Οι υποσχέσεις για περισσότερες «έξυπνες στάσεις» τηλεματικής ξεχάστηκαν

Την άνοιξη του 2016, όταν το σύστημα της τηλεματικής των λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας έμπαινε σε λειτουργία με αργούς, πολύ αργούς ρυθμούς, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υποσχόταν πως η κατάσταση γρήγορα θα βελτιωθεί.

Σήμερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΟΑΣΑ, οι περισσότεροι επιβάτες φαίνεται πως είναι ικανοποιημένοι από την τηλεματική. Έρευνες όπως και αυτή βέβαια αποτελούν άλλοθι για όσους θέλουν να υποστηρίξουν πως όλα λειτουργούν άριστα και το σύστημα δεν σηκώνει άλλη βελτίωση. Όσοι όμως κυκλοφορούν καθημερινά με τα λεωφορεία γνωρίζουν πολύ καλά για τα λεωφορεία-φαντάσματα, τις λάθος ενδείξεις της τηλεματικής και τις στάσεις που έχουν τοποθετηθεί εντελώς λάθος.

Κάτι άλλο που μυστηριωδώς ξεχάστηκε από τότε ήταν η υπόσχεση για εγκατάσταση περισσότερων «έξυπνων στάσεων» σε όλη την Αττική πέρα των 1.000 (αν είναι όντως 1.000, δεν έχουμε δει κάποια λίστα) που έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Επίσης, ξεχάστηκε και η υπόσχεση για διασύνδεση του συστήματος με την τηλεματική του Τραμ ώστε τα δρομολόγια και αυτού του μέσου να εμφανίζονται στην εφαρμογή.

Γιατί οι δύο αυτές υποσχέσεις δεν έχουν γίνει πραγματικότητα; Γιατί πολύ απλά ποτέ δεν προβλέποταν να γίνουν από τη σύμβαση για το έργο της τηλεματικής. Η προσθήκη στάσεων ή η επέκταση του συστήματος ώστε να περιλαμβάνει και το τραμ θα έπρεπε να γίνει αντικείμενο νέου διαγωνισμού, αλλά, ως γνωστόν, λεφτά δεν υπάρχουν.

Δεν είναι τόσο το ότι είμασταν σίγουροι ότι όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα (έχουμε άλλωστε ακούσει και άλλα ψέματα από τις σημερινές ηγεσίες του υπουργείου Υποδομών και των συγκοινωνιών της Αθήνας). Είναι όμως ενδεικτικό του πόσο εύκολα δίνονται υποσχέσεις για μικρά ή μεγάλα έργα τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν λεφτά ακόμα και για τα απολύτως αναγκαία.

1 Comment

  1. Οι εγκατεστημένες τηλεματικές στάσεις είναι σχεδόν 1000 (λείπουν σίγουρα αυτές στον ΗΣΑΠ Πειραιά που θα τοποθετηθούν σε κάποια χρόνια, όταν τελειώσει η κυκλοφοριακή ρύθμιση που ισχύει σε εκείνο το σημείο). Από αυτές, λίγο πάνω το 1/4 (270) έχουν τοποθετηθεί στον Δήμο Αθηναίων, άλλες 60-65 στον Πειραιά, 50 στην Καλλιθέα, από 30-40 σε Περιστέρι, Αιγάλεω, Ζωγράφου, από 20-25 σε Νίκαια, Ίλιον, Αγ. Παρασκευή, Ηλιούπολη και στις υπόλοιπες περιοχές (εκτός από λίγες οι οποίες βρίσκονται στο 0, αλλά προφανώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να τοποθετηθεί υποδομή) έχουν τοποθετηθεί κατά μέσο όρο σε 5-10 στάσεις οθόνες τηλεματικής.

    Το λάθος αυτή τη στιγμή φαίνεται στην εγκατάσταση τηλεματικής σε αρκετές αφετηρίες-τέρματα (μόνο στον Δήμο Αθηναίων έχουν μπει σε Όθωνος-Χ95, Πλ. Κουμουνδούρου-Α16/Γ16, Μενάνδρου-051, Σίνα-Α3, Στ. Λαρίσης-Α15/Β15) οι οποίες υπάρχουν απλά για να προβάλλουν μηνύματα (εκτός από αυτή της Όθωνος, καμία δεν έχει συντονιστεί με τους χρόνους άφιξης των διερχόμενων γραμμών). Όπως επίσης και στη μεγάλη διασπορά τους, αφού έχει τοποθετηθεί τηλεματική σε στάση στη Σαρωνίδα η οποία βρίσκεται έξω από το “κέντρο” της περιοχής και δεν έχει ιδιαίτερη επιβατική κίνηση, ενώ δεν προνόησαν με συγχωνεύσεις στάσεων να εξοικονομήσουν υλικό (δεν ήταν μόνο τα Ιλίσια που ήταν κυριολεκτικά πρόκληση, αλλά ακόμα και στη Βασ. Σοφίας, στον Ευαγγελισμό ή στη Σταδίου, στην Πλ. Ομόνοιας έχουν ξεμείνει χωριστές στάσεις, λες και είμαστε στο 2000 που είχαν οι κεντρικές γραμμές συχνότητα δρομολογίων 8-10′ στην αιχμή και έκαναν τρενάκι τα λεωφορεία).

    Αν αρχίσουν να διορθώνονται αυτά, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός ακόμα μέχρι να φανεί ουσιαστική ανάγκη για προσθήκη τηλεματικής και σε άλλες στάσεις και κυρίως να βρεθούν και χρήματα για να γίνει αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*