Πρόοδος επεκτάσεων μετρό: Απρίλιος 2011

Νεότερη ενημέρωση: Μάιος 2011

Με κάποιες σημαντικές εξελίξεις από το μέτωπο των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας κύλησε ο  Απρίλιος. Με καθυστέρηση τριών ετών προχωράει η διαδικασία για την ανάθεση του έργου της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά, ενώ δύο νέες επεκτάσεις, προς Ίλιον και προς Υμηττό φαίνεται να μπαίνουν σε προτεραιότητα. Όσον αφορά τις επεκτάσεις προς Ελληνικό και Περιστέρι της γραμμής 2 και προς Χαϊδάρι της γραμμής 3, τα έργα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί αλλά η παράδοσή τους καθυστερεί εξαιτίας της άρνησης του Υπουργείου Υποδομών να υπογράψει τη σύμβαση του συστήματος σηματοδότησης που έχει κερδίσει η Siemens. Αναλυτικά:

Επέκταση γραμμής 2 προς Ελληνικό:

Πρόοδος της επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό. Πηγή: Αττικό Μετρό
  • Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η εγκατάσταση ψευδοροφών σε όλα τα επίπεδα των 5 νέων σταθμών.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές στα συστήματα σιδηροδρομικής επιδομής στα 5,5χλμ της επέκτασης.

Επέκταση γραμμής 2 προς Περιστέρι:

Πρόοδος επέκτασης προς Περιστέρι, Απρίλιος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης προς Περιστέρι, Απρίλιος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό


  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης 5 πλατειών κατά μήκος της Γραμμής της επέκτασης του Μετρό προς την Ανθούπολη.

Επέκταση γραμμής 3 προς Χαϊδάρι:

Σταθμός Χαϊδάρι του Μετρό, πρόοδος Απριλίου 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η τοποθέτηση ανοξείδωτων στοιχείων στις εισόδους/εξόδους του σταθμού ενώ ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των υαλοπινάκων στα στέγαστρά τους.
  • Ξεκίνησε η εγκατάσταση του βιομηχανικού δαπέδου στον Στ. Μετεπιβίβασης για το Μετρό.

Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά:

Με καθυστέρηση τριών ετών, προχωράει η διαδικασία για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από Χαϊδάρι προς Πειραιά. Αυτό το μήνα δόθηκαν οι οικονομικές προσφορές από τις εξής 5  κοινοπραξίες:

  • Άκτωρ – ΓΕΚ Τέρνα
  • J&P Aβαξ – Ghella SPA – Alstom Transport
  • FCC Construction – Alpine Bau
  • Dragados – Μοχλός και
  • Impregilo – ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική – Seli – Ansaldo STS
Ο προϋπολογισμός είναι 515.000.000 ευρώ, ενώ αν δεν υπάρξουν προσφυγές, η ανάθεση του διαγωνισμού είναι εφικτή έως τον Ιούνιο. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χιλιομέτρων και έξι σταθμών στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.
Επέκταση γραμμής 2 προς Ίλιον:
Από την Αττικό Μετρό Α.Ε. προκηρύχθηκε στις 31 Μαρτίου διαγωνισμός με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την τοπογραφική μελέτη για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από Ανθούπολη προς Ίλιον. Η επέκταση θα καλύπτει πυκνοδομημένους δήμους της βορειοδυτικής Αττικής, κυρίως τους Αγίους Αναργύρους και την Πετρούπολη, εξυπηρετώντας 50.000 επιβάτες την ημέρα. Θα έχει μήκος 4 χλμ. ενώ θα κατασκευαστούν τρεις νέοι σταθμοί. Η δημοπράτηση της επέκτασης αναμένεται στις αρχές του 2012.
Γραμμή 4
Η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό μπαίνει σιγά σιγά σε προτεραιότητα. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η γραμμή θα ξεκινά τελικά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό και μέσω Γαλατσίου, Κυψέλης, Εξαρχείων, κέντρου και λεωφόρου Κηφισίας θα καταλήγει στο Μαρούσι, ενώ μελλοντικά προβλέπεται επέκταση προς τη Λυκόβρυση.  Αυτό το μήνα οριστικοποιήθηκε και η κατασκευή ενός κλάδου της γραμμής από τον Ευαγγελισμό προς τον Υμηττό ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του Παγκρατίου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και του Υμηττού. Το συνολικό μήκος της γραμμής 4 θα είναι 21 χλμ. ενώ θα αποτελείται από 21 σταθμούς. Η χρηματοδότηση για το σύνολο του έργου δεν έχει εξασφαλιστεί, γι’ αυτό και θα κατασκευαστεί κατά τμήματα. Στα μέσα του 2012 αναμένεται ο διαγωνισμός για το πρώτο κομμάτι από Περισσό προς Ευαγγελισμό, μήκους 10 χιλιομέτρων με 10 σταθμούς και 1 αμαξοστάσιο και κόστος περίπου 1 δις ευρώ.
Χάρτης της γραμμής 4 του Μετρό (κλικ για μεγέθυνση). Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Πηγές: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., kathimerini.gr, euro2day.gr, enet.gr


7 Comments

  1. Οι δηλώσεις περί καθυστερήσεων λειτουργίας των σταθμών Δυτικά (Χαϊδάρι – Περιστέρι) και αλλού λόγω εμπλοκής με τη SIEMENS δεν αφορά τους κατοίκους των περιοχών και γενικά τους πολίτες.
    Οι σταθμοί ήταν να παραδοθούν το 2008, τώρα έχουμε Μάιο του 2011 και κανείς υπεύθυνα δεν μπορεί να βεβαιώσει πότε θα λειτουργήσουν.
    Πληρώνουμε 40% αυξημένα εισιτήρια και δεν τα ¨φάγαμε μαζί” με κανέναν… Δεν μας αφορούν τα παιχνίδια… εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν οι σταθμοί και να επεκταθεί το ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ

    • Δεν υπάρχει κάποια τέτοια δήλωση στο παραπάνω κείμενο. Απλά καταγράφεται το τι πραγματικά συμβαίνει. Κάθε πολίτης που θέλει να λέγεται “ενεργός πολίτης” πιστεύω πως οφείλει να ακολουθεί την επικαιρότητα ώστε να γνωρίζει που βρίσκονται οι ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

  2. δεν μπορεί να φτιαχτεί ένας σταθμός που να εξηπηρετεί την καλλιθέα προς συγκρού και ποσειδώνος?

  3. Για την επέκταση προς Γουδί-Ζωγράφου δεν είχαμε κάποια εξέλιξη; Από ότι καταλαβαίνω είναι το τελευταίο που τους απασχολεί.

    • Σύμφωνα με τις πηγές που μπορείς να δεις παραπάνω, προτεραιότητα φαίνεται πως έχει το τμήμα Περισσός – Ευαγγελισμός της γραμμής 4.

      • Ευχαριστώ για την απάντηση.

        Κρίμα πάντως γιατί μία επέκταση προς Καισαριανή, Ιλίσια, Γουδί και Ζωγράφου θα είχε πολύ παραπάνω κίνηση τουλάχιστον από την γραμμή Ευαγγελισμός-Υμηττός. Υπάρχουν εκεί πάρα πολλές σχολές και νοσοκομεία. Επίσης εκεί μένουν πολλοί φοιτητές που είναι πολύ συχνοί χρήστες των ΜΜΜ. Τώρα σε σχέση με το Περισσός-Ευαγγελισμός δεν ξέρω.

Comments are closed.