Έρχονται οι μπάρες στο Μετρό και το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο

Πύλες εισόδου επιβατών σε σταθμό Μετρό των Βρυξελλών
Πύλες εισόδου επιβατών σε σταθμό Μετρό των Βρυξελλών

Προχωράνε οι διαγωνισμοί του ΟΑΣΑ για το νέο αυτοματοποιημένο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου το οποίο περιλαμβάνει αντικατάσταση των χάρτινων εισιτηρίων με ηλεκτρονικές κάρτες και τοποθέτηση πυλών εισόδου – εξόδου επιβατών στο Μετρό.

Οι έξι εταιρίες / σχήματα εταιριών που συμμετέχουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι οι εξής:

  1. IΝΤRACOM IT SERVICES – INTRASOFT INTERNATIONAL – INTRACOM TELECOM – Intrakat
  2. INDRA SISTEMAS
  3. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – LG CNS
  4. ATESE S.A.
  5. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-  UNI SYSTEMS
  6. ERICSSON HELLAS
Με τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την τοποθέτηση των πυλών εισόδου επιβατών ο ΟΑΣΑ εκτιμά ότι θα μπει τέλος στα φαινόμενα λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μεταφοράς που προκαλούν οικονομική αιμορραγία στον οργανισμό. Υπολογίζεται ότι περίπου 33,7 εκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως λόγω της μη ακύρωσης εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επιβατών που δεν πληρώνουν κυμαίνεται από 6 – 7 % σε Μετρό και Τραμ, 10% στον ΗΣΑΠ, 17,5% στα Τρόλεϊ μέχρι και 40% στα Λεωφορεία.

 

Τα νέα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς θα κυκλοφορούν σε 3 τύπους:

 

  • Πολλαπλό εισιτήριο (ηλεκτρονική κάρτα μνήμης): Πρόκειται για έξυπνη κάρτα (με μαγνητική ταινία) στην οποία θα αποθηκεύεται συγκεκριμένος αριθμός μετακινήσεων. Θα αφορά κυρίως περιστασιακούς χρήστες των μέσων μεταφοράς και θα “γεμίζει” από σημεία πώλησης εισιτηρίων.
  • Έξυπνη Κάρτα: Η κάρτα θα αντικαταστήσει τις σημερινές μηνιαίες και ετήσιες κάρτες. Μπορεί να κυκλοφορήσει σε διάφορους τύπους, όπως απεριορίστων διαδρομών ή μεγάλης διάρκειας και θα απευθύνεται σε σταθερούς χρήστες των Μέσων Μεταφοράς.
  • Για όσους χρησιμοποιούν τα Μέσα Μεταφοράς σποραδικά θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου με την αποστολή γραπτού μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής e-banking.
Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.  Γ. Μαγκριώτης,«Με το νέο σύστημα, πέραν των σημαντικών δυνατοτήτων που παρέχονται για διαμόρφωση συνδυασμένης, ευέλικτης και αποδοτικής τιμολογιακής πολιτικής με σύνθετα και ελκυστικά προϊόντα για τον επιβάτη, προβλέπεται και η εγκατάσταση σταθερών πυλών εισόδου-εξόδου των επιβατών με ανοιγόμενες θύρες στους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου», και προσθέτει πως «ανάλογο σύστημα εξ αποστάσεως αναγνώρισης-επικύρωσης του εισιτηρίου προβλέπεται να εγκατασταθεί και στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, με στόχο τον εύκολο εντοπισμό και την αποτροπή επιβίβασης ατόμων που δεν έχουν στην κατοχή τους νόμιμο κόμιστρο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης».

 

Οι εταιρείες πρόκειται να καταθέσουν τις οικονομικές τους προτάσεις στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 94 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΑΣΑ, που είναι ο φορέας ανάθεσης του έργου, θα συμμετάσχει στην υλοποίησή του με ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

 

Πηγές: euro2day.gr, Ναυτεμπορική, η φωτογραφία είναι του χρήστη Daniel Sparing του flickr και διανέμεται με την άδεια (CC BY-NC-SA 2.0)

 

Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής

3 Comments

  1. Προσωπικά έχω χάσει μαθήματα επειδή αποφάσισαν να κάνουν απεργίες στην μέση των εξεταστικών. Και φυσικά, ούτε μια αποζημίωση για όσους είχαν κάρτα. Την αξίζουν την λαθρεπιβίβαση και με το παραπάνω.

  2. Ας δουλέψουν πρώτα τα ΜΜΜ σωστά και μετά ας ασχοληθούν και με τους λαθρεπιβάτες! Βγάζουμε μηνιαία κάρτα και μετά αναγκαζόμαστε να δίνουμε και το μισό μισθό μας στα ΤΑΞΙ με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!

  3. Στη Σμύρνη που έχουν μια μόνο γραμμή μετρό με 10 σταθμούς έχουν αυτό το σύστημα με τις μπάρες, που είχα δει και στη Μ. Βρετανία. Με έναν άνθρωπο που εκτελούσε χρέη ελεγκτή μπροστά από τις μπάρες (μην τυχόν και περάσει κανένας από πάνω) και ταυτόχρονα έβγαζε και εισιτήρια έχουν λύσει το πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης και με χαμηλό μάλιστα κόστος.

    Εδώ θέλουμε ολόκληρο στρατό από ελεγκτές, έναν ακόμα από ανθρώπους στα γκισέ και πάλι δεν βγάζουν άκρη με τους λαθρεπιβάτες…

Comments are closed.