Πρόοδος επεκτάσεων μετρό: Ιούλιος 2011

Τελευταία ενημέρωση: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Αύγουστος 2011

Χωρίς σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τις επεκτάσεις του Μετρό κύλησε ο Ιούλιος, κάτι που μάλλον οφείλεται στο γενικότερο πολιτικό και οικονομικό κλίμα. Το πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συμβάσεις τις Siemens, που καθυστερούν τις επεκτάσεις προς Περιστέρι, Ελληνικό και Χαϊδάρι, προς το παρόν δεν έχει λύσει το πρόβλημα, αφού η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ζητάει διακομματική συναίνεση μέσω της Βουλής για να προχωρήσει στην υπογραφή τους. Η άρνηση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στην υπογραφή των συμβάσεων της Siemens είναι πιθανό να καθυστερήσει και άλλο την ολοκλήρωση των έργων.

Οι επίσημες εκτιμήσεις, όπως παρουσιάζονται σε εσωτερικό έγγραφο της νέας εταιρίας ΣΤΑ.ΣΥ. (λειτουργία Μετρό – ΗΣΑΠ – Τραμ), είναι πως οι επεκτάσεις προς Περιστέρι, Ελληνικό και Χαϊδάρι θα βρίσκονται σε λειτουργία έως τον Ιούλιο του 2012, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη ότι για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και των δοκιμών των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης απαιτούνται 6 – 12 μήνες. Πιο αναλυτικά:

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ελληνικό:

Πρόοδος της επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, σταθμός Άλιμος, Ιούνιος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος της επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, σταθμός Άλιμος, Ιούνιος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξης των αρχαιολογικών ανασκαφών στους σταθμούς Αργυρούπολης και Αλίμου.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση και η απόδοση στους ιδιοκτήτες των χώρων οι οποίοι προσωρινά ήταν μέρος των εργοταξίων του Μετρό.

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ανθούπολη:
Πρόοδος επέκτασης προς Ανθούπολη, Ιούλιος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης προς Ανθούπολη, Ιούλιος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, καθώς επίσης και η εγκατάσταση συστημάτων έλξης και βοηθητικής ισχύος.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση των οπτικών ινών και του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας των δύο σταθμών.

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι):
Πρόοδος επέκτασης προς Αγία Μαρίνα, Ιούλιος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης προς Αγία Μαρίνα, Ιούλιος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Σύντομα ολοκληρώνεται η τοποθέτηση γρανιτών στον περιβάλλοντα χώρο του Σταθμού.
  • Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η κατασκευή των πεζοδρομίων στις οδούς Κρήνης και Αγ. Μαρίνας.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά:

 

Μετά τις ενστάσεις που κατέθεσαν τρεις από τις πέντε κοινοπραξίες που έλαβαν μέρος στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, το λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη. Η διαδικασία των προσφυγών αναμένεται να καθυστερήσει την εξέλιξη του διαγωνισμού έως και ένα χρόνο. Περισσότερα: Πρόοδος επεκτάσεων μετρό: Ιούνιος 2011

 

Γραμμή 4 του Μετρό:

 

Σύμφωνα με δήλωση του πρώην υπουργού Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα, η δημοπράτηση του έργου της κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό (για το τμήμα Αλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός) αναμένεται σε περίπου 1 χρόνο από σήμερα. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ (δεν έχει εξασφαλιστεί) ενώ θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 200.000 επιβάτες.

 

 

 

Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter