Εντοπίστηκε εμπρηστικός μηχανισμός σε βαγόνι του Μετρό στο σταθμό Αιγάλεω

 Ενημέρωση 1/3: Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον εμπρηστικό μηχανισμό. Ήταν τοποθετημένος μέσα στην πράσινη χάρτινη σακούλα που εικονίζεται

Ενημέρωση 27/2: Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Αντάρτικο Πόλεων» ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα επίθεσης στο Μετρό με τηλεφώνημά της στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ΣΚΑΪ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από την αποτυχημένη απόπειρα το περασμένο Σάββατο δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

———————————————————————————

Βόμβα εντοπίστηκε σε βαγόνι του Μετρό που ήταν σταθμευμένο στο σταθμό Αιγάλεω. Ο εμπρηστικός μηχανισμός βρισκόταν στο τελευταίο βαγόνι του συρμού που θα ξεκινούσε σε λίγη ώρα με κατεύθυνσης το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

O εμπρηστικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος μέσα σε μία χάρτινη τσάντα, αποτελείτο από ένα τετραλιτρο μπιτόνι βενζίνης, ρολόι  και ηλεκτρική σύνδεση κι ήταν προγραμματισμένη  να εκραγεί όταν ο συρμός ήταν σε κίνηση. Το μηχανισμό ανακάλυψε μηχανοδηγός, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου ελέγχου του συρμού λίγο πριν αναχωρήσει από τον σταθμό. Ο συρμός του μετρό εισήλθε στο σταθμό Αιγάλεω στις 17:18.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tanea.gr, ο εμπρηστικός μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος αλλά δεν εξερράγη, πιθανώς λόγω προβλήματος στην συνδεσμολογία του.

Πέρα από την εξέταση του εμπρηστικού μηχανισμού, σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή στις έρευνες των εικόνων από το κλειστό σύστημα τηλεόρασης των σταθμών του Μετρό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το άτομο που άφησε το μηχανισμό αποβιβάστηκε στον τερματικό σταθμό Αιγάλεω, ή 1-2 σταθμούς νωρίτερα, ενώ εικόνες του -μεταφέροντας το μηχανισμό- πρέπει να υπάρχουν και από το σταθμό εισόδου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που σημειώνεται απόπειρα εμπρηστικής επίθεσης σε συρμό του Μετρό της Αθήνας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Το Νοέμβριο του 2009, εμπρηστικός μηχανισμός είχε βρεθεί στη σήραγγα του Μετρό, μεταξύ των σταθμών Αμπελόκηποι και Πανόρμου. Το Μάρτιο του ίδιου έτους εμπρηστική επίθεση στο σταθμό Κηφισιά του ΗΣΑΠ κατέστρεψε ολοσχερώς 6 βαγόνια. Η ευθύνη της επίθεσης είχε αποδοθεί τότε στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»

Η Αστυνομία, με ανακοίνωσή της, καλεί όποιον από τους επιβάτες του Μετρό αντελήφθη οτιδήποτε να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 170, 1014 και 1964 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Δείτε επίσης: Τα μέτρα ασφαλείας στο Μετρό

Πηγές: tovima.gr, skai.gr, tanea.gr, astynomia.gr, skai.gr, η φωτογραφία είναι του χρήστη Vounisios του flickr.com

1 Comment

  1. που είναι εκείνες οι εποχές που όλοι νιώθαμε έλληνες και υπερήφανοι γι αυτό το κόσμημα που λέγεται μετρό. . τώρα αν αρχίσαμε και τις επιθέσεις εκεί πάει το χασαμε το παιχνίδι . . .

Comments are closed.