να βάζουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων, να υπερασπίζονται τη νομιμότητα και να προσπαθούν να ενημερώσουν τους επιβάτες.

Βλέπουμε επίσης τον ΟΑΣΑ και τη ΣΤΑΣΥ να ενεργούν κατόπιν εορτής ή και καθόλου και να αφήνουν τους εργαζόμενους να λάβουν τις αποφάσεις και να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα».

Από πότε είναι ευθύνη των συνδικάτων να αποφασίζουν από πού θα διέρχεται και πότε μια λεωφορειακή γραμμή; Άσχετα με το αν οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο ή όχι (όσον αφορά τα συγκεκριμένα περιστατικά των λεωφορείων προφανώς και έχουν δίκιο) οι συγκοινωνιακοί φορείς φαίνεται σαν να έχουν εκχωρήσει τη διοίκηση των εταιρειών τους στους συνδικαλιστές.

Στη ΣΤΑΣΥ μάλιστα, βλέπουμε πως οι συνδικαλιστές φτάνουν στο σημείο να υπερασπίζουν και τη διοίκηση – η οποία φυσικά δεν είχε χρόνο να βγάλει από μόνη της ανακοίνωση. Τέτοιες «στενές σχέσεις» είχαμε χρόνια να δούμε.

Περίεργο σύστημα διακυβέρνησης έχουν επιλέξει οι σημερινές διοικήσεις των συγκοινωνιών…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*