Η Αθήνα στο Google Transit!

Τη συμμετοχή της Αθήνας στην υπηρεσία Google Transit της Google ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ. Η ανακοίνωση είχε προγραμματιστεί  να λάβει χώρα σε κοινή συνέντευξη τύπου του Οργανισμού με την Google για τις 21 Σεπτεμβρίου η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω των συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων.

To Google Transit, είναι μία δωρεάν υπηρεσία της Google που επιτρέπει στον χρήστη να προγραμματίσει τη διαδρομή του από ένα σημείο της πόλης σε ένα άλλο, λαμβάνοντας οδηγίες για μετακίνηση οδικώς, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και με τα πόδια. Σκοπός της συνεργασία της Google με τον ΟΑΣΑ είναι παροχή έγκυρων πληροφοριών για τα Αστικά Μέσα και η διευκόλυνση του επιβατικού κοινού στον προγραμματισμό των καθημερινών του μετακινήσεων με αυτά. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη από οποιονδήποτε υπολογιστή, smartphone, netbook, tablet, με σύνδεση στο internet.

Ήδη 471 πόλεις σε όλο τον κόσμο είναι μέλη του δικτύου του Google Transit με την Αθήνα να συμπεριλαμβάνεται εδώ και λίγες ημέρες.

Ο χρήστης – επιβάτης μπορεί να χρησιμοποιεί την εφαρμογή και μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.oasa.gr), απλά συμπληρώνοντας τις τοποθεσίες αναχώρησης – άφιξης ή και την ημερομηνία-ώρα μετακίνησης. Η εφαρμογή αυτομάτως υπολογίζει και παρουσιάζει τους βέλτιστους συνδυασμούς χρήσης Αστικών Μέσων Μεταφοράς.

Οδηγίες για μετακίνηση οδικώς - Google Transit
Οδηγίες για μετακίνηση οδικώς – Google Transit
Οδηγίες για μετακίνηση με Μέσα Μεταφοράς - Google Transit
Οδηγίες για μετακίνηση με Μέσα Μεταφοράς – Google Transit

Ο χρήστης μπορεί να επιλέγει την ιδανικότερη διαδρομή γι αυτόν, έχοντας πάντα εικόνα χρονικής διάρκειας μετακίνησης με το κάθε Μέσο, απόστασης και διάρκειας περπατήματος προς κάποια στάση ή σταθμό καθώς και εικόνα συνολικού χρόνου μετακίνησης προς τον επιλεγμένο προορισμό. Μπορεί ακόμα να επιλέξει στάσεις  λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό, τραμ, προαστιακού και να ενημερωθεί για τα διερχόμενα οχήματα – συρμούς.

Οδηγίες για μετακίνηση με τα πόδια - Google Transit
Οδηγίες για μετακίνηση με τα πόδια – Google Transit

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, το Google Transit δεν δημιούργησε κανένα επιπρόσθετο κόστος στον Οργανισμό, καθώς αναπτύχθηκε εντελώς δωρεάν με τη συνεργασία των τμημάτων Πληροφορικής & Δρομολόγησης του ΟΑΣΑ και τους μηχανικούς της Google.

 

Πηγές: ΟΑΣΑ, εικόνες: Google Transit

Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής

8 Comments

  1. Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, δεν ζήτησε ο ΟΑΣΑ τη συνεργασία της Google αλλά το αντίθετο. Η υπηρεσία είναι της Google, όχι του ΟΑΣΑ. Οπότε δεν τίθεται θέμα “προτίμησης”.
    Τη γνώμη μου για το youdrive την έχω γράψει εδώ: https://athenstransport.com/2011/09/07/google-oasa/#comment-345 Πολλή καλή η ιδέα για τη σύγκριση. Ίσως κάνω ένα post τις επόμενες μέρες…

  2. Αυτό είναι αλήθεια! Έχει γίνει σύγκριση με το http://www.youdrive.gr? Γιατί προτιμήθηκε το Google Transit όταν υπάρχει ελληνική εταιρεία που έχει ήδη παρόμοιο λογισμικό? (Εγώ πάντως τα έτρεξα και τα δυο για τις ίδιες διευθύνσεις και βλέπω ότι όντως κάνουν την ίδια δουλειά.)

    • Το Youdrive όμως δε σου εμφανίζει στο χάρτη την πορεία της κάθε γραμμής ούτε μπορείς να διαλέξεις μεμονομένες στάσεις και να δεις ποια λεωφορεία περνάνε (και νομίζω πριν κάποιο καιρό δεν ζήταγε να στείλεις sms για να πάρεις τα αποτελέσματα; Ευτυχώς τώρα δεν ζητάει πλέον)

  3. Αν δεν κάνω λάθος, την ίδια δουλειά έκανε (και κάνει!) το http://www.youdrive.gr, που με είχε εξυπηρετήσει αρκετές φορές όταν έψαχνα τρόπους να μετακινηθώ με ΜΜΜ σε περιοχές της Αττικής που δεν γνώριζα.

    Σε κάθε περίπτωση είναι ένα βήμα μπροστά για τον ΟΑΣΑ, και ελπίζουμε να συνοδευτεί και από άλλες χρήσιμες υπηρεσίες (π.χ. ενημέρωση του επιβατικού κοινού στις στάσεις των λεωφορείων για την ώρα άφιξης κάθε λεωφορείου).

Comments are closed.