Τι συνέβη με τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Λουτράκι;

6995_1534

Ελπίδες ότι θα προχωρήσουν κάποια στιγμή (αλλά όχι στο κοντινό μέλλον μέλλον) τα έργα για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας προς το λιμάνι του Λαυρίου και προς το Λουτράκι δίνουν επιστολές της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και του υπουργείου  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα φαίνεται πως είναι τόσο η γραφειοκρατία όσο και εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση των έργων.

Όσον αφορά την επέκταση προς το Λαύριο, προβλέπεται η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 31 χλμ., που θα αποτελεί διακλάδωση της υφιστάμενης γραμμής ΣΚΑ – Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που θα ξεκινά από τον κόμβο Κορωπίου και θα καταλήγει στο Νέο Λιμένα Λαυρίου.

Το έργο της επέκτασης του Προαστιακού προς το Λαύριο αποτελεί βασικό στόχο του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Η μελέτη του έργου ανατέθηκε το 2006 με συγχρηματοδότηση από πιστώσεις των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς. Στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνονται οι μελέτες έως και την προμελέτη χάραξης (υδραυλικών, και συγκοινωνιακών) και οι προκαταρκτικές μελέτες τεχνικών έργων καθώς και η πλήρης περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε με μεγάλες καθυστερήσεις λόγω πολλών διαφωνιών σχετικά με την όδευση της νέας γραμμής, για την επίλυση των οποίων απαιτήθηκαν πολύχρονες διαβουλεύσεις με τοπικούς και δημόσιους φορείς. Οι διαφωνίες και οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και μετά την υποβολή της αναγνωριστικής μελέτης χάραξης για έγκριση.

Εξίσου σημαντική καθυστέρηση σημειώνεται στην έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ της επικαιροποιημένης Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία έχει υποβληθεί από το Σεπτέμβριο του 2011 για δεύτερη φορά και εκκρεμεί μέχρι και σήμερα, μετά από απόρριψη της πρώτης προμελέτης το 2010. Εφόσον δοθεί η θετική γνωμοδότηση θα μπορέσει να  εκπονηθεί η Β’ φάση των μελετών.

Για να ολοκληρωθούν όμως οι μελέτες απαιτείται η εξεύρεση χρηματοδότησης. Εφόσον η χρηματοδότηση εξασφαλιστεί, ο χρόνος ολοκλήρωσης των μελετών εκτιμάται σε 4,5 χρόνια (συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας δημοπράτησης των μελετών και της κατασκευής του έργου) και η κατασκευή του έργου σε 3 επιπλέον χρόνια από την ολοκλήρωση των μελετών και την κήρυξη των απαλλοτριώσεων, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις. Ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο δηλαδή, δύσκολη είναι η ολοκλήρωση της επέκτασης πριν το 2022-2023.

Η νέα γραμμή μήκους 31 χλμ. προβλέπεται να διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (στο Μαρκόπουλο και στον Λιμάνι του Λαυρίου) και 7 στάσεις (Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρόπη, Περιγιάλι Θορικό, Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου). Θα είναι η πρώτη φορά που το Λαύριο εξυπηρετείται από σιδηρόδρομο μετά την κατάργηση του Λαυρευωτικού Σιδηρόδρομου (γραμμή Λαυρίου – Αγίων Αναργύρων) σταδιακά μεταξύ του 1957-1962.

 

Προαστιακός και στο Λουτράκι όταν βρεθεί χρηματοδότηση

Την πρόθεση της ΕΡΓΟΣΕ να εντάξει την κατασκευή της γραμμή από τον Ισθμό της Κορίνθου ως το Λουτράκι στην επόμενη, 5η Προγραμματική Περίοδο έργων ο Πρόεδρος της, κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, σε απάντηση του Προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ στην αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας ο κ. Σπηλιόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στο έργο κανονικοποίησης και ηλεκτροκίνησης της γραμμής Ισθμός- Λουτράκι, ώστε να ενταχθεί στο πλέγμα του προαστιακού σιδηροδρόμου Αττικής, το εν λόγω έργο έχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις του ομίλου ΟΣΕ ΑΕ για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της 5ης Προγραμματικής Περιόδου.» 

Η μετρική σιδηροδρομική γραμμή Ισθμού – Λουτρακίου λειτούργησε από το 1954 μέχρι τη δεκαετία του 60, και από το 1991 έως το 2005 οπότε και καταργήθηκε.

Είναι θετικό ότι η ΕΡΓΟΣΕ έχει πρόθεση να προωθήσει τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και προς Λουτράκι, η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η γραφειοκρατία όμως παραμένουν εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση όμως οι κάτοχοι των περιοχών αυτών δεν θα δούνε τρένα να περνάνε σύντομα πριν τουλάχιστον από την ολοκλήρωσης μιας σειράς σιδηροδρομικών έργων σε όλη την Ελλάδα:

  • Αναβάθμιση του τμήματος Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες και ηλεκτροκίνηση
  • Ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη και Ροδοδάφνη – Ρίο και ηλεκτροκίνηση
  • Ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου – Δομοκού.
  • Ηλεκτροκίνηση σε πολλά σημεία του δικτύου κ.ά. 

Πηγές: mesogianews.grmixanodigoiose.blogspot.gr, ΕΡΓΟΣΕ, φωτογραφία: mesogianews.gr

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*