Το τελεφερίκ του Λυκαβηττού

Η θέα από την κορυφή του λόφου
Η θέα από την κορυφή του λόφου


Ο λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί το υψηλότερο σημείο στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες Αθηναίοι και τουρίστες ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην κορυφή του, για να απολαύσουν τη θέα από ύψος 277 μέτρων, να γευματίσουν στο καφέ/εστιατόριο που λειτουργεί εκεί ή να επισκεφθούν το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Αν και η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω μονοπατιού, οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν για την ανάβασή τους το Τελεφερίκ.

Το Τελεφερίκ του Λυκαβηττού εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου του 1965 και ξεκίνησε τη λειτουργία του μία ημέρα αργότερα. Κατασκευάστηκε από τον ΕΟΤ, ενώ από το 2002 η διαχείρισή του Τελεφερίκ και του εστιατορίου που βρίσκεται στον λόφο έχει ανατεθεί σε όμιλο εταιριών εστίασης. Την ίδια χρονιά οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εκγαταστάσεις ανακαινίστηκαν πλήρως, ενώ αντικαταστάθηκαν και τα δύο βαγόνια του Τελεφερίκ με άλλα, ελληνικής κατασκευής.

Η πρώτη διαφήμιση για το Τελεφερίκ. Εφημερίδα «Ελευθερία», 20 Απριλίου 1965
Η πρώτη διαφήμιση για το Τελεφερίκ. Εφημερίδα «Ελευθερία», 20 Απριλίου 1965

 

Η αφετηρία βρίσκεται στο τέρμα της οδού Πλουτάρχου, στην συμβολή της με την Αριστίππου, στο Κολωνάκι. (Κοντινότερος σταθμός Μετρό, ο Ευαγγελισμός). Το Τελεφερίκ λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο από τις 9:00 π.μ. έως τις 1:30 π.μ. Τους χειμερινούς μήνες είναι πιθανή λήξη της λειτουργίας του νωρίτερα. Τα δρομολόγια εκτελούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα ανά 30 λεπτά, αλλά τις ώρες αιχμής η συχνότητα μπορεί να φτάσει τα 10 λεπτά. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 7 ευρώ. (Περιλαμβάνει ανάβαση και κατάβαση, και έκπτωση στο εστιατόριο του Λυκαβηττού).

Το μήκος της γραμμής είναι 210 μέτρα και για το σύνολο της διαδρομής, (εξ ολοκλήρου μέσα σε σήραγγα) απαιτούνται περίπου 3 λεπτά. Τα δύο βαγόνια, χωρητικότητας 34 ατόμων το καθένα, ξεκινούν ταυτόχρονα από τα δύο άκρα της διαδρομής, κινούνται σε μονή τροχιά και διασταυρώνονται στο μέσον της διαδρομής. Κατά μέσο όρο, με το Τελεφερίκ του Λυκαβηττού μεταφέρονται 300.000 επιβάτες ετησίως.

Βαγόνι του Τελεφερίκ
Βαγόνι του Τελεφερίκ

 

Συνοπτικά:

  • Μήκος διαδρομής: 210 μέτρα με κλίση 28°
  • Βαγόνια: 2 χωρητικότητας 34 ατόμων το καθένα
  • Ώρες λειτουργίας: 9:00 π.μ. – 2:30 π.μ.
  • Συχνότητες δρομολογίων: Ανά 30′ (ανά 20′, 15′ ή 10′ τις ώρες αιχμής)
  • Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ (περιλαμβάνει και ανάβαση και κατάβαση)
  • Τηλέφωνο πληροφοριών: 210 7210 701

* Η πρόσβαση στο Θέατρο του Λυκαβηττού είναι εφικτή από το τέρμα του Τελεφερίκ μέσω μονοπατιού που κατέρχεται προς το θέατρο. Έξω από το θέατρο υπάρχει χώρος στάθμευσης σε πλάτωμα. Η ανάβαση μέχρι εκεί με αυτοκίνητο είναι εφικτή από τη βόρεια πλευρά του λόφου (περιοχή Νεάπολης).

Πηγές: Βικιπαίδεια, ΕΤΕΜΑ, Υπερνομαρχία, οι φωτογραφίες είναι του χρήστη greek-dude του flickr και διανέμονται με την άδεια CC BY-NC-SA 2.0, το απόκομμα εφημερίδας είναι από την εφημερίδα «Ελευθερία», 20-4-1965

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*