Και από ιδιώτες ο έλεγχος και η πώληση εισιτηρίων

Τη δυνατότητα ελέγχου και πώλησης εισιτηρίων σε ιδιώτες θέλει να δώσει το υπουργείο Υποδομών περιλαμβάνοντας τις σχετικές διατάξεις σε πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι συγκοινωνιακές επιχειρήσεις θα μπορούν να αναθετουν τον έλεγχο εισιτηρίων σε τρίτους με σκοπό τη μείωση του κόστους διενέργειας των ελέγχων κομίστρου. Στην περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί χωρίς εισιτήριο και δεν πληρώσει εντός 60 ημερών, η απαίτηση θα διαβιβάζεται στην οικεία ΔΟΥ και θα εισπράτεται ως δημόσιο έσοδο στο πενταπλάσιο του ύψους του. Μέχρι σήμερα, η διορία για την πληρωμή προστίμων ήταν μόλις 20 μέρες ενώ στην εφορία το πρόστιμο δεκαπλασιαζόταν.

Όσον αφορά τις πωλήσεις εισιτηρίων θα είναι δυνατό να γίνονται από κάθε εμπορική επιχείρηση π.χ. σουπερμάρκετ, κάτι που μόνο θετικό μπορεί να είναι για τους επιβάτες που είναι αδύνατο να προμηθευτούν εισιτήρια από τα λιγοστά εκδοτήρια εισιτηρίων της ΟΣΥ ή κάποιο σταθμό του μετρό.

Αντίθετοι οι συνδικαλιστές στις μεταρυθμίσεις

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στο «εκτρωματικό» όπως το αποκαλούν, νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως οι διατάξεις του έχουν ως αποκλειστικό σκοπό το κέρδος διάφορων ιδιωτών και είναι εις βάρος των εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ και του συνόλου των επιβατών.

Οι συνδικαλιστές εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο πραγματοποίησης ελέγχων εισιτηρίων από «ανεκπαίδευτους» ιδιώτες (σ.σ. ανακπαίδετοι μέχρι πρόσφατα ήταν και οι ελεγκτές εισιτηρίων των δημόσιων φορέων), ενώ εκφράζουν την απορία τους για τις πωλήσεις εισιτηρίων ακόμα και από σουπερ μάρκετ τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων σε κάθε σταθμό του μετρό, ξεχνώντας μάλλον ότι εισιτήρια χρειάζονται και οι επιβάτες λεωφορείων.

Γνώμη μας πάντως είναι ότι οι έλεγχοι εισιτήριων είναι και θα συνεχίσουν να είναι αναποτελεσματικοί, και την οριστική λύση για τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής θα δώσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτήριου, που αναμένται το νωρίτερο στα μέσα του 2016.

Δείτε επίσης:

Πηγή: athenstransport.com, Σωματεία Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

1 Comment

  1. Το ηλεκτρονικο εισιτιριο επρεπαι να υπηρχε εδω και χρονια και τωρα που θα παει για το 2016 θα καθυστερισει αρκετα. Αν θελουν πραγματικα να μειωσουν την εισιτηριοδιαφυγή να μπουν το 2014 οι μπαρες. Αλλα καταλαβαινω πως στην Ελλαδα ζουμε και ολα τα εργα γινονται με ρθυμους χελωνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*