Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Μάρτιος 2012

Νεότερη ενημέρωση: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Απρίλιος – Μάιος 2012

Χάρτης του δικτύου Μετρό της Αθήνας, Μάρτιος 2012
Χάρτης του δικτύου Μετρό της Αθήνας, Μάρτιος 2012 (κλικ για μεγέθυνση)

 

Δύο πολύ σημαντικές συμβάσεις υπεγράφησαν τον προηγούμενο μήνα: η σύμβαση για το σύστημα σηματοδότησης των νέων επεκτάσεων του Μετρό, και η σύμβαση του κύριου έργου της επέκτασης της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Αττικό Μετρό και της SIEMENS για το σύστημα σηματοδότησης είναι ανοικτός ο δρόμος για την εγκατάστασή του, και την παράδοση των 7 έτοιμων σταθμών στο επιβατικό κοινό από τις αρχές του 2013.

Πρόκειται για τις επεκτάσεις:

  • Προς Ελληνικό: Η επέκταση της γραμμής 2 προς το Ελληνικό περιλαμβάνει 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους Σταθμούς (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό).
  • Προς Περιστέρι: Η επέκταση της γραμμής 2 προς το Περιστέρι περιλαμβάνει 1,5 χλμ. γραμμής και δύο νέους σταθμούς (Περιστέρι, Ανθούπολη).
  • Προς Χαϊδάρι: Η επέκταση της γραμμής 3 προς το Χαϊδάρι περιλαμβάνει 1.5 χλμ. γραμμής με ένα νέο σταθμό (Αγία Μαρίνα).
Σταθμός Αγίας Μαρίνας. Πηγή: Αττικό Μετρό
Σταθμός Αγίας Μαρίνας. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

Η υπογραφή της σύμβασης με τη SIEMENS έχει ως αντικείμενο:

  1. Την μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμή και θέση σε λειτουργία του συστήματος σηματοδότησης για τις παραπάνω επεκτάσεις του Μετρό.
  2. Αναβάθμιση του κεντρικού συστήματος σηματοδότησης στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας.
  3. Εγκατάσταση του σχετικού συστήματος σηματοδότησης επί των 17 νέων συρμών (σειράς ΙΙΙ). Η παράδοση των νέων συρμών έχει ήδη ξεκινήσει.
  4. Αναβάθμιση ορισμένων εγκαταστάσεων στο εν λειτουργία δίκτυο και την παροχή εξοπλισμού εκπαίδευσης και συντήρησης προς την εταιρεία ΣΤΑΣΥ (πρώην ΑΜΕΛ).
  5. Τριετή εγγύηση καλής λειτουργίας, προμήθεια ανταλλακτικών, εργαλείων και εξοπλισμού δοκιμών, εκπαίδευση του προσωπικού, σύνταξη και παράδοση των τευχών τεκμηρίωσης, εγχειριδίων και λειτουργίας και των «ως κατασκευάσθηκαν» σχεδίων, για το σύνολο του αντικειμένου.

 

Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό. Πηγή: Αττικό Μετρό
Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά

«Υπό κατασκευή» βρίσκεται πλέον η επέκταση της γραμμής 3 από το Χαΐδάρι (Αγία Μαρίνα) προς τον Πειραιά, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Αττικό Μετρό και της κοινοπραξίας J&P Αβαξ – Ghella SPA – Alstom Transport. Αυτό τον καιρό, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ A.E. σε συνεργασία με την κοινοπραξία υλοποιεί όλες τις απαραίτητες τοπογραφικές εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης. Οι οριστικές μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013 οπότε αναμένεται να έρθει και το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων (μετροπόντικας) από το εξωτερικό.

Η επέκταση έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε να σχεδιαγράμματα αποκατάστασης επιφανείας των σταθμών της επέκτασης.

