Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Μάιος – Ιούνιος 2017

Σε σπριντ έχει εξελιχθεί η πορεία του μετροπόντικα προς το κέντρο του Πειραιά. Τα νέα είναι ευχάριστα αφού τους τελευταίους μήνες η εκσκαφή της σήραγγας της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά συνεχίζεται χωρίς προβλήματα και με αρκετά μέτρα να καλύπτονται κάθε μέρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δίνει η Αττικό Μετρό: Ως το τέλος του Απριλίου είχε ανασκαφεί το 68,7% της σήραγγας. Ως το τέλος του Μαΐου το 72,2% και ως το τέλος του Ιουνίου το 76,2%. Συνεχίζοντας με αυτούς τους ρυθμούς το σύνολο της σήραγγας θα έχει ανασκαφεί ως το τέλος της χρονιάς, κάτι που συμπίπτει με τους υπολογισμούς της εταιρείας.

Αυτή τη στιγμή ο μετροπόντικας βρίσκεται μεταξύ των σταθμών Μανιάτικα και Πειραιάς, έχοντας καλύψει περισσότερο από το μισό της απόστασης, βρίσκεται δηλαδή λίγα εκατοντάδες μέτρα από το λιμάνι του Πειραιά. Η ανασκαφή του σταθμού στον Πειραιά θα γίνει βέβαια μετά το πέρασμα του μετροπόντικα από εκεί. Προς το παρόν συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η κατασκευή διαφραγματικών τοίχων, με προοπτική ο ρυθμός των εργασιών να ανέβει από τις αρχές του 2018.

Αντίθετα με καλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στους υπόλοιπους σταθμούς της επέκτασης. Τις προηγούμενες μέρες η Αττικό Μετρό προκήρηξε διαγωνισμό για την πραγματοποίηση της μουσιολογικής μελέτης του σταθμού Δημοτικό Θέατρο. Ο σταθμός θα μετατραπεί σε ένα μικρό μουσείο όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών του Μετρό στον Πειραιά.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών της επέκτασης τον Μάιο και τον Ιούνιο, έχει ως εξής:

  • Φρέαρ Κομνηνού: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης μεταλλικής κατασκευής υποστήριξης δακτυλίων, εντός της σήραγγας ΤΒΜ.
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής της πρόσβασης 3, τοποθέτησης κεραμικών πλακιδίων, στο επίπεδο -2, επίχωσης και υδατοστεγάνωσης του σταθμού. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής οπών αερισμού επιπέδου οδού καθώς και οι βαφές κλιμακοστασίων 5, 6. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι βαφές στο επίπεδο -1 και οι εργασίες καθαίρεσης κεφαλόδεσμου.
  • Φρέαρ Ταξιαρχών: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοιχοποιίας.
  • Φρέαρ Πισιδίας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης του δικτύου ύδρευσης, της ΕΥΔΑΠ καθώς και οι εργασίες αρχαιολογικών διερευνητικών τομών.
  • Σταθμός Νίκαιας: Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων δαπέδων και τοίχων, στους τεχνικούς χώρους του σταθμού. Στη βόρεια είσοδο του σταθμού, σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση κυλιόμενων κλιμάκων, στην πρόσβαση 3 του σταθμού.
  • Φρέαρ Τζαβέλλα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εργοταξιακής κατάληψης και περίφραξης.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στην έξοδο Γυθείου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής κεφαλόδεσμου μικροπασσάλων και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής ανοιχτού ορύγματος. Στο νότιο φρέαρ αερισμού του σταθμού, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση οικοδομικού γερανού και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής κεφαλόδεσμου.
  • Σταθμός Πειραιάς: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή διαφραγματικών τοίχων κάτω από την πεζογέφυρα (δυτική – ανατολική πλευρά και στην είσοδο 1).
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στο βόρειο κλιμακοστάσιο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαριότητας και προετοιμασίας για την υδατοστεγάνωση.
    Στο νότιο κλιμακοστάσιο, επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαριότητας και προετοιμασίας για την υδατοστεγάνωση.
    Στη σήραγγα πρόσβασης πλατείας Κοραή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης, Α΄φάση 14,5/57 μ.μ., Β΄φάση 3/57 μ.μ.
    Στο φρέαρ αερισμού Δημοτικού Θεάτρου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης έως το τελικό επίπεδο (-10,85).
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς Δημοτικό Θέατρο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σκυροδέτησης μόνιμης επένδυσης θόλου.
  • Η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 76,2%

