Ένας χρόνος επιστράτευσης στο Μετρό

sepolia

Ένα χρόνο επίταξης συμπλήρωσαν την προηγούμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ. Ήταν 24 Ιανουαρίου 2013 όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς και επίταξη όλων των συρμών της ΣΤΑΣΥ, με τα πρώτα φύλλα επίταξης να αρχίσουν να παραδίδονται το πρωινό της 25ης Ιανουαρίου.

Είχε προηγηθεί ένας μήνας επαναλαμβανόμενων απεργιών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, πολλές από τις οποίες κρίθηκαν παράνομες από τα δικαστήρια αλλά στην συνέχεια επαναπροκυρήχθηκαν.  Στα αιτήματα των απεργών περιλαμβάνονταν η έναρξη διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η αποφυγή μείωσης των αποδοχών τους.

Λόγω των απεργιών του Ιανουαρίου του 2013 οι μετακινήσεις στην Αθήνα παρέλυσαν για ένα μήνα ενώ οι διαμαρτυρίες των κατόχων μηνιαίων και ετήσιων καρτών ανάγκασαν την κυβέρνηση να θεσπίσει την αποζημίωση για κάθε μέρα απεργίας.

Όσοι υπερασπίζονται τη συνέχεια της εφαρμογής του μέτρου της επίταξης/επιστράτευσης έχουν με το μέρος τους τα οικονομικά αποτελέσματα της ΣΤΑΣΥ από τα οποία προκύπτει πως το 2013 ήταν το πρώτο κερδοφόρο έτος της εταιρείας, γεγονός που εν μέρει μπορεί να οφείλεται και στο μηδενικό αριθμό απεργιών από το Φεβρουάριο ως το Δεκέμβριο.

Από την άλλη μεριά, η απεργία αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα όλων των εργαζομένων και βασικό όπλο τους απέναντι στην εργοδοσία. Η παρατεταμένη διάρκεια της επίταξης κάνει τη δικαιολόγηση της στα πλαίσια την νομιμότητας πιο δύσκολη για τη κυβέρνηση.

Φωτο: 902.gr

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*