Ενδεχόμενο αποζημίωσης προς τους κατόχους καρτών του ΟΑΣΑ για τις μέρες της απεργίας

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης προς τους κατόχους μηνιαίων καρτών για τις μέρες απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξετάζει ο ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζεται η καταβολή έκπτωσης 12-15 ευρώ στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών του Μαρτίου.  Δεν είναι ακόμη γνωστό όμως αν η έκπτωση θα ισχύει για τις μέρες πλήρους ακινητοποίησης των μέσων ή για οποιαδήποτε απεργία ή στάση εργασίας μέσου του ΟΑΣΑ.

Επίσης, δεν είναι γνωστό αν θα επέλθει πλήρης αλλαγής της πολιτικής του οργανισμού όσον αφορά  την αποζημίωση κατόχων καρτών για τις μέρες τις απεργίας ή θα πρόκειται για ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί μία μόνο φορά για τις απεργίες του Ιανουαρίου.

Μέχρι και σήμερα, πάγια πολιτική του ΟΑΣΑ είναι να αρνείται την αποζημίωση των κατόχων καρτών απεριορίστων διαδρομών.  Επίσημη δικαιολογία είναι πως οι απεργίες δεν αποφασίζονται με ευθύνη του ΟΑΣΑ αλλά των συνδικαλιστών, επομένως ο ΟΑΣΑ δεν έχει και ευθύνη να αποζημιώσει το επιβατικό κοινό. Για το θέμα είχε κάνει παρέμβαση πριν από ένα χρόνο ο Συνήγορος του Πολίτη,  ζητώντας από το Υπουργείο Υποδομών να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής αποζημίωσης για τις ημέρες τις απεργίας, για να λάβει όμως αρνητική απάντηση από τον ΟΑΣΑ.

Αντιθέτως, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποζημιώνει πλήρως τόσο τους κατόχους καρτών του Προαστιακού, όσο και τους κατόχους εισιτηρίων για τις ημέρες απεργίας και για δρομολόγια με μεγάλη καθυστέρηση. Οι κάτοχοι καρτών του Προαστιακού λαμβάνουν παράταση της επόμενης κάρτας τους για κάθε μέρα απεργίας για το διάστημα που η προηγούμενη κάρτα βρίσκονταν σε ισχύ. Σημειώνεται ότι οι μηνιαίες κάρτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ισχύ 30 συνεχόμενων ημερών και όχι ενός ημερολογιακού μήνα όπως οι κάρτες του ΟΑΣΑ.

Δείτε επίσης: Οι χαμένοι των απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Πηγή: in.gr

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

3 Comments

  1. Σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να υπλογιστεί ως εξής:

    – Η μηνιαία κάρτα μόνο για λεωφορεία και τρόλλεϊ κοστίζει €20, ήτοι €0,67 ανά ημέρα.
    – Η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα κοστίζει €45, οπότε λογίζεται ότι τα €25 από αυτά (€45-€20=€25) αφορούν την χρήση του Μετρό, ήτοι αναλογούν €0,83 ανά ημέρα.

    Οπότε πρέπει να υπολογιστεί με βάση το πόσες μέρες απήργησε κάθε μέσο. Ο κάτοχος της κάρτας μόνο για λεωφορεία δεν επηρεάζεται αν απεργεί το μετρό. Αντίθετα, τις ημέρες που το μετρό είχε επανέλθει σε λειτουργία λόγω της επίταξης αλλά τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούσαν, οι κάτοχοι καρτών μόνο για λεωφορεία πάλι έχαναν.

  2. Όση έκπτωση και να γίνει καλά θα είναι, αφού κάθε φορά η έκδοση μηνιαίας κάρτας είναι ρώσικη ρουλέτα: Ποτέ δεν ξέρεις αν θα κάνεις απόσβεση των χρημάτων που δίνεις προκαταβολικά για το μήνα. Για όσους από εμάς αναγκαστήκαμε να πάρουμε ταξί ή να χάσουμε μεροκάματα, έστω και το λίγο θα είναι κάτι. Ας κάνει την έκπτωση ο ΟΑΣΑ και ας τα κρατήσει από τις απολαβές των απεργών στην τελική.

Comments are closed.