Η Αθήνα χρειάζεται περισσότερα νυχτερινά λεωφορεία

Προσοχή: Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε το 2013 και πλέον δεν ενημερώνεται. Για πληροφορίες σχετικά με τα νυχτερινά δρομολόγια Λεωφορείων και Τρόλεϊ, δείτε: Τα νυχτερινά Λεωφορεία της Αθήνας

Μπορεί οι ώρες λειτουργίας των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (μετρό, τραμ) της Αθήνας να είναι το ίδιο ή περισσότερο εκτεταμένες σε σύγκριση με άλλες πόλεις τις Ευρώπης, εκεί που υστερούμε ωστόσο είναι οι ώρες λειτουργίας των λεωφορείων. Τα νυκτερινά λεωφορεία στην Αθήνα λόγω του αριθμού και της συχνότητας των δρομολογίων εξυπηρετούν μόνο όσους μένουν κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες ή σταθμούς του μετρό. Ως αποτέλεσμα, το ταξί και η διπλή νυχτερινή ταρίφα  αποτελούν την πιο λογική επιλογή μετακίνησης κατά τις βραδινές ώρες.

Η επέκταση των δρομολογίων της λεωφορειακής γραμμής Χ97 Σταθμός Μετρό Ελληνικό – Αεροδρόμιο έως το σταθμό του μετρό Δάφνη κατά τις βραδινές ώρες από τις 9 Σεπτεμβρίου, λίγο θα βοηθήσει. Λόγω των περιορισμών επιβίβασης – αποβίβασης (μόνο επιβίβαση στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και μόνο αποβίβαση στην κατεύθυνση από Αεροδρόμιο, όλες τις ώρες) και της τιμής του εισιτηρίου οι λεωφορειακές γραμμές του Αεροδρομίου εξυπηρετούν ουσιαστικά μόνο όσους θέλουν να μεταφερθούν από και προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Οι λεωφορειακές γραμμές EXPRESS του Αεροδρομίου

Ουσιαστικά απομένουν 4 λεωφορειακές γραμμές και 1 γραμμή τρόλεϊ οι οποίες κινούνται κατά τις βραδινές ώρες:

Τα δρομολόγια είναι υποτυπώδη και οι συχνότητες πλην του Χ14 και του 040 μάλλον αστείες. Πολλοί λίγοι θα περιμένουν στη στάση μέσα στη νύχτα για πάνω από ένα μισάωρο όταν με ένα ταξί μπορούν να φτάσουν γρήγορα έξω από την πόρτα του σπιτιού τους.

Αυτό που χρειάζεται η Αθήνα είναι ο επανασχεδιασμός και η λειτουργία ενός αριθμού βασικών νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών. Οι γραμμές αυτές πρέπει να διέρχονται από το κέντρο της πόλης και ακτινωτά, να καλύπτουν πυκνοκατοικημένες περιοχές των προαστίων.  Συμπληρωματικά, οι γραμμές EXPRESS του Αεροδρομίου μπορούν να άρουν τους περιορισμούς επιβίβασης – αποβίβασης για τις βραδινές ώρες (αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση), εξυπηρετώντας έτσι τους άξονες των λεωφόρων Μεσογείων, Βουλιαγμένης, Βάρης-Κορωπίου, Κηφισού, καθώς και την Αττική Οδό.

Ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, οι νυχτερινές λεωφορειακές γραμμές επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι βασικές μετακινήσεις γίνονται μόνο ανάμεσα σε Αεροδρόμιο – Κέντρο Αθήνας – Λιμάνι Πειραιά. Η επέκταση στο ωράριο λειτουργίας του Μετρό (μόνο για τις γραμμές 2 και 3) και του Τραμ κατά 2 ώρες κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ σίγουρα βοηθάει αλλά δεν επαρκεί από μόνη της για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κάνει την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου αδύνατη προς το παρόν είναι η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη χρημάτων για την πληρωμή του. Αυτή όμως είναι και η δικαιολογία για οτιδήποτε αρνητικό έχει να κάνει με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Δείτε επίσης:

 

Φωτογραφία: flickr.com/Daria Chemkaeva

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

10 Comments

  1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΡΙΣΟΤΕΡΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΜΗ ΚΛΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΑ Π.Σ.ΕΠΙΣΕΙΣ ΤΟ ΤΡΑΜ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΩΦ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΟΛΕΥ

  2. έχουν αλλάξει τους στύλους στις στάσεις στις οδούς αχαρνών και πατησίων και δεν περιλαμβάνουν το νυχτερινό 500.
    γνωρίζει κανείς το γιατί? μήπως πάμε για ολική κατάργηση του δρομολογίου?

