Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων του ΟΑΣΑ

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων κομίστρου από το νέο Ενιαίο Σώμα Ελεγκτών του ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τις πρώτες ημέρες των ελέγχων καταγράφηκε:

  • αύξηση των ελέγχων κατά 100% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2010, και 200% με το αντίστοιχο διάστημα το 2009,
  • εφαρμογή περιοδικών ελέγχων σε όλα τα μεταφορικά μέσα,
  • αύξηση των προστίμων κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες του Απριλίου πέρυσι και
  • αύξηση άνω του 10% των πωλήσεων μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
  • μείωση του αριθμού των πλαστών εισιτηρίων που εντοπίστηκαν
Ο ΟΑΣΑ εφαρμόζει συγκεκριμένες διαδικασίες για τους επιβάτες που δεν φέρουν κανένα εισιτήριο ή έχουν ακυρώσει λανθασμένο εισιτήριο ή δεν φέρουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά. Συγκεκριμένα, αν κατά τον έλεγχο ένας επιβάτης δεν φέρει τα κατάλληλα δικαιολογητικά μειωμένου εισιτηρίου, με μία αίτηση μπορεί να μειώσει  το πρόστιμό του, ενώ αν δεν φέρει μαζί του την κάρτα απεριορίστων διαδρομών το πρόστιμο μπορεί να διαγραφεί. Οι περιπτώσεις μείωσης ή διαγραφής του προστίμου αναφέρονται κυρίως σε επιβάτες που κατά τον χρόνο του έλεγχου εντοπίσθηκαν να μην φέρουν μαζί τους:
  • ετήσια ή μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών
  • φοιτητικό ή μαθητικό πάσο – ταυτότητα
  • αστυνομική ταυτότητα (για τους επιβάτες άνω των 65 ετών που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο).
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, τον Μάρτιο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 7.64%, (για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια) στα έσοδα του οργανισμού από τα κόμιστρα. Η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής των εισιτηρίων κατά 40% και στην απουσία απεργιακών κινητοποιήσεων, γι’ αυτό και δεν θεωρείται ότι ο οργανισμός έχει πετύχει τους στόχους του για τη μείωση της λαθρεπιβίβασης.  Παράλληλα, το περιστατικό της επίθεσης σε ελεγκτή της ΕΘΕΛ την προηγούμενη Δευτέρα έχει θορυβήσει τους ελεγκτές του ΟΑΣΑ.
Το Υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα είναι θετικότερα μετά το Πάσχα καθώς αναμένεται:
  • εφαρμογή ενός πλήρους προγράμματος δειγματοληπτικού ελέγχου σε όλα τα μεταφορικά στο σύνολο του λεκανοπεδίου,
  • εντατικοποίηση των ελέγχων της λαθρεπιβίβασης, με έμφαση στις γραμμές που εκτιμούνται υψηλά ποσοστά λαθρεπιβίβασης, και
  • συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων για την επιτήρηση των στάσεων αφετηρίας και των κοινόχρηστων χώρων των σταθμών σταθερής τροχιάς στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρατηρείται παραεμπόριο.
Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter

1 Comment

  1. Το σχόλιο αφαιρέθηκε καθώς είναι ιδιαίτερα προσβλητικό για τους δημιουργούς αυτής της σελίδας. Σας προτείνουμε να διαβάσετε τη σελίδα Τι ειναι το @AthensTransport; και ιδιαίτερα το τμήμα “Δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ του @AthensTransport και του ΟΑΣΑ ή γενικά κάποιου δημόσιου φορέα ή και μέσου μαζικής ενημέρωσης“.

Comments are closed.