Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2014

Νεότερη ενημέρωση: Μάρτιος – Απρίλιος 2014

AM_Peiraias_progress_Feb14_LG

Στον Πειραιά και τα προάστιά του επικεντρώνονται οι εξελίξεις σχετικά με τα έργα της Αττικό Μετρό καθώς πέρα από την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό, ξεκίνησαν πρόσφατα και τα έργα της επέκτασης του Τραμ προς το κέντρο του Πειραιά. Την Κυριακή 16 Μαρτίου αναμένεται να εφαρμοστεί η β φάση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης, ενώ η α φάση βρίσκεται ήδη σε ισχύ από τις 23 Φεβρουαρίου. Στα πλαίσια των ρυθμίσεων αυτών, που αναμένονται να παραμείνουν σε ισχύ για 2 τουλάχιστον χρόνια, έχουν μεταβληθεί τα δρομολόγια 17 λεωφορειακών γραμμών και 2 γραμμών τρόλεϊ.

Όσον αφορά τα έργα του Μετρό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι γίνονται με 2 ταχύτητες. Η πρόοδος των εργασιών στους πρώτους σταθμούς της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) είναι πολύ καλή, ενώ οι υπόλοιποι σταθμοί ακολουθούν με μικρή καθυστέρηση λόγω προβλημάτων στην απαλλοτρίωση ακινήτων (Μανιάτικα) ή αρχαιολογικών ευρημάτων (Δημοτικό Θέατρο). Οι καθυστερήσεις αυτές πάντως δεν είναι ανησυχητικές καθώς οι σταθμοί αυτοί είναι οι τελευταίοι που θα επισκευτεί ο μετροπόντικας και έτσι έχουν μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για να κατασκευαστούν.

Από το μέτωπο των αρχαιολογικών ανασκαφών πάντως έρχονται καλά νέα καθώς αν και τα ευρύματα στο σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου ήταν πλούσια (όπως αναμενόταν), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μη διατήρησή τους. Συγκεκριμένα, στον υπό διαμόρφωση σταθμό εντοπίστηκαν 10 δεξαμενές και τα 31 φρεάτια, μέρος του συστήματος ύδρευσης του αρχαίου Πειραιά, το οποίο εντάσσονταν στο προηγμένο για την εποχή του ρυμοτομικό σύστημα του Ιππόδαμου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην περιοχή του Πειραιά περίπου 600 τέτοιες δεξαμενές και υδραυλικά συστήματα.

Αν και κανένα από τα ευρήματα δεν θα διατηρηθεί στη θέση του, εντός του σταθμού θα δημιουργηθεί μία θεματική έκθεση που θα είναι αφιερωμένη στην ύδρευση της πόλης και στον ιπποδάμειο σχεδιασμό της και η οποία θα εμπλουτιστεί με εποπτικό υλικό, προπλάσματα και βίντεο. Έτσι ο σταθμός του Δημοτικού Θεάτρου θα αποτελεί και πόλο έλξης για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους, που απέχουν ελάχιστα και περιλαμβάνουν πλούσια ευρήματα σχετικά με το αρχαίο υδραυλικό σύστημα του Πειραιά.

AM_Peiraias_progress_Jan14_LG

Η εξέλιξη των εργασιών στην επέκταση κατά τους τελευταίους 2 μήνες έχει ως εξής:

  • Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές διερευνητικές τομές στο Φρέαρ Κομνηνού.
  • Σε εξέλιξη (Ιανουάριος) η εργοταξιακή περίφραξη στο φρέαρ Ταξιαρχών του σταθμού Αγία Βαρβάρα.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής της πλάκας θεμελίωσης στο σταθμό Αγία Βαρβάρα.
  • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για τη γενική εκσκαφή στην τελική στάθμη του σταθμού Κορυδαλλός.
  • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες εκτοξευόμενου σκυροδέματος μέχρι και το όγδοο επίπεδο του Σταθμού Νίκαια.
  • Σε εξέλιξη (Ιανουάριος) η κατασκευή πασσάλων στο σταθμό Μανιάτικα.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την παράκαμψη δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, ΔΕΗ, ΕΠΑ, ύδρευσης, οπτικών ινών ΟΤΕ και παροχών στην περιοχή του ΟΛΠ στο Σταθμό Πειραιάς.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μεταφοράς αρχαιολογικών ευρημάτων σε χώρο αποθήκευσης και συντήρησης, καθώς και η ανέγερση οικοδομικού γερανού στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στο Σταθμό Δημοτικό Θέατρο.

Επέκταση του Τραμ στον Πειραιά

Εκτός από τα εργοτάξια του Μετρό, την εμφάνισή τους στο κέντρο του Πειραιά έκαναν και τα εργοτάξα του Τραμ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα κατασκευαστεί σε 25 μήνες, και έτσι, σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Η πρόοδος των εργασιών κατασκευής της επέκτασης έχει ως εξής:

  • Εφαρμόστηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κεντρικό διαμέρισμα του Πειραιά.
  • Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την μετατόπιση των γραμμών τρόλευ (γραμμές 16, 17 και 20) εκτός διαδρομής επέκτασης του ΤΡΑΜ στον Πειραιά.
  • Στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Αμαξοστασίου του Τραμ στο Ελληνικό, στο κτίριο 2 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης και δοκιμών οι Η/Μ εγκαταστάσεις ενώ στο κτίριο 1 είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αναδιαρύθμισης των χώρων του.
  • Στο οικόπεδο της παιδικής χαράς στη Ριζάρειο – Π. Φαλήρου, έχει ολοκληρωθεί ο φέρον οργανισμός και οι οπτοπλινθοδομές και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων στο κτιριακό συγκρότημα των WC και επίσης είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της περίφραξης του οικοπέδου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά θα αποτελείται από μία μονή κυκλική γραμμή μήκους 5,4 χλμ. που θα ακολουθεί τη διαδρομή: Νέο Φάληρο – Μικράς Ασίας – Λαμπράκη – Βασ. Γεωργίου Α΄ – Λιμάνι – Εθν. Αντιστάσεως – Ομ. Σκυλίτση – Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι 12 στάσεις της διαδρομής θα είναι οι εξής: Γήπεδο Καραϊσκάκη, Μ. Ασίας, Γ. Λαμπράκη, Ευαγγελίστρια, Πλατεία Δεληγιάννη, Δημαρχείο, Ακτή Ποσειδώνος, Αγία Τριάδα, Πλατεία Ιπποδαμείας, 34ου Συντάγματος, Ανδρούτσου και Ομηρίδου Σκυλίτση.

AM_TRAM_progress_Jan14_LG

Δείτε επίσης:

Πηγή: Αττικό Μετρό, in.gr, φωτογραφίες Αττικό Μετρό

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*