Φρένο στα έργα του ΗΣΑΠ

Ο σταθμός Μοναστηράκι του ΗΣΑΠ όπου τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Πηγή: Ovelikios

Διαβάστε και: Οι εξελίξεις στα έργα του ΗΣΑΠ (6 Ιουνίου)

Σταματούν για μία ακόμη φορά οι εργασίες του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, ενώ κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα πότε τα έργα θα ολοκληρωθούν. Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την προσωρινή παύση των εργασιών κατάχωσης του “Βωμού των 12 θεών” έως ότου εκδικαστεί η κύρια αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πολίτες σε βάρος των ΗΣΑΠ, του υπ. Πολιτισμού και του υπ. Οικονομικών, ζητώντας να σταματήσουν τα έργα. Οι πολίτες μάλιστα προσέφυγαν και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου καταθέτοντας αίτηση για παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής από το κράτος, της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας.
Την ίδια ώρα, τα έργα για την ανακαίνιση της υποδομής-επιδομής της γραμμής και την ενίσχυση της σήραγγας από Ομόνοια ως Μοναστηράκι έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκώμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης, μετατρέποντας την γραμμή 1 του Μετρό σε σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε το Μάρτιο του 2008, με κόστος 109 εκατ. ευρώ και ανάδοχο την εταιρία Άκτωρ. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή το έργο θα είχε ολοκληρωθεί σε 75 εβδομάδες (περίπου 1,5 χρόνο) από την έναρξη των εργασιών. Ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης είχε δηλώσει, σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου, ότι το έργο θα είχε ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2010. Έκτοτε ανακοινώθηκαν 4 παρατάσεις, με την τελευταία, το Δεκέμβριο του 2010, να είναι “επ’ αόριστον” λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων στο τµήµα Μοναστηράκι – Θησείο.
Η παύση της κυκλοφορίας στο τμήμα Αττική – Μοναστηράκι από το καλοκαίρι του 2010 έχει κυριολεκτικά χωρίζει στα δύο τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Σε συνομιλία που είχε το Athens Transport με στέλεχος της διοίκησης του ΗΣΑΠ την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε πως μετά την προσωρινή κατάχωση του μνημείου των 12 θεών θα ήταν εφικτή η ανακατασκευή της γραμμής της ανόδου (από Θησείο προς Μοναστηράκι) έως τον Ιούνιο και οι συρμοί θα μπορούσαν να κινούνται σε μονή τροχιά μέχρι την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2011. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως τον λόγο για την εξέλιξη των έργων θα έχει το δικαστήριο καθώς αναμένεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΗΣΑΠ.

Την ίδια ώρα, μία σειρά έργων του ΗΣΑΠ βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος. Συγκεκριμένα εκκρεμούν:

  • Η κατασκευή 3 νέων σταθμών, του “Ψαλιδίου” και “Ιλισού” (έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2010) και των “Καμινίων” (θα είχε ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2011),
  • Η επέκταση του ΗΣΑΠ (για πρώτη φορά μετά το 1957) προς Εθνική Οδό και Άγιο Στέφανο και η κατασκευή 6 νέων σταθμών. Στα πλαίσια της επέκτασης αναμένεται και η υπογειοποίηση  του σταθμού Κηφισιά,
  • Η υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς και η κατασκευή του σταθμού Καμίνια (έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί),
  • Η κατασκευή 4 υπόγειων γκαράζ στους σταθμούς Αμαρουσίου (168 θέσεων), Ηρακλείου (331 θέσεων), Φαλήρου (201 θέσεων) και Κηφισιάς (310 θέσεων).
  • Η λειτουργία της τηλεματικής (πίνακες έχουν εγκατασταθεί σε όλους τους σταθμούς, βρίσκονται όμως εκτός λειτουργίας).
Αρχαιολογικά ευρήματα μεταξύ των σταθμών Θησείο - Μοναστηράκι. Πηγή: Ovelikios
Πηγές: ΗΣΑΠ, Καθημερινή, Ισοτιμία, Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Ovelikios, ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

