Επιστρέφει το τουριστικό εισιτήριο. Αλλαγές στα εισιτήρια, τις κάρτες και τα πρόστιμα του ΟΑΣΑ

Η επιστροφή του τουριστικού εισιτηρίου ισχύος 3 ημερών, η πιλοτική παροχή ενός δωρεάν εισιτηρίου σε όσους αγοράζουν δεσμίδα 10 εισιτήριων, καθώς και αλλαγές στα εισιτήρια, τις κάρτες και τα πρόστιμα του ΟΑΣΑ περιλαμβάνονται σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Εργασίας, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση καθιερώνεται και πάλι το τουριστικό εισιτήριο ισχύος 3 ημερών. Το εισιτήριο θα ισχύει για 3 πλήρη 24ωρα από την πρώτη και μοναδική επικύρωση του και θα επιτρέπει απεριόριστο αριθμό μετακινήσεων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Μετρό μέχρι το Κορωπί) και από μία διαδρομή από και προς τον Αερολιμένα Αθηνών με το Μετρό ή τις λεωφορειακές γραμμές EXPRESS Αεροδρομίου. Το εισιτήριο δεν θα ισχύει για διαδρομές με τον Προαστιακό. Η τιμή του Τουριστικού (3ήμερου) εισιτηρίου ορίζεται σε 20,00 ευρώ και δεν διατίθεται αντίστοιχο εισιτήριο μειωμένης τιμής.

Το εισιτήριο ήταν διαθέσιμο από το 2009 έως το 2011, όταν καταργήθηκε λόγω χαμηλής ζήτησης.

Ξεκινάει από τις επόμενες ημέρες, και για μία δοκιμαστική περίοδο 2 μηνών, η παροχή ενός δωρεάν εισιτηρίου ανά δεσμίδα 11 εισιτηρίων που θα αγοράζεται από τα εκδοτήρια εισιτηρίων των Μέσων Μεταφοράς. Η συγκεκριμένη παροχή θα ισχύει για τα ενιαία εισιτήρια αξίας 1,40 € (ολόκληρο) και 0,70 € (μειωμένο), καθώς και για τα εισιτήρια μίας διαδρομής (με λεωφορείο, τρόλεϊ ή τραμ) αξίας 1,20 € (ολόκληρο) και 0,60 € (μειωμένο). Για παράδειγμα, η αγορά 11 ολόκληρων ενιαίων εισιτηρίων θα κοστίζει 14 €. Το μέτρο αυτό ήταν μέρος των εξαγγελιών του υπουργείου Ανάπτυξης για την μείωση της εισιτηριοδιαφυγής που ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβριο.

Στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται επίσης τα εξής:

  • Μειώνονται κατά 50% τα πρόστιμα τα οποία εξοφλούνται σε 10 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία επιβολής τους στα γραφεία πληρωμής προστίμων του ΟΑΣΑ ή του συγκοινωνιακού φορέα που τα επέβαλε. (ΟΣΥ – ΣΤΑΣΥ).
  • Καθιερώνεται εβδομαδιαίο εισιτήριο για το Αεροδρόμιο με την ονομασία «7ήμερο εισιτήριο Αεροδρομίου», το οποίο θα ισχύει στους συγκοινωνιακούς φορείς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Ο.ΣΥ. και ΣΤΑ.ΣΥ.). Θα επιτρέπει απεριόριστο αριθμό μετακινήσεων με τα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Ο.ΣΥ και ΣΤΑ.ΣΥ.) συμπεριλαμβανομένων και των γραμμών Αεροδρομίου με το μετρό και τα λεωφορεία express. Το εισιτήριο δεν θα ισχύει για μετακινήσεις με τον Προαστιακό. Η χρονική ισχύς του είναι επτά (7) πλήρη 24ωρα από την πρώτη και μοναδική επικύρωσή του.
    Η τιμή του 7ήμερου εισιτηρίου Αεροδρομίου ορίζεται σε 50 ευρώ και δεν διατίθεται αντίστοιχο εισιτήριο μειωμένης τιμής.
  • Αυξάνεται στα 6 € (από 4€) η τιμή του εισιτηρίου του Μετρό (ΣΤΑ.ΣΥ.) από τους σταθμούς Παλλήνη − Κάντζα − Κορωπί προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και αντίστροφα. Η τιμή του δηλαδή θα είναι ίση με αυτή του Προαστιακού για το ανάλογο δρομολόγιο. Τιμή του αντίστοιχου μειωμένου εισιτηρίου: 3,00 €.
  • Η μηνιαία κάρτα για Αεροδρόμιο ΜΟΝΟ με χρήση Μετρό και ΗΣΑΠ αξίας 140 € μετονομάζεται σε Μηνιαία Κάρτα Αεροδρομίου,  και ισχύει σε όλα ανεξαιρέτως τα Μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ: Ο.ΣΥ. (Λεωφορεία, Τρόλεϊ) και ΣΤΑ.ΣΥ. (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ). Τιμή μειωμένης κάρτας: 70,00 €.

Οι τιμές και η ισχύς όλων των υπολοίπων εισιτηρίων και καρτών παραμένουν ως έχουν.

Θα ενημερώσουμε τις σελίδες athenstransport.com/tickets και athenstransport.com/cards όταν υπάρξει ανακοίνωση από τον ΟΑΣΑ σχετικά με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης. Με την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, είναι πιθανό να δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω αλλαγές.

Πηγή: ΦΕΚ 3203, Φωτογραφία: deming131/flickr.com (άδεια CC BY-NC-ND 2.0)

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.