    • Δε νομίζω! Απλά αντικαταστάθηκαν οι στύλοι λόγω της “πειραματικής λειτουργίας” του Α8 και του τρόλεϊ 6, και δε φρόντισαν να κολλήσουν νέες ετικέτες για την 500.

  3. Παρα πολυ σημαντικο θεμα αυτο. Καταρχας, το πρωτο πραγμα που πρεπει να γινει ειναι να ξανα πυκνωσουν την συχνοτητα ολων των υφισταμενων νυχτερινων δρομολογιων, ειδικα σ’αυτα των 500 & 790 γιατι σημερα ειναι υπερβολικα παρα πολυ αραια, αλλα και να συστηθει και νεο νυχτερινο λεωφορειο δρομολογιο αντιστοιχο για την Γραμμη 3 του Μετρο (οπως ειναι το 500 και 790) οταν κλεινει το βραδυ. Μετεπειτα, μικρη τροποποιηση του 790 που εχει ως εξης:

    1. Αλλαγη τερματος γραμμης (στο Περιστερι) απο σταθμο Αγ. Αντωνιο σε σταθμο Ανθουπολη.
    2. Στην κατευθυνση προς Αθηνα, μετα τον σταθμο Δαφνη (επι της Ηλιουπολεως), στροφη αριστερα στην Ηλια Ηλιου και μετα στροφη δεξια στην Αμβροσιου Φραντζη, στροφη δεξια στην Καλλιρροης και συνεχεια προς Αθανασιου Διακου.
    3. Στην κατευθυνση προς Γλυφαδα, απ’την Αθ. Διακου στροφη δεξια την Καλλιρροης, και συνεχεια την αντιστοιχη διαδρομη οπως αναφερω στο 2. Αυτα στο 2 & 3 συγκεκριμενα για να περναει το 790 απ’τους σταθμους Νεος Κοσμος και Συγγρου-Φιξ, κατι που δεν γινεται σημερα.

    Επισης, νυχτερινη γραμμη 11 του τρολλευ, επεκταση απ’τα Ανω Πατησια στην Λαμπρινη του Γαλατσιου, συγκεκριμενα στην αφετηρια/τερμα των γραμμων 5 & 13 τις ωρες που τελειωνουν αυτα. Θα εχει μεγαλη επιβατικη κινηση η συγκεκριμενη γραμμη λογω οτι το Γαλατσι ειναι υπερβολικα παρα πολυ πυκνοκατηκοιμενος δημος. Φυσικα, την αποκατασταση των δρομολογιων του ΗΣΑΠ μεχρι της 2 τα μεσανυκτα τις Παρασκευες και τα Σαββατα. Ολη γραμμη εχει λειανθει πλεον και εχουν τοποθετηθει σε μερικα τμηματα ηχοπετασματα, οποτε δεν τιθεται θεμα θορυβου της σταθερης επιδομης του ΗΣΑΠ οπως γινοταν παλια.

  4. Ένα λεωφορείο το οποίο θα βοηθούσε πολύ τις βραδινές ώρες στην εξυπηρέτηση πολλών κατοίκων (μέσα σε αυτούς και εγώ) θα ήταν το Β18.Ποιά η αποψή σας;

    • Υπάρχουν γραμμές στην Αθήνα που χρήζουν 24ωρης λειτουργίας ή έστω χρονικής επέκτασης μετά τα μεσάνυχτα.
      Δεν ξέρω κατά πόσο το Β18 είναι μια από αυτές, αλλά σίγουρα το κενό στα Δυτικά Προάστια είναι μεγάλο. Όλη η Ιερά Οδός και η Πειραιώς είναι χωρίς νυχτερινή εξυπηρέτηση. Πολυπληθείς περιοχές των Δυτικών Προαστίων (Νίκαια, Κορυδαλλός, Κερατσίνι κλπ) το ίδιο.
      Βέβαια, σε ένα σύστημα συγκοινωνιών που αναδιαρθρώσεις γραμμές (βλ. Νότια Προάστια λόγω Μετρό) και τις αφήνει με συχνότητες 25′ και 30′, δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση.

  5. Κι όμως, όταν για ένα βράδυ είχε κλείσει το Μετρό στον Αγ. Δημήτριο από τις 00:00 έως τις 02:30, πληρώθηκαν 4 οδηγοί νυχτερινά για να κάνουν ο καθένας από 10′ διαδρομή και 30′ διάλειμμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*