Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2013

Τους 56 σταθμούς έφτασε το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας μετά την παράδοση των σταθμών Περιστέρι και Ανθούπολη στο επιβατικό κοινό από το Σάββατο 6 Απριλίου. Πρόκειται για την πρώτη παράδοση επέκτασης τα τελευταία 6 χρόνια (το τμήμα Μοναστηράκι – Αιγάλεω της γραμμής 3 παραδόθηκε στις 27 Μαΐου 2007), και την πρώτη παράδοση σταθμών τα τελευταία 2 χρόνια (ο σταθμός Αγία Παρασκευή άνοιξε στις 30 Δεκεμβρίου 2010).

Ο δήμος Περιστερίου γίνεται ένας από τους λίγους δήμους της Αττικής που εξυπηρετείται από τουλάχιστον 3 σταθμούς του Μετρό (Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι, Ανθούπολη) μετά τους δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου και Νέας Ιωνίας.

Ο σταθμός Περιστέρι βρίσκεται στη Λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη, στο ύψος του δημαρχείου Περιστερίου (Google maps). Αποτελείται από 3 επίπεδα συνολικής επιφάνειας 11.000 τ.μ. Έχει εισόδους- εξόδους στην Πλατεία Δημοκρατίας και στην Π. Τσαλδάρη και Αισώπου.

Η πλατεία Δημοκρατίας αποδόθηκε για χρήση δύο χρόνια νωρίτερα.  Στη νέα ενοποιημένη μορφή της (κατά το παρελθόν ήταν δύο πλατείες που τέμνονταν από την οδό Παναγή Τσαλδάρη), καλύπτει πλέον μια ενιαία έκταση 9 στρεμμάτων, με χώρους πρασίνου και ανάπαυσης των επισκεπτών. Επιπλέον, ένα ακόμη ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό της νέας πλατείας είναι ο υψηλής αισθητικής γυάλινος θόλος που επιτρέπει στο φυσικό φως να προσεγγίζει τα δύο επίπεδα του σταθμού Περιστέρι.

Ο σταθμός Ανθούπολη βρίσκεται στην οδό Αναπαύσεως, μεταξύ των οδών Αμφιλοχίας και Θηβών, με είσοδο-έξοδο επί της οδού Αναπαύσεως και επί της Θηβών (Google maps). Λόγω των ακατάλληλων εδαφολογικών συνθηκών στην αρχική θέση του Σταθμού, μετατοπίστηκε μετατοπίστηκε τελικά κατά 350 μέτρα νοτιότερα. Μελλοντικά, προβλέπεται η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης 450 θέσεων πλησίον σταθμού.

Ο σταθμός Ανθούπολη θα είναι ο τερματικός σταθμός της γραμμής 2 προς βορρά για αρκετά χρόνια, έως ότου κατασκευαστεί η επέκταση της γραμμής προς Κηπούπολη, Πετρούπολη, και Ίλιον. Η επέκταση αυτή βρίσκεται στο στάδιο των προκαταρκτικών ερευνών και μελετών και θα είναι η επόμενη επέκταση της γραμμής 2 που θα κατασκευαστεί αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν αναμένεται πριν από το 2020.

Οι ήδη έτοιμες επεκτάσεις που αναμένεται να δοθούν στο κοινό μέσα στο 2013 είναι:

  • Ιούλιος 2013: Επέκταση της γραμμής 2 προς Ελληνικό (σταθμοί Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό)
  • Σεπτέμβριος 2013: Επέκταση της γραμμής 2 προς Αγία Βαρβάρα (σταθμός Αγία Μαρίνα)

 

Επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες για την επέκταση της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα προς το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά. Σε λίγους μήνες αναμένεται και η έλευση του μηχανήματος κατασκευής σηράγγων (μετροπόντικας) ώστε να αρχίσει την εκσκαφή μέχρι το τέλος του 2013.

Η πρόοδος των έργων της επέκτασης έχει ως εξής:

  • Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής πασσάλων προσωρινής αντιστήριξης και κεφαλόδεσμου στο φρέαρ εκκίνησης του Μηχανήματος Διάνοιξης Σηράγγων (ΤΒΜ).
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύου ΔΕΗ, ΟΤΕ καθώς και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Ελ.Βενιζέλου στο σταθμό Αγ. Βαρβάρα.
  • Έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες στο σταθμό Κορυδαλλό όπου δεν βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι συμπληρωματικές αρχαιολογικές τομές.  Οι εργασίες αποξήλωσης στεγάστρων καταστημάτων, καθώς και η κατασκευή νέων πεζοδρομίων στον ανατολικό και νότιο τμήμα της Πλατείας Ελευθερίας έχουν ολοκληρωθεί.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάμψεις δικτύων ΟΚΩ στο σταθμό Νίκαια καθώς και η κυκλοφοριακή ρύθμιση στο νότιο τμήμα του σταθμού κατά μήκος της οδού Εφέσου. Λόγω των έργων βρίσκονται σε ισχύ τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από το Δήμο Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διερευνητικές εργασίες για τις οδεύσεις των δικτύων ακαθάρτων και ομβρίων στην πλατεία Οδησσού στο σταθμό ΠειραιάΣε εξέλιξη η μεταφορά περιπτέρων στην πλατεία Οδησσού και η αρχαιολογική διερεύνηση.

Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια,Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Όταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ με την οριστική ολοκλήρωση της γραμμής, θα είναι εφικτή η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με το λιμάνι του Πειραιά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

 

Γραμμή 4

Συνεχίζονται οι γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό. Τα δύο τμήματα της γραμμής στα οποία δίνεται προτεραιότητα είναι το αρχικό τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός και ο κλάδος Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Ηλιούπολη (που μελλοντικά θα αποτελέσει τμήμα της γραμμής 5).

Το τμήμα Άλσος Βεΐκου- Ευαγγελισμός της γραμμής 4, προϋπολογισμού 1 δις ευρώ,  θα καλύπτει μια απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός)Θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες στους Δήμους Γαλατσίου και Αθηναίων.

Η γραμμή 4 θα έχει συνολικό μήκος 33 χλμ. με 29 νέους σταθμούς και σχεδιάζεται να εξυπηρετήσει ιδιαίτερα πυκνοδοµηµένες περιοχές, όπως Γαλάτσι, Κυψέλη, Εξάρχεια, Παγκράτι, Βύρωνα, Ζωγράφου, Ιλίσια, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Μαρούσι κ.ά.  Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του συνόλου του έργου θα είναι 3,3 δισ. ευρώ ενώ καθημερινά θα εξυπηρετούνται περίπου 500.000 επιβάτες.

Δείτε επίσης: 

  1. Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Δεκέμβριος 2012 – Ιανουάριος 2013
  2. Παραδόθηκαν οι σταθμοί Περιστέρι και Ανθούπολη του Μετρό

Πηγή, φωτογραφίες: Αττικό Μετρό Α.Ε., βίντεο: peristerinews.gr

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*