Νέο σκάνδαλο με μίζες των Γερμανικών Σιδηροδρόμων σε Αττικό Μετρό και ΕΡΓΟΣΕ

bahn

Νέα σκάνδαλο με μίζες από γερμανική εταιρία αποκάλυψε ο εισαγγελέας στην Φραγκφούρτη σύμφωνα με δημοσίευμα της  εφημερίδας  Sueddeutsche Zeitung.

Εταιρεία συμβούλων που έχουν συστήσει οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Βahn) καταδικάστηκε σε πρόστιμο 500.000 ευρώ, αναφορικά με δουλειές που είχε αναλάβει σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και στην Ελλάδα από το 2002 έως το 2006.

Η εμπλοκή της εταιρείας DB International στην Ελλάδα αφορά παράνομες πληρωμές που δόθηκαν στην Αττικό Μετρό για την επέκταση προς το Ελληνικό, και την ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή του Προαστιακού της Αθήνας. Η εταιρία είχε συμβουλευτικό ρόλο κατά τη διάρκεια κατασκευής αυτών των έργων. Το συνολικό ποσό σε μίζες που δόθηκε στην Ελλάδα φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η εταιρία αποφάσισε να αποσυρθεί από χώρες όπου υπάρχει υψηλό ρίσκο διαφθοράς, όπως η Αλγερία, η Λιβύη, τη Ρουάντα, τη Ταϊλάνδη και την Ελλάδα,  ενώ υπέβαλλε μηνύσεις σε 10 υπαλλήλους της, και απαγόρευσε τις πληρωμές άνω των 100 ευρώ σε ρευστό.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ενώ είναι άγνωστο πως οι αποκαλύψεις αυτές θα επηρεάσουν την λειτουργία και την εξέλιξη των έργων της Αττικό Μετρό και της ΕΡΓΟΣΕ.

Ενημέρωση 20/6

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος Εκπρόσωπος της DBI στην Ελλάδα ήταν η εταιρία Lahmeyer η οποία είχε αναλάβει μελέτες έργων για την ΔΕΗ, την ΕΡΓΟΣΕ, την Αττικό Μετρό και άλλους.

Η δράση της εταιρίας στην Ελλάδα ξεκινάει από τη δεκαετία του 90. H Lahmeyer συμμετείχε στο γερμανικό γκρουπ της κοινοπραξίας «Ολυμπιακό Μετρό», που κατασκεύασε το Μετρό της Αθήνας.

Tο 1996 είχε αναλάβει για λογαριασμό του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ πρότζεκτ μάνατζερ του νότιου άξονα του ΠΑΘΕ μαζί με τις OMEC και Sogelerg. Το ίδιο σχήμα διατέλεσε construction manager κατά την αρχική φάση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Ηγουμενίτσα – Παναγιά, έναντι αμοιβής 1,65 δισ. δρχ

Την περίοδο 2001 – 2003 υπήρξαν τουλάχιστον έξι συμβάσεις συνολικού ύψους 1,5 εκατ. που δόθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ κατ’ ανάθεση στην Lahmeyer.

Tο 2002 η Lahmeyer είχε αναδειχθεί Τεχνικός Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου να υποβοηθήσει την υλοποίηση των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων της εποχής. Επρόκειτο για μία σύμβαση, ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ.

Τo 2005 η εταιρία συμμετείχε σε κοινοπραξία μαζί με τις DE CONSULT και TRADEMCO που εκπόνησε τα τεύχη δημοπράτησης της ΕΡΓΟΣΕ για την προμήθεια του συστήματος ραδιοκάλυψης GSM-R, με ανάδοχο μία άλλη Γερμανική εταιρία, τη Siemens. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Tο 2009 υπήρξαν άλλες δύο συμβάσεις, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ για την κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου του Θριασίου Πεδίου.

Το 2002 η Lahmeyer συμμετείχε στους διαγωνισμούς της Αττικό Μετρό για την επιλογή του τεχνικού συμβούλου για την επέκταση των γραμμών 2 και 3 του Μετρό και την χάραξη της γραμμής 4, σε κοινοπραξία μαζί με τα γραφεία DE Consult – THALES Engineering & Consulting – ΔPOMOΣ AEM.

Πηγές: enet.gr, skai.gr, in.gr

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*