Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2013

Αν και όλα έδειχναν πως η παράδοση του σταθμού Αγία Μαρίνα της γραμμής 3 του Μετρό θα γινόταν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέσα στο Σεπτέμβριο, η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε την καθυστέρηση της παράδοσης κατά δύο περίπου μήνες λόγω προβλημάτων κατά την διάρκεια των εργασιών.

Σύμφωνα με την εταιρία, κατά τις καθιερωμένες τελικές δοκιμές φάνηκε ότι απαιτούνται επί πλέον αναπροσαρμογές και προσθήκες στο σύστημα σηματοδότησης της εταιρίας SIEMENS, για την βέλτιστη συνεργασία των νέων εγκατεστημένων συστημάτων με τα υφιστάμενα, αλλά και για την εξασφάλιση της μελλοντικής επεκτασιμότητας στο υπό κατασκευή έργο προς Πειραιά.

Έτσι, η παράδοση του σταθμού αναμένεται το νωρίτερο μέσα στο Νοέμβριο, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια πιθανή ημερομηνία.

Η κατασκευή της επέκτασης μήκους μόλις 1,5 χλμ, έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα του 2011 αλλά η παράδοσή της καθυστέρησε λόγω του σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη η SIEMENS, η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια του συστήματος σηματοδότησης των γραμμών 2 και 3 του Μετρό.

Επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά

 

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις μέχρι στιγμής συνεχίζονται τα έργα της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα προς το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία του ο «Ιππόδαμος», όπως ονομάστηκε ο μετροπόντικας, που μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια πρόκειται να ανασκάψει 6,5 χλμ σήραγγας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κοινοπραξία J&P Αβαξ – Ghella SPA – Alstom Transport θα ολοκληρώσει την κατασκευή της επέκτασης της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα ως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το 2017.

Η εξέλιξη των εργασιών στην επέκταση κατά τους τελευταίους 2 μήνες έχει ως εξής:

  • Έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή και αντιστήριξη της σήραγγας ΝΑΤΜ (με συμβατική μέθοδο εκσκαφής) προς Πειραιά στο Φρέαρ εισόδου ΤΒΜ (μετροπόντικα) καθώς και η αποστράγγιση και υδατοστεγάνωση του πυθμένα του φρέατος.
  • Ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση και ξεκίνησε η λειτουργία του Μηχανήματος Διάνοιξης Σηράγγων (ΤΒΜ) στο φρέαρ εισόδου.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής του Σταθμού Αγία Βαρβάρα, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής πασσάλων προσωρινής αντιστήριξης.
  • Έχουν ολοκληρωθεί οι πάσσαλοι και ο κεφαλόδεσμος πασσάλων του κυρίως Σταθμού, καθώς και η διαμόρφωση της νέας οδοποιίας περιμετρικά της Πλατείας Ελευθερίας στο Σταθμό Κορυδαλλός.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονταν (Αύγουστος) οι εργασίες αποξήλωσης την επιφάνειας και οι παρακάμψεις δικτύων ΟΚΩ στο Σταθμό Νίκαια.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργοταξιακή κατάληψη και η περίφραξη καθώς και η αρχαιολογική ανασκαφή στη περιοχή ανοιχτού ορύγματος επί της οδού Πετρ. Μαυρομιχάλη στο Σταθμό Μανιάτικα.
  • Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των διαβάσεων ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν (Αύγουστος) η κατασκευή παράκαμψης δικτύων επί των πεζοδρομίων στο Σταθμό Δημοτικό Θέατρο.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Αττικό Μετρό

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*