Υποσχέσεις για Wi-Fi στο Μετρό και mobile app

hotspot

Είναι γνωστό ότι το Μετρό της Αθήνας δεν τα πηγαίνει καλά με τα χρονοδιαγράμματα των έργων, γι’ αυτό και σχετικές ανακοινώσεις ή ειδήσεις είναι καλό να καταναλώνονται με προσοχή. Αυτή τη φορά, δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr κάνει λόγω για παράδοση του συστήματος Wi-fi σε κεντρικούς και τερματικούς σταθμούς του Μετρό μέχρι το Σεπτέμβριο (του 2013).

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του έργου που είχαν γίνει γνωστές κατά το παρελθόν, οι σταθμοί οι οποίοι θα διαθέτουν -μάλλον- δωρεάν internet για το κοινό θα είναι οι εξής: Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ομόνοια, Πειραιάς, και Νερατζιώτισσα.

Μελλοντικά, αναμένεται να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος, όπου θα εγκατασταθεί ασύρματο δίκτυο ίντερνετ σε όλους τους σταθμούς του Μετρό, του ΟΣΕ, και σε επιλεγμένους σταθμούς Λεωφορείων. Επίσης, θα τοποθετηθεί εξοπλισμός και εντός των συρμών του Μετρό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Η εγκατάσταση του Wi-Fi είχε εξαγγελθεί τον Ιούλιο του 2011 από τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Ραγκούση και προέβλεπε τη λειτουργία του μέσα σε ένα χρόνο. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 και πριν από ένα χρόνο καταχωρήθηκε στην εταιρεία HELLAS ON LINE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. με συνολικό συμβατικό τίμημα μηδέν 0€ και επιπλέον απόδοση στην ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ του 100% των ακαθάριστων εσόδων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του έργου.

Από τότε σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση των τεχνικών μελετών, καθώς σύμφωνα με «το Βήμα» έπρεπε να αποφευχθούν τυχόν παρεμβολές του Wi Fi με το σύστημα TETRA που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία στο Μετρό καθώς και πλήθος άλλων ασύρματων συστημάτων.

Mobile applications από τη ΣΤΑΣΥ

Παράλληλα, η ΣΤΑΣΥ προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάπτυξη εφαρμογών κινητών τηλεφώνων. Ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 25.000 € συν Φ.Π.Α. περιλαμβάνει την ανάπτυξη μίας universal εφαρμογής για τα λειτουργικά συστήματα IOS (iphone, ipad), Android (smartphone & tablet), και Windows Phone (smartphone & tablet), την παράδοση πηγαίου κώδικα και την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΣΤΑΣΥ, και την τεχνική υποστήριξη για ένα έτος.

Με τη χρήση της εφαρμογής αυτής οι επιβάτες του Μετρό και του Τραμ θα μπορούν να βλέπουν πληροφορίες για τα δρομολόγια, χάρτες, καθώς και να κάνουν αναζητήσεις για την εύρεση δρομολογίων. Παράλληλα, με βάση την τρέχουσα τοποθεσία του χρήστη, θα μπορεί να βρίσκει τον κοντινότερο σταθμό, καθώς και να λαμβάνει άμεσα ειδοποιήσεις που θα αφορούν τη γραμμή που θα χρησιμοποιήσει. Η εφαρμογή θα είναι δίγλωσση (Ελληνικά και Αγγλικά).

Τέλος, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται και ο ανάδοχος του πλέον σημαντικού διαγωνισμού, αυτού για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες στο Μετρό.

Πηγές: tovima.gr, ΣΤΑΣΥ, φωτογραφία: flickr.com/ tracktwentynine

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

3 Comments

  1. Ας φροντίσουν πρώτα να έχουμε σήμα δικτύου κινητής σε όλο το μήκος της σήραγγας του μετρό, και βλέπουμε και για το Wifi…

    • Προσυπογράφω! Στο σταθμό του Αγ. Δημητρίου δεν υπάρχει ούτε καν σήμα κινητής τηλεφωνίας στην αποβάθρα.
      Αλλά εδώ δε μπορούν να ενημερώνουν το site τους με έκτακτες μεταβολές στη λειτουργία του Μετρό. Το mobile app και το wifi τους μάρανε;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*