Δείτε επισης: 


Γραμμή 4 Μετρό

Από παράταση σε παράταση πάει (χωρίς καμία έκπληξη) ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του Μετρό. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού (εκδήλωση ενδιαφέροντος) ξεκίνησε στις 10 Απριλίου με αρχική προθεσμία τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια, μετά από αιτήματα συμμετεχόντων, δόθηκαν οι ακόλουθες παρατάσεις:  πρώτη παράταση ως τις 17 Ιουλίου, δεύτερη παρατάση ως τις 31 Ιουλίου και τρίτη και πιο πρόσφατη παράταση ως τις 10 Αυγούστου.

Ο υπουργός υποδομών και μεταφορών Χ. Σπίρτζης πάντως υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς και τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2018. (Εδώ θα είμαστε…)

Προς το παρόν πάντως δεν έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου που σημαίνει ότι και σήμερα να ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός, τα έργα δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.

Επίσης, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το αν θα κατασκευαστεί και δεύτερος σταθμός στην Κυψέλη, καθώς και το αν θα υπάρξει μετακίνηση της θέσης του προβλεπόμενου σταθμού στην Καισαριανή.

Το πρώτο τμήμα της γραμμή 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή)  θα έχει μήκος 12,9 περίπου χιλιομέτρων και 14 σταθμούς.

Δείτε επίσης:


Πρόοδος επέκταση Τραμ

Ένα ακόμα καλοκαίρι ταλαιπωρίας στο κέντρο του Πειραιά εξαιτίας (και) των έργων του Τραμ. Αυτή τη στιγμή ο κύριος όγκος των εργασιών γίνεται στην οδό Βασ. Γεωργίου, την Ακτή Ποσειδώνος και την Ομ. Σκυλίτση. Στόχος είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2018 ώστε να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια και η παράδοση της επέκτασης να γίνει αργότερα μέσα στη χρονιά.

Η πρόοδος των εργασιών το Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τροχιοδρόμου. Από την Καραολή μέχρι τη γέφυρα Παπανδρέου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ασφαλτικών.
  • Στη γέφυρα Λαμπράκη, έχει ανεγερθεί ο φορέας του παρακείμενου ανελκυστήρα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ολοκλήρωσης της πεζογέφυρας.
  • Στην οδό Βασ. Γεωργίου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αστικού σχεδιασμού σε όλο το απέναντι πεζοδρόμιο, στο προσκείμενο από την οδό Λαμπράκη μέχρι την Ηρώων Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της στάσης Κοραή (Δημαρχείο). Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες οδοφωτισμού στην ίδια περιοχή. Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές από την οδό Κολοκοτρώνη έως την οδό Νοταρά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη από την οδό Νοταρά μέχρι τη Φίλωνος, στο πεζοδρόμιο του Τινάνειου κήπου και στη θέση του νέου Υ/Σ (στο Ρολόι).
  • Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροχιοδρόμου από τη στάση Ιπποδαμείας μέχρι την αρχή της οδού Ομ. Σκυλίτση καθώς και οι εργασίες ΠΜ & Η/Μ υποδομών της στάσης Ιπποδαμείας. Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος στην περιοχή της Ιπποδαμείας.
  • Στην Ακτή Ποσειδώνος, έχουν εφαρμοσθεί προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες μετατόπισης δικτύων Ο.Κ.Ω.
  • Στην οδό Ομ. Σκυλίτση, από την πλατεία Ιπποδαμείας μέχρι την οδό 34ου Συντάγματος, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τροχιοδρόμου και ασφαλτοστρώσεων και έχει αποδοθεί το πλήρες οδόστρωμα σε κανονική κυκλοφορία. Σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες αστικού σχεδιασμού, στο απέναντι και προσκείμενο πεζοδρόμιο.
    Από την οδό Δεληγιώργη μέχρι την Τζαβέλλα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τροχιοδρόμου. Η περιοχή ασφαλτοστρώθηκε και αποδόθηκε σε κυκλοφορία, καθώς επίσης αποδόθηκε σε κυκλοφορία και ο κλάδος καθόδου από την Λαμπράκη στην Ομ. Σκυλίτση. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αστικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της στάσης Ομ. Σκυλίτση.
  • Στη στάση ΣΕΦ και στην πλατεία Αλικάκου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*