Υπολειτουργεί ο Προαστιακός της Αθήνας, αλλά παραδίδονται νέοι σταθμοί

Υπολειτουργεί ο Προαστιακός της Αθήνας εν μέσω τουριστικής περιόδου, με τα δρομολόγια του Αεροδρομίου να σταματούν από τις 21:00 το βράδυ και με μειωμένες συχνότητες διέλευσης σε μεγάλο μέρος του δικτύου. Επισήμως, αίτιο για τις περικοπές των δρομολογίων είναι οι βλάβες και οι εργασίες αναβάθμισης της σιδηροδρομικής επιδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεδομένης της πολύμηνης διάρκειας τους και της έλλειψης ενημέρωσης του επιβατικού κοινού, κυριαρχεί η άποψη ότι η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο Προαστιακός οφείλεται σε οικονομικές περικοπές.

Η πρώτη -«μέχρι νεοτέρας»- αναστολή δρομολογίων σημειώθηκε από τις 2 Νοεμβρίου 2011, με την ακύρωση 14 τοπικών/ενισχυτικών δρομολογίων που κινούταν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μεταξύ των σταθμών Νερατζιώτισσας και Αεροδρομίου.

Ακολούθησε στις 18 Ιανουαρίου 2012 η «προσωρινή» αναστολή των δρομολογίων Πειραιάς – Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η διακοπή οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη τυχόν εργασιών.  Λόγω της διακοπής των δρομολογίων αυτών, τα δρομολόγια της Χαλκίδας επεκτάθηκαν μέχρι τον Πειραιά, ενώ οι επιβάτες που θέλουν να μετεπιβιβαστούν στους συρμούς που εκτελούν τα δρομολόγια Αεροδρόμιο – Κιάτο – Αεροδρόμιο και Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο, πρέπει να χρησιμοποιήσουν το σταθμό Σ.Κ.Α. (Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών).

Τέλος, από τις 12 Μαρτίου 2012, ανεστάλησαν τα τελευταία βραδινά δρομολόγια των γραμμών Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο και Αεροδρόμιο – Κιάτο – Αεροδρόμιο. Εν μέσω τουριστικής περιόδου, τα τελευταία δρομολόγια του Προαστιακού από το Αεροδρόμιο αναχωρούν πριν από τις 21:00 το βράδυ, ενώ μέχρι τις 23:30 πραγματοποιούνται 2 δρομολόγια ανά ώρα από το Μετρό. Και εδώ, αίτιο της διακοπής των δρομολογίων επισήμως, είναι η πραγματοποίηση εργασιών υποδομής. Είναι βέβαια απορίας άξιο πως οι εργασίες αυτές δεν επηρεάζουν το Μετρό, που συνεχίζει να κινείται κανονικά στις γραμμές του Προαστιακού.

Αν και πολλά από αυτά τα δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται για μήνες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λαμβάνει κρατική επιδότηση προκειμένου να πραγματοποιούνται. Έτσι, για την επόμενη τριετία μέχρι το 2015, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • 12 προαστιακά δρομολόγια Πειραιάς – Άνω Λιόσια – Πειραιάς με ετήσια επιδότηση 4,6 εκατ. ευρώ
  • 14 προαστιακά δρομολόγια Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο με ετήσια επιχορήγηση ύψους 5,1 εκατ. ευρώ
  • 14 προαστιακά δρομολόγια Αεροδρόμιο – Κιάτο – Αεροδρόμιο έναντι ετήσια επιδότησης 9 εκατ. ευρώ
  • 14 προαστιακά δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα, έναντι ετήσιας επιδότησης 6,3 εκατ. ευρώ
  • 8  προαστιακά δρομολόγια Αεροδρόμιο – Νερατζιώτισσα – Αεροδρόμιο έναντι επιχορήγησης 4,2 εκατ. ευρώ κατ’ έτος

Την ίδια στιγμή, τρεις νέοι σταθμοί αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για τους σταθμούς Πύργος ΒασιλίσσηςΚάτω Αχαρναί (πρώην Λυκότρυπα), και Ζευγολατιό. Οι δύο πρώτοι βρίσκονται μεταξύ των σταθμών Άγιοι Ανάργυροι και Σ.Κ.Α., ενώ ο σταθμός Ζευγολατιό βρίσκεται μεταξύ της Κορίνθου και του Κιάτου. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την επάνδρωση των εκδοτηρίων των σταθμών, και έτσι σύντομα αναμένεται η λειτουργία τους. Ειδικά η κατασκευή του σταθμού Ζευγολατιό είχε ολοκληρωθεί πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια αλλά παρέμενε εκτός λειτουργίας.

Θα δημοσιεύσουμε το πλήρες πρόγραμμα δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των ωρών διέλευσης από τους τρεις νέους σταθμούς, όταν αυτό ανακοινωθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Δείτε ακόμα: Τα δρομολόγια του Προαστιακού που ισχύουν από τις 2 Νοεμβρίου 2011

Πηγή: ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φωτογραφία: neppanen

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.