Αποζημίωση στους κατόχους καρτών του ΟΑΣΑ για τις ημέρες απεργίας

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Την παροχή αποζημίωσης στους κατόχους μηνιαίων και ετήσιων καρτών του ΟΑΣΑ για τις ημέρες 24ωρης απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το σχετικό σχέδιο Απόφασης προωθείται προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ.

Με την προωθούμενη Απόφαση παρέχεται έκπτωση στους αγοραστές μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών του επόμενου μηνός, για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και με ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 25%  επί της αξίας της κάρτας. Η έκπτωση θα παρέχεται σε όλους τους τύπους μηνιαίας κάρτας αξίας 20€, 45€ και 140€ (και στις αντίστοιχες μειωμένες κάρτες τους), ανάλογα με το συγκοινωνιακό μέσο ή τα μέσα που απεργούν. Ο υπολογισμός της έκπτωσης γίνεται για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και αυξάνει ανάλογα με τη βαρύτητα του μεταφορικού έργου του συγκοινωνιακού μέσου που απεργεί.

Συνεπώς προβλέπονται εκπτώσεις που αντιστοιχούν στο 1/30 ή 1/45 ή 1/60 της αξίας της μηνιαίας κάρτας για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και σε σχέση με το μέσο ή τα μέσα που απεργούν.

Ειδικότερα εκπτώσεις προβλέπονται στις εξής πέντε περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση απεργίας των Λεωφορείων, του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) και του Μετρό (Γραμμές 2 και 3) όλοι οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/30 της αξίας αυτών για κάθε ημέρα απεργίας.
  • Σε περίπτωση απεργίας των Λεωφορείων και του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) ή των Λεωφορείων και μιας εκ των γραμμών του Μετρό (Γραμμή 2 ή 3), οι μεν κάτοχοι καρτών των 45€ (και 23€) και 140€ (και 70€) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/45 της αξίας αυτών, οι δε κάτοχοι καρτών των 20€ (και 10€) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/30 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.
  • Σε περίπτωση απεργίας του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) και του Μετρό (Γραμμές 2 και 3) οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών των 45€ (και 23€) και των 140€ (και 70€) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/45 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.
  • Σε περίπτωση απεργίας είτε του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) είτε της Γραμμής 2 είτε της Γραμμής 3 του Μετρό οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών των 45€ (και 23€) και των 140€ (70€) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/60 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.
  • Σε περίπτωση απεργίας μόνο των Λεωφορείων οι μεν κάτοχοι καρτών των 45€ (και 23€) και 140€ (και 70€) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/60 της αξίας αυτών, οι δε κάτοχοι καρτών των 20€ (και 10€) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/30 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.

Επίσης προβλέπεται παροχή έκπτωσης και στους κατόχους ετήσιων καρτών η οποία θα υπολογίζεται ανά περίπτωση.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν δεν προβλέπεται αποζημίωση για τις  ολιγόωρες στάσεις εργασίας που τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερες από τις 24ωρες απεργίες. 

Οι παρεχόμενες εκπτώσεις για τις κάρτες του επόμενου μήνα θα προσδιορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ που εκδίδεται μέχρι τις 20 εκάστου μηνός και θα αφορά τις απεργίες του προηγούμενου μήνα. 

Οι απεργίες του μήνα Ιανουαρίου θα αποζημιωθούν τον πρώτο μήνα που θα ακολουθήσει από την έγκριση της σχετικής πρότασης από τη Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ.

Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*