Τρέχουν και δεν φτάνουν για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η 1η Αυγούστου θα ήταν η πρώτη μέρα πλήρους λειτουργίας του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος που έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Σήμερα, οι υπεύθυνοι τρέχουν ώστε όλα να είναι έτοιμα μέσα στο μήνα, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί για κάποια ημερομηνία.

Την περασμένη βδομάδα, με ένα δελτίο τύπου, μέρος της «επικοινωνιακής αντεπίθεσης του ΟΑΣΑ» για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως είχαμε προαναγγείλει, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου εφαρμογής του συστήματος από τον περασμένο Φεβρουάριο ως σήμερα. Είδηση δεν βγήκε, πέρα από το ότι οι τουρίστες που φθάνουν στο αεροδρόμιο αναγκάζονται με το στανιό να αγοράσουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Με μετρητά βεβαίως καθώς τα μηχανήματα POS στο σταθμό του αεροδρομίου δεν λειτουργούν ακόμα!

Χαρακτηριστική είναι και η ενότητα-παράγραφος για το «σχέδιο μετάβασης»:

Συνεπώς, το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι εγκαταστημένο και λειτουργικό, οι υπηρεσίες του τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή, όπως υποδεικνύει η διεθνής πρακτική, ακολουθώντας ένα σχέδιο μετάβασης.

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ακόμα και αν υπάρχει έτοιμο σχέδιο μετάβασης, μας το κρατάνε μυστικό.

(Το γεγονός επίσης πως ο συντάκτης της ανακοίνωσης μπερδεύει τους όρους εισιτήριο και κάρτα, Athena Ticket και Athena Card, δείχνει ότι ο ΟΑΣΑ πάσχει ακόμα στο επικοινωνιακό κομμάτι)

Η καθυστέρηση λόγω Προσωπικών Δεδομένων…

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ΟΑΣΑ δεν έχει λάβει ακόμα το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία «προσωποποίησης» των καρτών Athena Card, δηλαδή η αντικατάσταση των σημερινών χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών με ηλεκτρονικές.

Η καθυστέρηση όμως αυτή φαίνεται πως δεν οφείλεται μόνο στην ανεξάρτητη αρχή. Σύμφωνα με έγγραφο του ΟΑΣΑ, στις 15 Ιουλίου 2017 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και μίας δικηγορικής εταιρείας για τη «νομική υποστήριξη τoυ ΟΑΣΑ για τη σύνταξη και αξιολόγηση του φακέλου γνωστοποίησης προς την ΑΠΔΠΧ [Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα] πριν την έναρξη λειτουργίας του έργου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου» (συνολική αμοιβή 10.000 ευρώ με ΦΠΑ).

Με άλλα λόγια ως τις 15 Ιουλίου, ο ΟΑΣΑ φαίνεται πως δεν είχε ακόμα υποβάλει στην ανεξάρτητη αρχή την γνωστοποίηση που του είχε ζητηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο! Τις ίδιες μέρες υπήρχαν δηλώσεις που ανέφεραν πως η επίλυση του ζητήματος αναμένεται άμεσα.

…και οι υπόλοιπες εργασίες

Πέρα όμως από το θέμα των προσωπικών δεδομένων υπάρχουν και εκκρεμότητες σχετικά με λοιπές εργασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η πιο άμεση ίσως από αυτές είναι η λειτουργία εκατοντάδων POS σε όλα τα σημεία πώλησης ηλεκτρονικών εισιτηρίων (γκισέ και αυτόματα μηχανήματα έκδοσης), ώστε να είναι δυνατή η χρήση πιστωτικών καρτών. Στις 20 Ιουλίου υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και της Alpha Bank για την παροχή των υπηρεσιών αυτών με διάρκεια 1 έτος και δυνατότητα επιπλέον παράτασης για 6 μήνες. Η προμήθεια που θα αποδίδεται στην τράπεζα για κάθε πληρωμή με πιστωτική κάρτα ποικίλει από 0,48% έως και 2,20%.

Στις 21 Ιουλίου, κατοκυρώθηκε και ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού για την τροποποίηση των συστημάτων πυρανίχνευσης του Μετρό και διασύνδεσής τους με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Πρόκειται για το σύστημα που θα ανοίγει αυτόματα τις μπάρες στους σταθμούς του Μετρό σε περίπτωση που υπάρξει συναγερμός λόγω πυρκαγιάς. Οι μειοδότριες εταιρείες ήταν δύο και το συνολικό τίμημα του διαγωνισμού ανέρχεται σε 463.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Καθώς οι μπάρες δεν αναμένεται έτσι κι αλλιώς να κλείσουν πριν τους τελευταίους μήνες της χρονιάς, η βιασύνη δεν πρέπει να είναι μεγάλη.

Τέλος, στις 26 Ιουλίου κατοκυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού για επέκταση του συστήματος μετάδοσης δεδομένων στους σταθμούς του Μετρό για την εγκατάσταση των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με τίμημα 491.000 ευρώ.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*