ΗΣΑΠ, ο φτωχός συγγενής του Μετρό

Περισσότερος από ένας χρόνος έχει περάσει από την έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης των εταιριών λειτουργίας των Μέσων Σταθερής Τροχιάς της Αθήνας, ΗΣΑΠ και ΑΜΕΛ, αλλά η γραμμή του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (θεωρητικά γραμμή 1 του Μετρό) αποτελεί το φτωχό συγγενή του Μετρό της Αθήνας.

Οι εργασίες αναβάθμισης της γραμμής μπορεί να βελτίωσαν τις υποδομές και να μίκρυναν το χρόνο της διαδρομής κατά λίγα λεπτά, ωστόσο απομάκρυναν πολλούς επιβάτες από το μέσο λόγω της τεράστιας καθυστέρησης και σημαντικής υπέρβασης των χρονοδιαγραμμάτων.

Το 2008, τη χρονιά πριν την έναρξη των εργασιών, οι επιβάτες των ΗΣΑΠ ανέρχονταν  καθημερινά σε 408.219, ενώ το 2011 οι επιβάτες ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 280.000. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και σήμερα η ημερήσια κίνηση των επιβατών δεν υπερβαίνει τους 400.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΤΑ.ΣΥ., το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012, η συνολική μείωση των πωλήσεων των εισιτηρίων, μόνο για τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, διαμορφώνεται στο 17,5%.

Φαίνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός επιβατών που εγκατέλειψαν το μέσο δεν επέστρεψαν ποτέ σε αυτό. Επιπλέον, άλλοι επιβάτες συνέχισαν να μην ακυρώνουν εισιτήριο αφού κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εργασιών οι έλεγχοι εισιτηρίων είχαν, έστω και ανεπίσημα, καταργηθεί.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με 4 χρόνια πριν. Ο αριθμός των δρομολογίων έχει μειωθεί έως και το μισό με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι χρόνοι αναμονής για τους επιβάτες. Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ καταργήθηκε καθώς κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη για την εταιρία. (Παραμένει όμως στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό).

Η λειτουργία της τηλεματικής βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία για παραπάνω από ένα χρόνο παρόλο που ηλεκτρονικοί πίνακες είχαν τοποθετηθεί σε όλους τους σταθμούς από το 2011. Οι συρμοί κυκλοφορούν ακόμα και όταν πόρτες δεν ανοίγουν λόγω βλάβης ή το εξωτερικό -και ενίοτε εσωτερικό- τους είναι καλυμμένο από γκράφιτι. Πολλά εκδοτήρια δεν λειτουργούν λόγω των περικοπών στο προσωπικό, ενώ πολλά από τα παμπάλαια αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων παραμένουν χαλασμένα.

Την ίδια ώρα τα μέτρα ασφαλείας είναι ελλειπή σε όλο τη γραμμή, με το προσωπικό της ιδιωτικής εταιρίας security να κυνηγά κυρίως όσους θέλουν να φωτογραφήσουν το εσωτερικό το σταθμών. Όπως υποστηρίζει η Ένωση Εργαζομένων των ΗΣΑΠ οι πορτοφολάδες στα βαγόνια του ηλεκτρικού είναι κατά διαστήματα περισσότεροι από τους επιβάτες και δε διστάζουν να απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά είχαν σημειωθεί περιστατικά ρατσιστικής βίας με ξυλοδαρμούς μέσα σε βαγόνια του ηλεκτρικού που όμως δεν προκάλεσαν καμία εμφανή αλλαγή στα μέτρα ασφαλείας.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Εργαζομένων του ΗΣΑΠ  καταγγέλλει την «πλήρη εγκατάλειψη των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων» που έχει επιφέρει κυρίως η μείωση του προσωπικού.

Δείτε επίσης:

Πηγές: Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, euro2day.gr, η φωτογραφία είναι του χρήστη elic4vet του flickr.com

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

2 Comments

  1. Καλή σας ημέρα: Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς που αποφεύγω όσο μπορώ την γραμμή 1. Εκτός από αυτά που γράφει το άρθρο σας, έχει και μία περίεργη μυρωδιά στους σταθμούς, Μοναστηράκι, Ομόνοια και Βικτώρια, ειδικά όταν γίνεται χρήση του κλιματιστικού. Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  2. πόσο αλήθεια είναι αυτά που αναφέρει αυτό το άρθρο…όσο καλοπροαίρετος θέλει να είναι κάποιος δεν μπορεί να μην σκεφτεί οτι πολλά γίνονται μόνο και μόνο για να απαξιωθεί αυτό το μέσο και να ιδιωτικοποιηθεί….
    οι προτάσεις πολλές. για την εισιτηροδιαφυγή που έχει φτάσει στα ύψη γιατί άραγε δεν προσλαμβάνουν νέα παιδιά με όρεξη για δουλειά και να ξεχυθούν στα βαγόνια ελέγχοντας τα εισιτήρια? είμαι σίγουρος οτι σε 1 μόνο μέρα θα καλυπτόταν από τα πρόστιμα ο μισθός τους και τα υπόλοιπα έσοδα θα πήγαιναν στον ΗΣΑΠ. αντί αυτού ακούμε τις ευχολογίες του υπουργού μεταφορών και ετοιμαζόμαστε για μία ακόμα αύξηση στα εισιτήρια…
    ΥΓ γιατί φόράνε τελευταία οι σεκιουριτάδες του ΗΣΑΠ αλεξίσφαιρα γιλέκα????

Comments are closed.