7 Comments

  1. Αν τα αρχαία είναι σε Θησείο και Μοναστηράκι, γιατί δεν δίνουν στην κυκλοφορία τουλάχιστον Ομόνοια και Βικτώρια;

    • Επειδή στο τμήμα Αττική-Μοναστηράκι οι συρμοί δεν μπορούν να αλλάξουν τροχιά. Θα έπρεπε δηλαδή στο τμήμα Αττική-Ομόνοια οι συρμοί να κινούνται σε μονή τροχιά., τουτέστιν ένας συρμός μέσα στη σήραγγα τη φορά. Επιπλέον δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ακόμη στο Αττική-Μοναστηράκι παρόλο που φαίνεται ότι μπαίνουν σε τελικό στάδιο.

  2. Η μονή γραμμή μεταξύ Αγ. Νικολάου και Αττικής έμεινε τόσο καιρό έτσι γιατί εξυπηρετούσε την είσοδο και έξοδο των φορτηγών από την σήραγγα καθώς δεν υπήρχε κάποιο άλλο σημείο για να γίνει αυτό και έτσι ήταν λογικό να φτιαχτεί τελευταίο ;-))

  3. Με την ολοκλήρωση των έργων στη σήραγγα Ομόνοια-Μοναστηράκι, θα μπορούσε η γραμμή να ενωθεί ξανά και να είναι μονή στο Μοναστηράκι-Θησείο μέχρις ότου συμφωνηθεί μια συνολική λύση?

    • Δεν είμαι 100% σίγουρος αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχουν “αλλαγές” μέσα στη σήραγγα, δηλαδή η γραμμή θα έπρεπε να είναι μονή σε ολόκληρο το τμήμα Αττική-Θησείο. Αν γνωρίζει κάποιος ας με διορθώσει.

      • γιατι θα επρεπε να ειναι μονη η γραμμη αττικη-θσηειο? εγω ξερω πως αν δεν υπηρχε ο βωμος στο μοναστηρακι, το ολο εργο θα επρεπε να παραδοθει ολοκληρο το καλοκαιρι. νομιζω οτι με αφορμη το βωμο εχουν βρει ευκαιρια να καθυστερουν το εργο και να ταλαιπωρουν τον κοσμο. δεν ξερω τι γινεται μεσα στο τουνελ αλλα αναμεσα στην αττικη και στον αγ.νικολαο ,οπου περναω με τα ποδια καθημερινα, τοσους μηνες και ακομα δεν εχουν παραδωσει τη γραμμη προς κηφησια. πιστευω οτι θα χρειαστουν κανενα χρονο και για τη γραμμη προς πειραια και παει λεγοντας…ενα ακομα δημοσιο εργο χρονιζει για να μην χαλάει η παραδοση
        ΥΓ στα καινουρια κομματια ο συρμος προκαλει εκκωφαντικο θορυβο ή ειναι ιδεα μου?

        • 1. Όσον αφορά τη “μονή γραμμή αττική-θησείο”, έχω εξηγήσει ήδη στο παραπάνω σχόλιο. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν επιθυμητό. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα στη σήραγγα θα μάθουμε τι θα γίνει.
          2. Για τις καθυστερήσεις στα έργα δεν οφείλεται μόνο ο βωμός των 12 θεών. Να σου θυμίσω τα αρχαία που είχαν βρεθεί στο Μοσχάτο αλλά και πριν από αυτό ήταν φανερό πως η πρόοδος των εργασιών δεν ήταν ικανοποιητική. Οι όποιες ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στην ΗΣΑΠ και την εταιρία που έχει αναλάβει το έργο.
          3. Τα υπόλοιπα αποτελούν δικές σου κρίσεις που σε καμία περίπτωση δεν προσυπογράφονται.
          4. Όσον αφορά τον θόρυβο έχουν γραφτεί πολλά και ο ΗΣΑΠ το έχει εν μέρει παραδεχτεί και έχει ανακοινωθεί πως θα προβούν σε διορθώσεις, θα μπουν ηχητικά παραπετάσματα κλπ. Ίσως γράψω κάποια μέρα και γι’ αυτό.

Comments are closed.