Σταθμός Αγίας Βαρβάρας, αποκατάσταση επιφανείας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Αγίας Βαρβάρας, αποκατάσταση επιφανείας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Κορυδαλλού, αποκατάσταση επιφανείας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Κορυδαλλού, αποκατάσταση επιφανείας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Νίκαιας, αποκατάσταση επιφανείας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Νίκαιας, αποκατάσταση επιφανείας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Μανιάτικα, αποκατάσταση επιφανείας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Μανιάτικα, αποκατάσταση επιφανείας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Πειραιάς, αποκατάσταση επιφανείας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Πειραιάς, αποκατάσταση επιφανείας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Πειραιάς, τομή σταθμού. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Πειραιάς, τομή σταθμού. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Δημοτικό Θέατρο, τομή σταθμού. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Δημοτικό Θέατρο, τομή σταθμού. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

 

Καθημερινά, 132.000 επιβάτες θα εξυπηρετούνται από την επέκταση αυτή, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβατών των γραμμών 2 και 3 του Μετρό σε 1.060.000 ημερησίως.

Με την οριστική ολοκλήρωση της γραμμής 3 (η πρώτη γραμμή για την οποία δεν θα προβλέπονται μελλοντικές επεκτάσεις), θα είναι εφικτή η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με το λιμάνι του Πειραιά μέσα σε 45 λεπτά. Ο σταθμός του Πειραιά θα αποτελεί ένα  ιδιαίτερα σηµαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμµές Μετρό (Γραµµή 1 και Γραµµή 3), το λιµάνι (ΟΛΠ), τον Προαστιακό Σιδηρόδροµο και το Τραµ, το οποίο προβλέπεται επίσης να διέλθει από την περιοχή αυτή, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις µεταξύ όλων των µέσων µεταφοράς.

 

Γραμμή 4

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό µε στόχευση να δηµοπρατηθεί κατά προτεραιότητα το τµήµα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισµός µε 9 σταθµούς, προϋπολογισµού 1 δις ευρώ. Στην καλύτερη περίπτωση, η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέσα στο 2013.

Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 που θα κατασκευαστεί (Άλσος Βεΐκου- Ευαγγελισμός) θα καλύπτει μια απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός)Θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες στους Δήμους Γαλατσίου και Αθηναίων.

Η γραμμή 4 θα έχει συνολικό μήκος 33 χλμ. με 29 νέους σταθμούς και σχεδιάζεται να εξυπηρετήσει ιδιαίτερα πυκνοδοµηµένες περιοχές, όπως Γαλάτσι, Κυψέλη, Εξάρχεια, Παγκράτι, Βύρωνα, Ζωγράφου, Ιλίσια, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Μαρούσι κ.ά.  Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του συνόλου του έργου θα είναι 3,3 δισ. ευρώ ενώ καθημερινά θα εξυπηρετούνται περίπου 500.000 επιβάτες.

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ίλιον – Άλλα έργα της Αττικό Μετρό

  • Στη φάση των μελετών βρίσκεται η επέκτασης της γραμμής 2 από τον σταθμό Ανθούπολη στο Ίλιον. Το μήκος της επέκτασης είναι  4 χλμ και θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς (Κηπούπολη, Πετρούπολη, Ίλιον). Το έργο δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει χρηματοδότηση, βρίσκεται όμως στον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό.
  • Προχωρούν οι μελέτες και για την υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ), και την κατασκευή του ενδιάμεσου σταθμού Καμίνια. Ήδη ο σταθμός εικονίζεται ως «υπό κατασκευή» στον χάρτη της Αττικό Μετρό, αν και η χρηματοδότηση του δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Πρόκειται πάντως για ένα εύκολο έργο, δεδομένου του μικρού βάθους που θα έχει το υπόγειο τμήμα και του μικρού μήκους της γραμμής. 
  • Τέλος, προς υπογραφή βρίσκεται το έργο της επέκτασης του Τραμ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς το λιμάνι του Πειραιά. Από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης (λογικά μέσα στο 2012), θα απαιτηθούν 2 περίπου χρόνια για την κατασκευή του έργου. Η νέα γραμμή 5,4 χλμ θα συνδέει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με το λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται να ενισχύσει την επιβατική κίνηση του μέσου σταθερής τροχιάς κατά 25.000 άτομα, συμβάλοντας στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης.

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.