Συγχωνεύτηκαν οι εταιρίες αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας

Το αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ, πλέον ΣΤΑΣΥ, στο Θησείο /AP
Το αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ, πλέον ΣΤΑΣΥ, στο Θησείο /AP

Πραγματικότητα γίνεται η δημιουργία των δύο νέων εταιριών αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των πράξεων συγχώνευσης. Οι δύο νέες εταιρίες που δημιουργούνται, η Ο.ΣΥ. για τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ και η ΣΤΑ.ΣΥ. για το Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το Τραμ είναι θυγατρικές του ΟΑΣΑ που αποτελεί και τον μοναδικό τους μέτοχο.

Οι νέες εταιρίες θα είναι απαλλαγμένες από τα χρέη των προκατόχων τους ενώ το δημόσιο θα χρηματοδοτεί μόνο το 40% του λειτουργικού τους ελλείμματος. Οι προηγούμενες οφειλές τους προς το δημόσιο, τον ΟΑΣΑ, το ΙΚΑ και άλλα ταμεία φτάνουν συνολικά σε ύψος τα  2.8 δισ. ευρώ τα οποία θα περάσουν στον κρατικό προϋπολογισμό και θα αποπληρωθούν σταδιακά έως το 2018.

Οι δύο νέες εταιρίες

Η Αττικό Μετρό Εταιρία Λειτουργίας Α.Ε. (ΑΜΕΛ) απορροφάει την Τραμ A.E. και την ΗΣΑΠ Α.Ε. και μετονομάζεται σε Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ.). Το μετοχικό κεφάλαιο της ΣΤΑΣΥ είναι 1,2 δισ. ευρώκαι προκύπτει από τη συγχώνευση κεφαλαίων των εταιριών (ΑΜΕΛ 70 εκατ., ΗΣΑΠ 754 εκατ., Τραμ 376 εκατ.). Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αναλαμβάνει ο συγκοινωνιολόγος κ. Β. Σπυράκος, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Τραμ Α.Ε. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι επίσης οι: Kωνσταντίνος Βασιλειάδης, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, Βασίλειος Δημαρέλος, Πολιτικός Μηχανικός, Χρυσή Μισιούδη, Δικηγόρος, Αντώνιος Πετραλιάς, Οικονομολόγος και Δέσποινα Πολίτου, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος.

Κύριες προκλήσεις για την ΣΤΑΣΥ θα είναι ο εναρμονισμός της λειτουργίας και των τριών γραμμών του Μετρό, η ολοκλήρωση των έργων της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) και η πιθανολογούμενη επέκτασή της, η λειτουργία των επεκτάσεων των γραμμών 2 & 3, και η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου πιθανότατα μέσα στο 2012.

Επίσης, η Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων Α.Ε. (ΕΘΕΛ) απορροφάει την ΗΛΠΑΠ Α.Ε. (Τρόλεϊ) και μετονομάζεται σε Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (Ο.ΣΥ.). Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 1,4 δισ. ευρώ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αναλαμβάνει ο κ. Κ. Καραγιαννόπουλος, μέχρι σήμερα πρόεδρος της ΕΘΕΛ.

Κύριο στόχος της εταιρίας θα είναι ο οικονομικός αλλά και λειτουργικός εξορθολογισμός της λειτουργίας των λεωφορείων και η εφαρμογή του συστήματος τηλεματικής που θα παρέχει καλύτερη πληροφόρηση στο επιβατικό κοινό και θα επιτρέπει την πιο αποτελεσματική διαχείριση του λεωφορειακού δικτύου.

Πηγή: in.gr

3 Comments

  1. “Οι δύο νέες εταιρίες που δημιουργούνται, η Ο.ΣΥ. για τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ και η ? για το Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και η ΣΤΑ.ΣΥ. ”

    ΟΛΟ ΛΑΘΑΚΙΑ ΜΟΥ ΕΙΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ…ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ…ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ …ΚΡΙΜΑΑΑΑΑ…ΧΑΧΑΧΧΑ…ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΕΤΣΙ?ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!

Comments are closed.