Μειωμένο το έλλειμμα των Αστικών Συγκοινωνιών, αλλά έρχονται αυξήσεις στα εισιτήρια

Μειωμένα κατά 72% είναι τα ελλείμματα των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας για το 2011 σύμφωνα με στοιχεία του Βήματος της Κυριακής.

Το 2011, το συνολικό ποσό του ελλείμματος έφτασε τα 78 εκατ. ευρώ από 278 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Η μεγάλη μείωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κομίστρων κατά 40%, τη μείωση του προσωπικού μέσω μετατάξεων και την περικοπή δαπανών (μείωση δρομολογίων, περικοπή βραδινών δρομολογίων, περικοπές στα κόστη συντήρησης κ.α.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε παρουσιάσει ήδη 2 μήνες νωρίτερα, οι πωλήσεις κομίστρου αυξήθηκαν μόλις κατά 11,52% αν και σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων και καρτών έως 40%. Την ίδια χρονιά, το κόστος του τραπεζικού δανεισμού μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με το 2010.

Η κατάσταση στα οικονομικά των εταιριών Αστικών Συγκοινωνιών δυσχεραίνεται από την αδυναμία πολλών υπουργείων να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τον ΟΑΣΑ και τους φορείς του.

Από το 2002 έως το 2010, υπουργεία χρωστούσαν στον ΟΑΣΑ 610 εκατ. ευρώ, χρέος το οποίο διαγράφηκε. Ειδικότερα, για τη χορήγηση εκπτωτικών δελτίων το  υπουργείο Παιδείας χρωστούσε 318,3 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εργασίας 29 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας, 261 εκατ. ευρώ, και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 0.3 εκατ. ευρώ. Από το 2009 τα ίδια υπουργεία δεν έχουν πληρώσει οφειλές ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Βήμα, στα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 δεν έχουν συμπεριληφθεί οι οφειλές των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτης και Εθνικής Αμυνας, οι οποίες έφτασαν το 2011 τα 61,6 εκατ. ευρώ και, εάν είχαν καταβληθεί στον ΟΑΣΑ, το έλλειμμα λειτουργίας δεν θα υπερέβαινε τα 16 εκατ. ευρώ.

Αν και τα οικονομικά των αστικών συγκοινωνιών βελτιώνονται, νέες αυξήσεις στα εισιτήρια αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Όπως προβλέπεται από το δεύτερο Μνημόνιο, τα εισιτήρια θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25%. Έτσι, το ενιαίο εισιτήριο θα κοστίζει περίπου 1,75 ευρώ (από 1,40 σήμερα), και το εισιτήριο μίας διαδρομής για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ 1,50 ευρώ (από 1,20 σήμερα).

Δείτε επίσης; 

Πηγή: Το Βήμα

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.