Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Αύγουστος 2011

Τελευταία ενημέρωση: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Σεπτέμβριος 2011


Μήνας διακοπών ο Αύγουστος και έτσι όλες οι σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τις επεκτάσεις του Μετρό αναμένονται το Σεπτέμβριο. Εδώ και 20 μήνες, επτά σταθμοί του Μετρό είναι σχεδόν έτοιμοι να λειτουργήσουν. Δύο στην επέκταση προς Περιστέρι (Περιστέρι, Ανθούπολη), τέσσερις στην επέκταση προς Ελληνικό (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό) και ένας στην επέκταση προς Χαϊδάρι (Αγία Μαρίνα). Η εμπλοκή όμως που σημειώθηκε λόγω της Siemens, η οποία έχει αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης έχει καθυστερήσει μέχρι και σήμερα την παράδοση των επεκτάσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ναυτεμπορική, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρόκειται να δώσει το πράσινο φως στην Αττικό Μετρό το Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να υπογράψει τη σύμβαση της Siemens και να προχωρήσουν οι εργασίες. Από τη στιγμή της υπογραφής, απαιτούνται τουλάχιστον 6 έως 12 μήνες για να τεθούν σε λειτουργία οι επεκτάσεις, ενώ η ΣΤΑ.ΣΥ. υπολογίζει πως αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2012. Με τις νέες επκτάσεις θα μετακινούνται καθημερινά με το Μετρό 100.000 επιπλέον επιβάτες.

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ελληνικό:

Πρόοδος της επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό,  Αύγουστος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος της επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Αύγουστος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Η πρόοδος κατασκευής στο σύνολο του έργου ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό 93%.
  • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες δενδροφύτευσης σε όλα τα εργοτάξια της επέκτασης.

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ανθούπολη:
Πρόοδος επέκτασης προς Ανθούπολη, σταθμός Ανθούπολη, Αύγουστος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης προς Ανθούπολη, σταθμός Ανθούπολη, Αύγουστος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σύνδεσης των σταθμών με τις παροχές νερού της ΕΥΔΑΠ.
  • Σε εξέλιξη η εγκατάσταση των συστημάτων παροχής ισχύος έλξης και παροχής βοηθητικής ισχύος.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Χαϊδάρι:
Πρόοδος επέκτασης προς Χαϊδάρι, Αύγουστος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης προς Χαϊδάρι, Αύγουστος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Η πρόοδος κατασκευής της επέκτασης φθάνει σήμερα το 95%.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης των πεζοδρομίων της Ιεράς Οδού στο ύψος της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου.

Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά:

 

Το Φεβρουάριο του 2012  αναμένεται να εκδικαστούν οι προσφυγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει τρεις από τις συνολικά πέντε κοινοπραξίες που έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επέκταση. Οι δύο από αυτές είχαν απορριφθεί καθώς η επιτροπή έκρινε πως δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την άρτια κατασκευή του έργου ενώ ένσταση κατέθεσε και μία κοινοπραξία που πέρασε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Το έργο, προϋπολογισμού 515.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χιλιομέτρων και έξι σταθμών στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

 

Γραμμή 4 του Μετρό:

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για την κατασκευή της νέα γραμμής 4 του Μετρό (U). Στόχος του υπουργείου Υποδομών και της Αττικό Μετρό είναι στα τέλη του 2012να δημοπρατήσει το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4, το οποίο ξεκινάει από το Αλσος Βεΐκου και καταλήγει στο σταθμό Ευαγγελισμό, καλύπτοντας μια απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει υπόγειο αμαξοστάσιο μετρό στο Γαλάτσι και σύγχρονο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, ανάλογο σταθμό έχει σήμερα το μετρό μόνον ένα, στο σταθμό Σύνταγμα. Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός της γραμμής 4 θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 200.000 επιβάτες.

 

Επέκταση γραμμής 2 από Ανθούπολη προς Ίλιον:

 

Στην φάση της μελέτης βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από Ανθούπολη προς το Ίλιον. Το μήκος της επέκτασης θα είναι 3,5 χιλιόμετρα, θα περιλαμβάνει 3 νέους σταθμούς, ενώ ο προϋπολογισμός της αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η ειδική γεωφυσική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό να οριστικοποιηθεί η χάραξη της επέκτασης του μετρό, αποφεύγοντας να περάσει από τα παλαιά λιγνιτωρυχεία της Ανθούπολης. Το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων υπολογίζει ότι το έργο θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2013.

 

Σχέδιο Ανάπτυξης Γραμμών Μετρό, Σεπτέμβριος 2011. ΠΗΓΗ: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (κλικ για μεγέθυνση)
Σχέδιο Ανάπτυξης Γραμμών Μετρό, Σεπτέμβριος 2011. ΠΗΓΗ: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (κλικ για μεγέθυνση)

 

Δείτε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων μετρό: Ιούλιος 2011

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε., Ναυτεμπορική, ΣΚΑΪ

Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter

5 Comments

  1. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του σταθμού ΑΝθούπολη, στο επιβατικό κοινό?
    Για πότε ορίζουν να τον ανοίξουν?

    • Όπως γράφω ήδη, για να ανοίξουν οι σταθμοί πρέπει πρώτα να υπογραφεί η σύμβαση της Siemens και να γίνει η εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι 100% πολιτικό/

Comments are closed.