Τέλος στα έργα του ΗΣΑΠ, κανονική λειτουργία από τις 12 Δεκεμβρίου

Ολοκληρώνονται μετά από τρία χρόνια γεμάτα προβλήματα, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία οι εργασίες στον ΗΣΑΠ. Από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, η μετακίνηση θα διεξάγεται απρόσκοπτα από Πειραιά έως Κηφισιά, χωρίς αλλαγές συρμών, με στάσεις σε όλους τους σταθμούς και με αναμενόμενη (μάλλον μικρή) αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων αλλά και της ταχύτητας των συρμών.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες, το τμήμα Ομόνοια – Ταύρος θα παραμείνει κλειστό από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Η μετακίνηση θα είναι εφικτή με τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές, καθώς και με την ειδική λεωφορειακή γραμμή 011 (EXPRESS).

Οι εργασίες, που ξεκίνησαν στις αρχές του 2009, είχαν ως σκοπό την αντικατάστασης  της υποδομής-επιδομής της γραμμής σε όλο το μήκος της και την ενίσχυση της σήραγγας στο τμήμα Ομόνοια – Μοναστηράκι. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε το Μάρτιο του 2008 (παρότι είχε ενταχθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς του 2004), με κόστος 109 εκατ. ευρώ και ανάδοχο την εταιρία Άκτωρ. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί σε 75 εβδομάδες (περίπου 1,5 χρόνο) από την έναρξη των εργασιών, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2010.

Ωστόσο, καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ευρημάτωνμηνύσεων από δωδεκαθεϊστές, και άλλων αδιευκρίνιστων αιτιών, κατέστησαν την πρόοδο του έργου εξαιρετικά αργή. Παράλληλα, η αύξηση του θορύβου από τη διέλευση συρμών που παρατηρήθηκε μετά την αντικατάστασή της υποδομής (αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι με τη νέα υποδομή θα επέλθει μείωση τους θορύβου) ανάγκασε τον ΗΣΑΠ να ζητήσει νέες εργασίες προκειμένου να τοποθετηθούν ηχοαποροφητικές πλάκες κατά μήκος της γραμμής αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος των έργων.

 Τα μελλοντικά έργα
Όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα του ΗΣΑΠ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα:
  • Η υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς και η κατασκευή του σταθμού Καμίνια. Το τμήμα αυτό είναι και το μοναδικό όπου δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες για την αντικατάσταση της υποδομής. Το έργο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς του ΗΣΑΠ και την κατασκευή του νέου σταθμού Καμίνια στο ύψος του εργοστασίου ‘Κεράνης’. Οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν ήδη εγκριθεί ενώ αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης και τη δημοπράτηση του έργου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.  Αν και σύμφωνα με παλαιότερες εξαγγελίες η υπογειοποίηση θα είχε ολοκληρωθεί μέσα στο 2011, η ολοκλήρωσή του τώρα προβλέπεται μέχρι τέλος του 2015, εφ’ όσον εξασφαλισθεί σχετική χρηματοδότηση.
  • Η κατασκευή των 3 νέων σταθμών Ψαλίδι, Ιλισός και Καμίνια. Καμία πρόοδος ως προς την κατασκευή των σταθμών Ψαλίδι και Ιλισός (ο πρώτος ανάμεσα σε Ηράκλειο – Ειρήνη, ο δεύτερος ανάμεσα σε Μοσχάτο – Καλλιθέα). Ο σταθμός Καμίνια (στο τμήμα Φάληρο – Πειραιάς) αναμένεται να κατασκευαστεί ταυτόχρονα με την υπογειοποίηση του τμήματος αυτού. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο πρώτοι σταθμοί έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2010, ενώ ο δεύτερος έως τον Απρίλιο του 2011.
  • Η επέκταση του ΗΣΑΠ προς την Εθνική Οδό και Άγιο Στέφανο και η κατασκευή 6 νέων σταθμών. Η επέκταση της γραμμής 1 του Μετρό προς την βόρεια Αττική δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της Αττικό Μετρό Α.Ε. (Η Αττικό Μετρό αναλαμβάνει πλέον τα μελλοντικά έργα σε ΗΣΑΠ και Τραμ). Προτεραιότητα θα δοθεί στην επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά, και την κατασκευή της γραμμής 4.
  • Τέλος, με την ολοκλήρωση των έργων την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η λειτουργία του συστήματος τηλεματικής στους σταθμούς του ΗΣΑΠ. Οι πίνακες έχουν τοποθετηθεί εδώ και ένα χρόνο στις αποβάθρες αλλά παραμένουν μέχρι και σήμερα εκτός λειτουργίας.
Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.

7 Comments

  1. Πάντως και εχθές Κηφισιά – Πειραιάς, Πειραιάς – Κηφισιά και σήμερα το πρωί Κηφισιά – Πειραιάς ακριβώς 54 λεπτά. Οι άνθρωποι είναι καραγκιόζηδες! Τόσα χρήματα (αν θυμάμαι καλά το κόστος ανερχόταν πάνω από 150 εκ. ευρώ) τόσος χρόνος και η ταλαιπωρία μας όλα αυτά τα χρόνια για να κάνει τον ίδιο χρόνο, πιο αραιά δρομολόγια και περισσότερο θόρυβο. Και μας δουλεύουν και στα μούτρα μας ότι η γραμμή είναι πλέον απευθείας και να είμαστε ευχαριστημένοι.

    • ετσι και αλλιως, οι προσδοκιες ηταν μικρες για βελτιωση του ησαπ 3 χρονια πριν που ξεκινησαν τα εργα. ποιος μπορουσε ομως να φανταστει οτι ενα τετοιο εργο θα απαξιωνοταν πριν καν ολοκληρωθει?!
      δυστυχως η κατασταση στον ησαπ (οπως και σε αλλα ΜΜΜ) ειναι αποκαρδιωτικη. εφεδριες, μειωση προσωπικου (προχθες το βραδυ στον αγ.νικολαο σε καμια αποβαθρα δεν υπηρχε ανοικτο ταμειο για αγορα εισιτηριων) και δρομολογιων, ελλειψη συντηρησης των συρμων κτλ.
      ποση αλλη απαξιωση αντεχει αυτος ο ησαπ?
      για μενα χρεος ειναι πια η διατηρηση του δημοσιου χαρακτηρα του με συνεχεις αγωνες του προσωπικου και των επιβατων του

  2. Πόση αναμένεται να είναι η χρονική διάρκεια της διαδρομής, καθ όλο το μήκος της Γραμμής Πειραιά – Κηφισιά?

Comments are closed.