Προχωρούν οι διαγωνισμοί για το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο και την Τηλεματική

Συνεχίζονται, αν και με αργούς ρυθμούς οι δύο διαγωνισμοί για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την τηλεματική στα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας. Πρόκειται το έργα ΣΔΙΤ για το Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου του ΟΑΣΑ και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης Επιβατών και Διαχείρισης Στόλου της ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ – ΗΛΠΑΠ).

Η αργή εξέλιξη των διαγωνισμών οφείλεται σε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποψήφιοι ανάδοχοι κατά των αποφάσεων προεπιλογής των υποψηφίων. Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις και έτσι οι διαγωνισμοί μπορούν να προχωρήσουν.

Όσον αφορά το έργο του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου, ο ΟΑΣΑ φιλοδοξεί η σύμβαση να έχει υπογραφεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 94 εκατ. ευρώ, με τον ΟΑΣΑ να συμμετέχει στην χρηματοδότηση με το ποσό των 35 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η διάρκεια του έργου για τον ανάδοχο θα είναι τα 12 έτη.

Οι έξι εταιρίες / σχήματα εταιριών που συμμετέχουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι οι εξής:

  1. IΝΤRACOM IT SERVICES – INTRASOFT INTERNATIONAL – INTRACOM TELECOM – Intrakat
  2. INDRA SISTEMAS
  3. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – LG CNS
  4. ATESE S.A.
  5. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-  UNI SYSTEMS
  6. ERICSSON HELLAS
Ο διαγωνισμός για το Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου του ΟΑΣΑ προβλέπει την κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου και τη δημιουργία 3 νέων τύπων εισιτηρίου: Πολλαπλό εισιτήριο με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, έξυπνη κάρτα που θα αντικαταστήσει τις σημερινές μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, και δυνατότητα πληρωμής για διαδρομή με αποστολή SMS. Διαβάστε περισσότερα.

 

Επίσης, θα τοποθετηθούν μπάρες σε όλους τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς με σκοπό την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης.

Όσον αφορά το έργο της Τηλεματικής, το κόστος του έργου αναμένεται να φτάσει τα 52 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει τη λειτουργία του για διάστημα 12 ετών.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν οι εξής 6 εταιρίες / κοινοπραξίες:

  1. Intracom IT Services – Intracom Κατασκευές,
  2. Τέρνα Ενεργειακή – Unisystems
  3. Elsag Datamat – Swarco,
  4. G4S Hellas Holding – G4S Telematix,
  5.  Ericsson Hellas, και
  6. ΑΤΕΣΕ.
 Το έργο της τηλεματικής έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος πληροφόρησης για τους επιβάτες μέσω ενός δικτύου 1000 έξυπνων στάσεων αλλά και παροχή πληροφόρησης για  τον ακριβή χρόνο διέλευσης των μέσων μεταφοράς (λεωφορείων και τρόλεϊ) στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

 

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της λειτουργίας του συστήματος, έτσι ώστε να είναι εφικτή οποιαδήποτε παρέμβαση για τη βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών με την εφαρμογή του συστήματος είναι εφικτή η μείωση της αναμονής στις στάσεις και η αναβάθμιση της ελκυστικότητας των αστικών συγκοινωνιών.

 

 

Πηγές: naftemporiki.gr, kathimerini.gr, η φωτογραφία είναι του χρήστη kalleboo του flickr.com και διανέμεται με την άδεια Creative Commons (CC BY 2.0)

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

2 Comments

  1. Υπάρχει κάποια πληροφόρηση σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει να τίθεται σε λειτουργία το νέο αυτό σύστημα;

Comments are closed.